Rămâi conectat

Actualitate

Program de lucru flexibil pentru angajații care au copii în vârstă de până la opt ani – Măsura europeană, transpusă în legislația din România, până în 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit unei directive europene ce se aplică de câteva zile, lucrătorii ce au copii în vârstă de până la opt ani vor putea să solicite angajatorilor să lucreze după un program croit pe nevoile lor și care să le permită să-și îngrijească copilul. Măsura va trebui transpusă, până cel mai târziu în 2022, și în legislația din țara noastră.

Mai multe schimbări ce vizează drepturile angajaților europeni cu copii mici se regăsesc în Directiva europeană nr. 1.158/2019. Măsurile cuprinse în directiva europeană nu se aplică direct și angajaților din țara noastră.  România trebuie ca, până la începutul lunii august 2022, să transpună în legislația locală măsurile din această directivă, prin adoptarea de legi și alte acte administrative care să le reglementeze, altfel riscă declanșarea procedurii de infringement.

Printre altele, directiva prevede și ca lucrătorii ce au copii cu vârsta de până la opt ani să beneficieze de un program de lucru flexibil, ce ar trebui să le permită să-i îngrijească pe cei mici.

Directiva stabilește doar limita minimă de vârstă a copiilor pentru care părinții pot cere formule flexibile de lucru (opt ani), dar fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) poate stabili, atunci când transpune măsura în legislația locală, o limită de vârstă mai mare.

Potrivit directivei europene, angajatorii vor fi obligați să răspundă la solicitările de schimbare a programului de lucru într-un termen rezonabil, iar orice refuz sau amânare a unei decizii vor trebui motivate.

Dacă programul de lucru flexibil se va aplica pe o perioadă limitată, salariatul va putea reveni, la finalul acesteia, la programul de muncă inițial și, de asemenea, atunci când se schimbă circumstanțele, angajatul va putea solicita revenirea la programul inițial de lucru și înainte de încheierea perioadei convenite.

După cum este prevăzut în directiva europeană, statele UE pot condiționa dreptul de a solicita un program flexibil de lucru de o anumită vechime în muncă, dar nu mai mare de șase luni.

Pe lângă programul flexibil de lucru pentru cei ce au copii mici, directiva europeană mai prevede introducerea unui nou tip de concediu, respectiv cel de îngrijitor și modificarea duratei concediului de paternitate și a concediului de creștere a copilului.

Atenție! Prezenta directivă a Parlamentului European nu se aplică direct statelor membre ale UE. Acestea trebuie să reglementeze în legislația locală cele mai multe modificări aduse de acest act normativ până în 2022.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea