Profilul absolventului de liceu din România: Va învăța să folosească matematica în contexte din viața reală, spune Ministerul Educației
Profilul absolventului de liceu din România: Va învăța să folosească matematica în contexte din viața reală, spune Ministerul Educației
Învățământul matematic în liceu se pregătește pentru o schimbare semnificativă și mai pertinentă pentru viața reală, conform noilor direcții impuse de Ministerul Educației.
Într-o mișcare ambițioasă, lansată oficial pe 13 octombrie, se propune o adaptare esențială a învățării matematicii, astfel încât elevii de liceu să capete abilități valoroase care să le permită să aplice și să analizeze critic modurile specifice de gândire și prezentare matematică.
Această transformare educațională va deveni realitate pentru prima dată pentru cohorta de elevi care va păși în lumea liceului în toamna anului 2025. Curriculumul revizuit va fi dezvoltat în conformitate cu noile cerințe ale profilului absolventului de liceu, care pune accentul pe aplicarea matematicii în contexte din viața reală și în diferite domenii profesionale.
Unul dintre pilonii reformei constă în dezvoltarea competenței matematice și a competenței în științe, tehnologie și inginerie. Se dorește ca elevii să nu doar să învețe formule și concepte abstracte, ci și să le utilizeze în mod concret, aplicându-le în soluționarea problemelor relevante pentru viața de zi cu zi și pentru diverse cariere.
Până acum, curriculumul matematic predat în liceu se baza pe același plan de studii din 2009, care nu a fost adaptat la nevoile contemporane. De exemplu, subiectele de la simularea națională din martie anul acesta au demonstrat că accentul este pus pe abordarea abstractă a materiei.
Proiectul din 2018 privind învățarea matematicii în liceu a fost criticat pentru că nu a reușit să ofere elevilor o perspectivă aplicată a acestei discipline. Conceptele matematice pe care elevii ar trebui să le însușească în noul sistem de învățare vor fi concepute pentru a fi relevante și utile în contextul real, înlocuind astfel exercițiile pur abstracte care au caracterizat învățarea matematicii până acum.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber Geminidele 2024 se numără printre cele mai impresionante ploi de stele ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, cu un cer favorabil, s-ar putea să avem parte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite