Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Profesor universitar de la ASE, despre vânzarea PROFI sau cum ne păcălim singuri cu așa-zisa creștere a investițiilor: ”Un investitor străin înlocuiește un alt investitor străin”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesor universitar de la ASE, despre vânzarea PROFI sau cum ne păcălim singuri cu așa-zisa creștere a investițiilor: ”Un investitor străin înlocuiește un alt investitor străin”

Cristian Păun, profesor universtar la ASE București, originar din Alba, vorbește, într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare despre cum ne păcălim singuri cu creșterea investițiilor străine și dă exemplu vânzarea gigantului Profi.

„Văd o întreagă efervescență cu privire la preluarea de către Grupul Ahold Delhaize a Profi Rom Food deținută de MidEuropa (un fond de investiții european) pentru suma de 1,3 miliarde de euro. Toți sunt foarte încântați de această ”reușită” și o văd ca o încredere în creștere a investitorilor străini în România, o creștere a investițiilor străine, o știre pozitivă.

În realitate, situația este complet pe dos. Un investitor străin înlocuiește un alt investitor străin. Unul vinde și pleacă de aici, altul cumpără și se extinde aici. Pe ansamblu, investițiile din România (ca stoc) rămân fix la fel. Desigur, de dragul statisticilor triumfaliste, investițiile străine din România vor crește cu suma respectivă (inclusiv pe PIB). La fel cum ne bucurăm că vine Delhaize cu 1,3 miliarde de Euro în economia românească, ar trebui să ne văităm și că pleacă MidEuropa cu aceeași sumă de aici.

În plus, Delhaize cumpără Profi pentru că nu are o rețea națională și a avut de ales între a absorbi un concurent redutabil și a crea propria sa rețea în teritoriu, mai ales în zona rurală. Pentru consumatorul român, mai ales cel din urban, achiziția nu poate să însemne ceva bun. Între Mega și Profi de acum, mâine vei avea doar Mega. Iar Mega nu este nici pe departe varianta mai ieftină, asta este clar. Opțiunile sunt mai puține și, implicit, condițiile de piață mai defavorabile. Același lucru și pentru potențialii furnizori locali la Mega și Profi. Acum vor negocia doar cu Mega și vor putea folosi alternativa ca argument în negociere. Nu mai există.

În concluzie, această achiziție nu este nimic spectaculos, mai ales din perspectiva noastră, a consumatorilor români. Nu ieșim câștigați din asta, dimpotrivă, vom fi ceva mai șifonați.

Întrebarea cheie rămâne următoarea: de ce nu a rămas Profi aici și de ce nu a optat Mega să concureze Profi investind un capital adițional în dezvoltarea unei rețele care să concureze în teritoriu un jucător deja experimentat? Răspunsul îl puteți intui și singuri…”, a scris Cristian Păun pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea