Rămâi conectat

Actualitate

Programul Prima Mașină: În caz de daună totală, băncile pot șterge creditul cu banii din despăgubiri. Proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

dauna toatala 1Băncile care finanţează achiziţii de autoturisme în cadrul programului ”Prima Maşină” vor putea utiliza despăgubirile primite de la asigurător în cazul producerii unor daune totale asupra maşinii pentru acoperirea integrală a soldului împrumutului, dacă nu solicită executarea garanţiei de stat. Pentru aceasta  însă este nevoie de acordul Ministerului Finanţelor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

În primul trimestru al acestui an a fost înregistrat primul caz de daună totală asupra unui autoturism achiziţionat în cadrul programului Prima Mașină, pentru care nu a fost solicitată executarea garanţiei de stat.

Banca şi posesorul maşinii au solicitat Ministerului Finanţelor acordul pentru a utiliza suma din despăgubirea primită de la compania de asigurare pentru a stinge creditul, potrivit News.ro.

Finanţele nu şi-au putut da acordul, întrucât normele de aplicare aprobate în anul 2014 nu prevăd o astfel de posibilitate.

Acum, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea normelor se reglementează această situaţie.

Dacă banca cere executarea garanţiei de stat, de 50% din valoarea creditului, după ce Finanţele plătesc finanţatorului suma rezultată, compania de asigurări va achita despăgubirea atât băncii, cât şi statului, prin Ministerul Finanţelor, proporţional cu procentul de garantare aplicat la soldul creditului, după ce le-a trimis înştiinţări.

În cazul în care banca nu a solicitat executarea garanţiei, iar asigurătorul a achitat despăgubirea instituţiei de credit şi suma acoperă integral soldul creditului, ministerul îşi dă acordul ca banca să primeasă despăgubirea integral, cu condiţia să folosească suma respectivă pentru stingerea împrumutului şi să nu mai solicite executarea garanţiei.

Dacă totuşi banca a depus cererea de plată la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), fiind în curs de soluţionare, ministerul îşi poate da acordul dacă banca retrage cererea de plată şi acoperă suma restantă a creditului.

Prin programul Prima Masina, persoanele fizice pot achizitiona prin credit garantat de stat in proportie de 50% o masina al carei pret de achizitie nu depaseste 50.000 de lei, la care se adauga TVA. Cumparatorul e obligat sa asigure masina printr-o polita full Casco fara fransiza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna. Pentru finantare este necesar un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie, iar creditul este acordat pe maxim cinci ani. Avansul poate fi acoperit din acest an cu vouchere primite in Programul Rabla, valoarea primei de casare fiind de 1.500 de euro.

surse: digi24.ro, news.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 25 martie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 25 martie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Un val de aer tropical va ajunge în România. Meteorologii anunță temperaturi de până la 20 de grade în weekend, după care va avea loc o răcire a vremii. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea