Rămâi conectat

Ştirea zilei

Producător de miere din Alba, dispută în instanţă pentru sintagma „100% natural”: Cum a câștigat lupta cu OPC

Publicat

în

Producător de miere din Alba, dispută în instanţă pentru sintagma „100% natural”: Cum a câștigat lupta cu OPC

Un producător de miere din municipiul Blaj, județul Alba, liderul naţional de pe piaţa de profil, a fost sancţionată de către Protecţia Consumatorului pentru că a trecut pe eticheta unor produse sintagma ”produs natural 100%”.

Firma sancţionată cu avertisement este Apidava SRL Blaj, care a avut în 2020 afaceri în valoare totală de circa 6 milioane de euro, cu un profit de aproximativ 600.000 de euro.

Sancţiunea aplicată de Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Alba pe data de 14 aprilie 2021. ”La data şi ora controlului la producător s-a constatat că pe toate etichetele produsului Roua florilor există sintagma 100% natural – menţiune care conferă produsului caracteristici speciale, deşi în realitate toate produsele de acest gen le au. Informaţia privind sintagma ”100% natural” la produsul miere Roua florilor, ambalată în diferite cantităţi nu era necesară”, au susţinut reprezentanţii OPC, care au arătat că se încalcă un regulament european şi o ordonanţă de guvern emisă în 1992.

Electrica Furnizare Discount

În plus s-a dispus remedierea deficienţelor în termen de 90 de zile. Chiar dacă sancţiunea primită nu a fost una de natură financiară, reprezentanţii societăţii au contestat procesul verbal în instanţa de judecată. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, în termenul menţionat ar fi fost obligaţi să scoată sintagma ”100% natural” de pe eticheta produsului Roua Florilor.

Caracteristicile esenţiale ale produsului

”Prin menţionarea cuvântului „natural” în eticheta produsului, nu am făcut decât să subliniem una din caracteristicile esenţiale ale produsului, respectând întocmai prevederile art. 18 din OG 21/1992. Indicaţia este importantă deoarece, pe de o parte, din chiar Ordinul 522/2003 rezultă că pot exista mai multe tipuri de miere (miere filtrată, miere în faguri, miere cu bucăţi de faguri, inclusiv cea destinată industriei) sau poate exista miere asupra căreia s-a intervenit în procesul de producere: miere presată sau miere filtrată.

Organul de control nu este în măsură a aprecia dacă o informaţie este necesară sau nu a fi aplicată pe eticheta unui produs, necesitatea aplicării anumitor informaţii pe etichetă fiind atributul exclusiv al companiei producătoare, atât timp cât acestea respectă legea. Prin urmare, aprecierea organului de control care susţine că ”sintagma 100% natural la produsul Roua Florilor ambalată la diverse cantităţi nu era necesară” este una care contravine legislaţiei aplicabile, organul de control fiind abilitat să analizeze dar legalitatea unor menţiuni de pe etichetă, şi nicidecum oportunitatea acestora”, au susţinut reprezentanţii companiei Apidava SRL. Aceştia au mai precizat că, de câţiva ani buni, pe piaţă, în presa scrisă şi televiziuni au apărut cazuri de ”miere falsificată”, precum şi numeroase sfaturi prin care consumatorul poate detecta această miere.

”Există posibilitatea de ”falsificare” a mierii, prin adăugarea de diverse substanţe (zahăr invertit, sirop, etc), dar, mai ales, prin hrănirea artificială a albinelor. Chiar si în acest caz, de hrănire artificială a albinelor, mierea continuă să fie produsă de albine, dar ea nu mai este ”naturală 100%” astfel încât indicarea acestei caracteristici nu face decât să deosebească produsul nostru de ceea ce publicul larg numeşte ”miere falsificată”.

Chiar mai mult, în miere se poate găsi polen modificat genetic (MG), motiv pentru care Uniunea Europeană a legiferat încă din anul 2014 şi acest aspect. Ori, pentru a asigura consumatorul că produsul nostru nu este într-un astfel de caz, se impune cu necesitate adăugarea sintagmei de „100% natural” pe eticheta produsului”, au mai apreciat ce de la Apidava.

Sintagmă necesară pentru informarea consumatorului

Instituţia cu atribuţii de control din Alba Iulia a solicitat respingerea plângerii şi menţinerea sancţiunii. Judecătoria Blaj a dat dreptate societăţii producătoare de miere. ”Menţionarea caracteristicii “natural” indică consumatorului că asupra mierii nu s-a intervenit în sensul filtrării, care să ducă la îndepărtarea în mod semnificativ a polenului şi că nu prezintă caracteristici care să o facă inaptă consumului uman. Mai mult decât atât, indicaţia de natural pe eticheta produsului este necesară pentru a informa consumatorul că produsul nu a fost filtrat pentru îndepărtarea polenului şi nu s-a adăugat niciun ingredient alimentar.

Având în vedere cele arătate mai sus, petenta, prin menţionarea cuvântului natural în eticheta produsului nu a făcut decât să sublinieze una dintre caracteristicile esenţiale ale produsului, aşa cum este regăsită acesta chiar şi în definiţia produsului şi a dorit doar să asigure consumatorul că mierea nu conţine organisme modificate genetic, că nu a fost falsificată”, astfel a motivat magistratul hotărârea de a anula procesul verbal de sancţionare. CJPC Alba a contestat hotărârea primei instanţei, iar procesul se va muta la Tribunalul Alba.

Publicitate

Ştirea zilei

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

Publicat

în

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

După 3 ani, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Bistra, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare, după ce a lovit o femeie de 30 de ani cu motocicleta neînmatriculată pe care o conducea fără să dețină permis categoria A. În plus acesta a părăsit locul accidentului.

La data de 26 octombrie 2018, în jurul orei 13.25, poliţiştii din Cîmpeni au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la faptul că o persoană a fost victima unui accident rutier produs de un motociclist care a părăsit locul evenimentului.

Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că o femeie de 30 de ani, din comuna Bistra, în timp ce circula pe marginea drumului naţional 75, deplasându-se spre localitatea Hudricești, a fost acroşată de o motocicletă al cărui conducător şi-a continuat drumul.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni la nivelul unui picior şi a fost transportată la spital.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe motociclist, un tânăr de 19 ani la momentul comiterii infracțiunii, din comuna Bistra, care a condus motocicleta fără să deţină permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul şi fără ca aceasta să fie înmatriculată sau înregistrată în circulație.

În urma accidentului persoana vătămată a suferit leziuni corporale vindecabile în 100 – 105 zile de îngrijiri medicale.

În cadrul judecății, inculpatul a recunoscut în totalitate săvârșirea faptelor așa cum a fost reținute în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate, cerere admisă de către instanță.

Victimei accidentului i-au fost acordate de către Judecătoria Câmpeni daune morale în valoare de 21.000 de euro.

Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpat, părțile civile și partea responsabilă civilmente.

Citește mai mult

Ştirea zilei

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Publicat

în

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Raed Arafat a răspuns la câteva întrebări esențiale legate de restricțiile care vor intra în vigoare în România. Care este diferența între românii vaccinați și cei nevaccinați, care nu au avut coronavirus.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat, vineri, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, de ce doar persoanele care s-au vaccinat și cele care au trecut prin boală pot circula noaptea. De această libertate nu se pot bucura și cei care se bazează doar pe test.

Raed Arafat a explicat de ce nevaccinații sunt supuși mai multor restricții

„Explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu și persoanele testate care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, a afirmat Raed Arfat. El a fost întrebat care este diferența, ținând cont că și persoanele vaccinate pot să se îmbolnăvească de COVID și să ajungă să aibă nevoie de spitalizare.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Certificatul verde va fi OBLIGATORIU pentru aproape orice activitate. Excepție fac magazinele alimentare și slujbele

„Mult mai puțin – citiți, vă rog, cifrele și vedeți că procentele sunt elocvente și arată foarte clar care este procentul celor care ajung în spital, care ajung la ATI și care și decedează fiind vaccinați și, am spus la un moment dat, înregistrați ca vaccinați.

Citește și: DOCUMENT| LISTA noilor măsuri și restricții care vor fi aplicate de luni, 25 octombrie. Hotărârea CNSU

Pentru că știm foarte bine cum sunt unii sunt cu certificatele, cum sunt obținute și cum este făcută vaccinarea”, a mai precizat șeful DSU, cu referire la fenomenul de „vaccinare la chiuvetă” pe care statul român l-a controlat cu foarte mare greutate.

Persoanele nevaccinate nu vor mai putea circula între 22.00 şi 05.00 pentru o perioadă de 30 de zile începând de luni, 25 octombrie 2021

Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

Publicat

în

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

La nivelul județului Alba, vineri, 22 octombrie, s-au înregistrat 301 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 28.563 de persoane confirmate, 24.267 persoane vindecate, 815 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 1.084 de teste, 590 de teste PCR și 494 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 310.502, mai exact, 274.204 de teste PCR și 36.298 de teste rapide. Astfel potrivit unui calcul matematic efectuat în baza raportului transmis de Direcția de Sănătate Publică Alba la nivelul județului a fost înregistrat un procent de pozitivare al testelor COVID efectuate de 27,76% .

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ultimului bilanț național, la terapie intensivă sunt internați 1.848 de pacienți cu COVID în stare gravă, un număr record. În ultima zi au fost raportate 15.410 cazuri noi de infectare, după ce au fost efectuate 66.076 de teste, rezultând o rată de pozitivare de 23,32%. Astfel rata de pozitivare a testelor COVID efectuate în județul Alba depășeste cu mai mult de 4 procente media de pozitivare înregistrată la nivel național.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare