Rămâi conectat

Actualitate

Programul ”Prima Maşină” 2016: Avansul de 5% ar putea fi acoperit cu prima de casare de la ”Rabla”. Proiect MFP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele care vor să-şi cumpere un autoturism nou în 2016, prin intermediul programului „Prima Maşină”, vor putea să acopere avansul de minimum 5% cu prima de casare obţinută în cadrul programului „Rabla”, se arată într-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). În acelaşi timp, proiectul include plafonul garanţiilor din acest an pentru „Prima Maşină”.

Guvernul va oferi posibilitatea de a acoperi avansul de 5%, necesar pentru achiziţia unui autoturism nou prin programul „Prima Maşină”, cu prima de casare obţinută în Progrmul Rabla. Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre ce vizează modificarea normelor Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

„Prima de casare susţinută din Fondul pentru mediu şi acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (programul „Rabla” – n. red.) poate fi inclusă în preţul de achiziţie al autoturismului nou. Avansul [de 5%] se calculează prin raportare la preţul de achiziţie a autoturismului. Preţul de achiziţie poate include valoarea facilităţii acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, după caz. În cazul garanţiilor solicitate pentru achiziţionarea unui autoturism nou în cadrul Programului de către un beneficiar al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, valoarea facilităţii acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional este acceptată pentru justificarea achitării avansului de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou, dispune propunerea de act normativ iniţiată de MFP.

Reprezentanţii Executivului motivează această propunere prin creşterea atractivităţii programului „Prima Maşină”, deoarece în 2015 au fost acordate doar 187 de garanţii, în valoare de 3,125 de milioane de lei.

„Datorită timpului mai îndelungat de care au avut nevoie finanţatorii parteneri pentru a-şi definitiva şi aproba normele interne de creditare, precum şi perioadei scurte avută la dispoziţie pentru promovarea facilităţilor oferite în cadrul programului în rândul potenţialilor beneficiari, a fost înregistrată o întârziere în demararea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, implicit o utilizare în proporţie foarte redusă a plafonului aprobat pentru anul 2015, condiţiile de creditare ale acestuia fiind foarte apropiate de cele ale pieţei financiare. Astfel, până la data de 30.11.2015 au fost acordate un număr de 187 de garanţii în valoare totală de 3,125 de milioane de lei”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Referitor la plafonul garanţiilor programului „Prima Maşină” pentru 2016, proiectul de hotărâre prevede o sumă de 100 de milioane de lei, care ar urma să fie alocată din diferenţa nefolosită din plafonul anului 2015.

Anul trecut, Executivul a stabilit un plafon al garanţiilor de 350 de milioane de lei, în timp ce în 2014 – anul inaugural al programului – acesta a fost de doar 50 de milioane de lei.

Programul „Prima Maşină” are ca obiectiv, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014, facilitarea accesului persoanelor fizice la cumpărarea de autoturisme noi cu credite garantate de stat.

Persoanele care vor să-şi cumpere o maşină nouă prin intermediul programului guvernamental trebuie să aibă un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie al autoturismului, iar garanţia statului este de cel mult 50% din finanţarea acordată.

Proiectul de hotărâre NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea