Rămâi conectat

Politică Administrație

Producătorii şi comercianţii obligaţi să scadă preţul alimentelor care expiră – potrivit unui proiect de lege

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Producătorii şi comercianţii obligaţi să scadă preţul alimentelor care expiră – potrivit unui proiect de lege

Potrivit unui proiect de act normativ ce intră în dezbaterea deputaților, producătorii, pocesatorii şi retailerii ar putea fi obligaţi să reducă preţurile produselor alimentare care urmează să expire. Această măsură, alături de alte 5, vor avea ca scop reducerea cantității de alimente care se aruncă. Inițiatorii vor, în primul rând, să se diminueze risipa alimentară, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea și până la consumatorul final.

alimente-sellgros-alba-iuliaLa rândul lor, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie  să vândă la preț redus produsele aflate aproape de expirarea datei limită de consum. Alimentele cu preţ redus/oferte promoţionale, cu 3 zile înainte de expirare, se sortează şi se expun la comercializare pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor. Cea de-a treia măsură vizează donațiile de alimente sau sponsorizarea unor entități. Operatorii economici pot oferi către asociaţii, fundaţii şi întreprinderi sociale alimente aflate aproape de termenul de expirare contra unei sume maxime de 3% plus TVA din preţul de achiziţie – în cazul comercianţilor şi de 3% plus TVA din preţul de producţie – în cazul producătorilor şi procesatorilor. Mai sunt și măsuri prin care alimentele aproape de data expirării să fie destinate  pentru consumul animalelor, iar dacă acest lucru nu mai este posibil, deşeurile alimentare trebuie transformate în compost sau în biogaz. Numai în ultimă instanţă trebuie luate măsuri de dirijare a deşeurilor către o unitate autorizată de neutralizare a produselor rămase după parcurgerea etapelor prevăzute anterior.

Ce spun producătorii

Deși scopul iniţiativei este acela de a preveni risipa alimentară, mulți producători se tem să nu ajungă în situația ca produsele să fie lăsate până ajung la termenul limită şi apoi să fie vândute cu preţ redus. Unii vor să le retragă ei şi apoi să le distrugă. Se vorbește și de prețul mic al alimentelor, care ar determina românii să le arunce. Mai mult, un membru al Guvernului României susține că ar fi bine dacă ar crește prețul alimentelor, pentru că astfel s-ar reduce risipa! O fi bună o astfel de măsură? Nu prea, dacă avem în vedere că în Uniunea Europeană alimentele sunt ieftine, pentru ca omul să poată să-și ducă zilele.

În opinia comercianților, propunerea legislativă le îngreunează activitatea. Spre exemplu, pentru a dona alimente la o organizație neguvernamentală, aceasta trebuie să aibă mașini frigorifice, situație care e rar întâlnită. Proiectul prevede și amenzi între 1.000 și 10.000 de lei, ce vor fi aplicate agenților economici care încalcă legea. Cu bune, cu rele, o astfel de lege este necesară în țara noastră, pentru că, potrivit statisticilor, românii aruncă aproape 2,5 milioane de tone de alimente pe an, adică aproape 100 de kilograme pe cap de locuitor.

Cea mai mare parte a alimentelor ce iau drumul tomberonului provin din gospodăriile populației – aproape 50 la sută. Din totalul alimentelor aruncate la coș un sfert reprezintă mâncarea gătită, pâine și produse de panificație – 21 la sută, legume – aproape 20 la sută, iar fructele reprezintă 16 la sută. Pe lângă alimentele din gospodăriile populației, o mare parte a mâncării provine și din industria alimentară – 37 la sută, de la comercianți – 7 la sută, din alimentația publică – 5 la sută, în timp ce din sectorul agricol se aruncă la coș doar 2 la sută din alimente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea