Rămâi conectat

Actualitate

Programul ”Prima Maşină” 2016: Avansul de 5% ar putea fi acoperit cu prima de casare de la ”Rabla”. Proiect MFP

Publicat

în

Persoanele care vor să-şi cumpere un autoturism nou în 2016, prin intermediul programului „Prima Maşină”, vor putea să acopere avansul de minimum 5% cu prima de casare obţinută în cadrul programului „Rabla”, se arată într-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). În acelaşi timp, proiectul include plafonul garanţiilor din acest an pentru „Prima Maşină”.

Guvernul va oferi posibilitatea de a acoperi avansul de 5%, necesar pentru achiziţia unui autoturism nou prin programul „Prima Maşină”, cu prima de casare obţinută în Progrmul Rabla. Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre ce vizează modificarea normelor Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

„Prima de casare susţinută din Fondul pentru mediu şi acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (programul „Rabla” – n. red.) poate fi inclusă în preţul de achiziţie al autoturismului nou. Avansul [de 5%] se calculează prin raportare la preţul de achiziţie a autoturismului. Preţul de achiziţie poate include valoarea facilităţii acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, după caz. În cazul garanţiilor solicitate pentru achiziţionarea unui autoturism nou în cadrul Programului de către un beneficiar al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, valoarea facilităţii acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional este acceptată pentru justificarea achitării avansului de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou, dispune propunerea de act normativ iniţiată de MFP.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanţii Executivului motivează această propunere prin creşterea atractivităţii programului „Prima Maşină”, deoarece în 2015 au fost acordate doar 187 de garanţii, în valoare de 3,125 de milioane de lei.

„Datorită timpului mai îndelungat de care au avut nevoie finanţatorii parteneri pentru a-şi definitiva şi aproba normele interne de creditare, precum şi perioadei scurte avută la dispoziţie pentru promovarea facilităţilor oferite în cadrul programului în rândul potenţialilor beneficiari, a fost înregistrată o întârziere în demararea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, implicit o utilizare în proporţie foarte redusă a plafonului aprobat pentru anul 2015, condiţiile de creditare ale acestuia fiind foarte apropiate de cele ale pieţei financiare. Astfel, până la data de 30.11.2015 au fost acordate un număr de 187 de garanţii în valoare totală de 3,125 de milioane de lei”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Referitor la plafonul garanţiilor programului „Prima Maşină” pentru 2016, proiectul de hotărâre prevede o sumă de 100 de milioane de lei, care ar urma să fie alocată din diferenţa nefolosită din plafonul anului 2015.

Anul trecut, Executivul a stabilit un plafon al garanţiilor de 350 de milioane de lei, în timp ce în 2014 — anul inaugural al programului — acesta a fost de doar 50 de milioane de lei.

Programul „Prima Maşină” are ca obiectiv, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014, facilitarea accesului persoanelor fizice la cumpărarea de autoturisme noi cu credite garantate de stat.

Persoanele care vor să-şi cumpere o maşină nouă prin intermediul programului guvernamental trebuie să aibă un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie al autoturismului, iar garanţia statului este de cel mult 50% din finanţarea acordată.

Proiectul de hotărâre NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare

Publicat

în

Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare

Câți bani încasează fiecare categorie de medici? De la 1 ianuarie 2022 salariile medicilor s-au majorat cu un sfert din salariul de bază, așa cum era prevăzut în Legea salarizării.

Salariile medicilor diferă în funcție de secția de specialitate, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar) și la salariul de bază se adaugă sporuri care pot duce la creșteri consistente.

Salariile medicilor care lucrează în spitale

Medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Medicii dentiști au un salariu de 3.887 lei

Medicii primari au un salariu de 15.567 lei

Medicii specialiști au un salariu de 12.230 lei

Ce salarii au medicii rezidenți

Medicii rezidenți din anul I au un salariu de 5.700 lei

Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 7.564 lei

Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei

Medicii rezidenți din anul IV au un salariu de 7.848 lei

Salariile medicilor de la UPU

Fiecare spital are o unitate de primiri urgențe care este destinată evaluări stării de sănătate a pacienților, care se prezintă singuri la spital sau sunt transportanți de ambulanță.

Secția este deschisă 24 din 24 și personalul medical este format din medici primari, medici specialiști și medici dentiști, iar la salariile de bază se adaugă sporuri speciale pentru munca în unități de primire-urgențe.

Medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei

Medicii dentiști primari au un salariu de 13.388 lei

Medicii specialiști au un salariu de 10.563 lei

Medici dentiști specialiști au un salariu de 10.563 lei

Medicii rezidenți din anul I au un salariu 5.700 lei

Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 6.100 lei

Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei

Medicii rezidenți din anul IV-V au un salariu de 7.300 lei

Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei

Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită

Un accident rutier s-a petrecut  astăzi, 20 mai, în jurul orei 16:00 în municipiul Alba Iulia, pe strada Calea Moților din oraș.

Potrivit informațiilor transmise de IPJ Alba, traficul este îngreunat din cauza evenimentului rutier produs in dreptul intersecției cu strada Vârtop.

Elit - Gustul Desăvârșit

În accident au fost implicate două autovehicule, iar, din primele date, o persoană a fost rănită.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Publicat

în

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Surpriză pentru țările din Occident, care au impus sancțiuni Rusiei. Rubla rusă a devenit moneda cu cea mai bună performanță din acest an, în ciuda unei crize economice, care se desfășoară la scară largă și care a fost declanșată de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și putea proteja sectorul financiar.

Astfel, rubla rusească a redus pierderile de la începutul zilei și s-a apreciat astăzi, 18 mai, față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu moneda euro, în condițiile în care câțiva cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble.

Rubla, mai puternică decât dolarul american

La ora 10.27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar, la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ea câștigase 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 în raport cu euro, apropiindu-se din nou de cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, atins săptămâna trecută.

Banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere

Raliul rublei la maximele multianuale a fost încetinit în această săptămână, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună. Limita anterioară era de 10.000 de dolari.

Companiile axate pe exporturi sunt în continuare obligate să convertească 80% din veniturile lor, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.

Moscova a cerut statelor europene plata în ruble pentru gazele livrate

Cumpărătorii de gaze din Europa se chinuiau să rezolve o enigmă în materie de plăți, după ce Moscova a cerut la sfârșitul lunii martie cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să își piardă aprovizionarea, și păreau să adopte poziții diferite în privința schemei de plată.

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg. Până acum se știe că Ungaria și Italia ai anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.

PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022

Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP.

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare