Rămâi conectat

Actualitate

Produsele tradiționale, cele bio și pâinea s-ar putea scumpi considerabil din ianuarie 2024: Noile măsuri fiscale vor afecta portofelele românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Produsele tradiționale, cele bio și pâinea s-ar putea scumpi considerabil din ianuarie 2024: Noile măsuri fiscale vor afecta portofelele românilor

Românii ar putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru produsele tradiționale. Noile măsuri propuse de Guvern vor majora TVA-ul de la 5% la 9% pentru produsele clasificate drept bio sau tradiționale.

Gustul autentic românesc nu scapă de scumpiri. Guvernul a inclus pe lista cu măsuri fiscale şi alimentele care vin de la micii producători locali. Telemeaua, carnea si salamul tradiţional – toate vor costa mai mult din ianuarie, când TVA-ul va creşte la 9%. Nu scapă de majorări nici produsele eco.

În categoria produselor bio sau tradiționale se încadrează diverse tipuri de pâine, brânzeturi, conserve sau dulcețuri.

Acum, produsele eco, tradiţionale şi cele montane beneficiază de TVA redus. Din ianuarie, însă, se vor scumpi cu cel puţin 4 procente. „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru produsele tradiționale și ecologice o să crească de la 5, la 9%. Spre exemplu, dacă acum cumpărăm un kilogram de caș cu 30-35 de lei, majorarea va fi cu 1-1,20 de lei”, transmite Alin Stan, reporter Observator.

Prețul unei pâini naturale pornește de la 10 lei și poate ajunge și la 30 de lei, în funcție de gramaj și făina folosită, ciolanul afumat costă 48 de lei iar un kilogram de muşchi se vinde cu 120 de lei. Producătorii speră totuși că cei care cumpără astfel de produse nu vor fi descurajaţi de preţ, ci se vor uita în continuare la calitatea produselor.

Acestea sunt considerate produse de înaltă calitate care trebuie să respecte anumite rigori. Acum, produsele eco, tradiţionale şi cele montane beneficiază de TVA redus.

Din ianuarie, însă, se vor scumpi cu cel puţin 4 procente.

Sursa: observatornews.ro, antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

REZIDENȚIAT 2023: Aproape 200 de locuri şi posturi, rămase neocupate în urma concursului! Criză de chirurgi și medici de familie

Ziarul Unirea

Publicat

în

REZIDENȚIAT 2023: Aproape 200 de locuri şi posturi, rămase neocupate în urma concursului! Criză de chirurgi și medici de familie

Aproape 200 de locuri şi posturi au rămas neocupate în urma concursului de rezidenţiat din acest an, cele mai multe fiind în domeniile Chirurgie generală, Medicină de familie, Medicină de urgenţă, transmite News.ro.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, au rămas neocupate 194 de locuri şi 3 posturi.

Citește și: Spitalul din Aiud răspunde la acuzațiile din mediul online: „Unitatea noastră respectă toate protocoalele și procedurile medicale în vigoare”

În cazul locurilor neocupate, cele mai multe sunt în specializările Chirurgie generală – 41, Medicină de familie – 40, Medicină de Urgenţă – 20.

Pe centre universitare, cele mai multe locuri rămase neocupate sunt la Târgu Mureş – 66.

Cele 3 posturi rămase neocupate sunt la: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe – UPU – SMURD, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc UPU – SMURD, Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş – Neonatologie.

Concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, medicină dentară şi farmacie s-a desfăşurat în 19 noiembrie, în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

În acest an, la concurs s-au înscris 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie. Candidaţii au avut la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie

Examenul a avut o durată de 4 ore, constând într-un test-grilă cu 200 de întrebări.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate s- a făcut în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a realizat demersurile necesare pentru ca un număr cât mai mare dintre candidaţii înscrişi la rezidenţiat să poată alege un loc sau un post în specialitate. Astfel, punctajul minim de promovare la concursul de intrare în rezidenţiat a fost scăzut şi anul acesta de la 65% la 60% din punctajul maxim realizat.

”Punctajul maxim realizat la sesiunea de rezidenţiat din domeniul medicină a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului iniţial de 65%, este de 608 puncte”, a transmis Ministerul Sănătăţii, precizând că, în această variantă, ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate maxim 3.696 candidaţi din cele 4.327 locuri disponibile.

”Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi şi locuri la concursul de rezidenţiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgenţă, ATI etc, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au aprobat astăzi, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidenţiat a unui număr cât mai mare de tineri medici. Astfel, astăzi, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori”, a precizat Ministerul Sănătăţii în 21 noiembrie.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat înacest context că ”pregătirea din timp a unui număr suficient de specialişti reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a Ministerului Sănătăţii”.

”Tinerii medici trebuie să aibă după absolvire un loc de muncă asigurat, iar pacienţii din România să beneficieze de îngrijire din partea generaţiilor viitoare de specialişti!” a declarat ministrul Rafila.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare