Rămâi conectat

Ştirea zilei

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Un investitor bulgar care are o afacere în România plătește un impozit cumulat mai mic decât un investitor român în România”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Un investitor bulgar care are o afacere în România plătește un impozit cumulat mai mic decât un investitor român în România”

Cristian Păun, profesorul universitar din cadrul Academiei de Științe Economice București, a abordat pe pagina de socializare subiectul impozitării capitalului vs. impozitarea muncii.

„Să luăm 3 situații de a obține un venit în România, român fiind:

1. Îți deschizi o afacere suficient de mare și vrei să trăiești din dividende, adică din venitul generat de capital (nefiind angajat în afacere sau în altă parte):

– Plătești 16% pe profit și 8% pe dividende: un total cumulat de 24% ca să scoți din afacere un venit.
În plus de acest 24%, plătești contribuție la sănătate de 10%, obligatorie dar plafonată în funcție de salariul minim, pe diferite trepte de venit (24 de salarii minime fiind maxim pe care îl poți plăti)

Contribuția la pensie poate fi plătită și ea (P1 și P2) dar este opțională.

2. Îți deschizi o afacere mai mică și vrei să trăiești din dividende, adică din venitul generat de capital (nefiind angajat în afacere sau în altă parte):

– Plătești 3% pe cifra de afaceri. La o marjă netă de profit de 20%, 3% pe cifra de afaceri înseamnă 15% pe profit (marja brută de profit fiind de 35%, pe varianta impozit pe profit). La acest 15% (aferent unui impozit pe cifra de afaceri de 3%) adaugi 8% pe dividend, cumulat 23%.

În plus de acest 24%, plătești contribuție la sănătate de 10%, obligatorie dar plafonată în funcție de salariul minim, pe diferite trepte de venit (24 de salarii minime fiind maxim pe care îl poți plăti)

Contribuția la pensie poate fi plătită și ea (P1 și P2) dar este opțională.

3, Salariul presupune doar 10% impozit pe venit.
La el se adaugă 10% contribuție la sănătate obligatoriu și neplafonat.

În plus, 25% pentru contribuția la pensie, obligatorie și neplafonată. 3,75% este Pilon 2 din această contribuție.

Să recapitulăm acum:

Venitul din capital (varianta impozit pe profit de 16%): 24% (cumulat)
Venitul din capital (varianta impozit pe cifră de afaceri de 3%): 23% (cumulat și la o marjă netă de profit de 20%)
Venitul din salariu: 10%

Adică, orice antreprenor ROMÂN (nu străin) plătește pentru a trăi din capitalul investit un impozit cumulat de 24% sau 23% (în funcție de ce tip de impozit plătește) în timp ce salariații plătesc doar 10%.

Citește și: Profesor universitar la ASE: „Guvernul vrea să impoziteze cu 30% salariile mai mari de 5000 de lei”

Orice antreprenor muncește 1 an din 4 exclusiv pentru stat și doar pentru a plăti impozitul aferent venitului din capitalul investit. Durata medie de viață a unei afaceri în România este de 4,5 ani.

Culmea, un investitor bulgar care are o afacere în România plătește un impozit cumulat mai mic decât un investitor român în România. La ei impozitul pe dividend este 5%, nu 8% ca la noi.

Nebunie, nu?”,


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Părintele Doru Gheaja, moment emoționant, la comemorarea martirilor Horea, Cloșca și Crișan: ”Tu, Ardeal” a răsunat în toată Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Părintele Doru Gheaja, moment emoționant, la comemorarea martirilor Horea, Cloșca și Crișan: ”Tu, Ardeal” a răsunat în toată Cetatea Alba Carolina Părintele Doru Gheaja, „părintele cântecelor patriotice din România”, a participat miercuri, 28 februarie, la evenimentul „Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române – Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784”, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea