Procurorul general, Augustin Lazăr, despre propunerea de revocare: Dreptul la apărare nu a fost asigurat

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susține, în cererea de suspendare a procedurii de revocare din funcție, declanșată de ministrul Justiției, că dreptul la apărare nu a fost asigurat și nu a putut prezenta motivele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri.

Reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia au transmis, vineri, ziaruluiunirea.ro, conținutul cererii de chemare în judecata din dosarul de contencios administrativ, în care reclamant este procurorul general al României, Augustin Lazăr, iar pârâți sunt Ministerul Justiției și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

”Solicităm instanţei să constate că, în procedura desfăşurată de ministrul justiţiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare al procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele şi documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri”, susține Augustin Lazăr, în cererea de suspendare a procedurii de revocare.

De asemenea, procurorul general consideră că procedura declanșată de ministrul Justiției întrunește ”elementele unei veritabile proceduri disciplinare”

”Prin efectele pe care le produce în plan concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcţie de conducere, procedura declanşată de ministrul justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu (…) Având în vedere efectele pe care le produce în concret propunerea de revocare din funcţie, dar mai ales faptul că avizul Consiliului Superior al Magistraturii -Secţia pentru procurori are caracter consultativ, singura etapă a procedurii în care pot fi discutate aspecte ce vizează legalitatea intrinsecă a propunerii este cea desfăşurată în faţa ministrului justiţiei”, se arată în cererea de suspendare.

Potrivit procurorului general, unul dintre motivele pentru care a fost inițiată procedura de revocare este ancheta privind intervenția jandarmilor de la protestele din 11 august, ceea ce din punctul său de vedere este o ”ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale”.

”Pe de altă parte, unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este desfăşurarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10.08.2018. Se poate lesne deduce că invocarea acestui motiv de revocare constituie, în realitate, o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale. Or, Curtea Constituţională a arătat că şi sistemele în care Ministerul Public este în subordinea sau parte a Guvernului sunt conforme cu standardele europene, cu condiţia existenţei unor măsuri efective de natură a garanta independenţa sau autonomia Ministerului Public şi non intervenţia Guvernului în cauze concrete/individuale”, se mai arată în cerere.

De asemenea, Augustin Lazăr mai acuză că procedura de evaluare nu a îndeplinit cerințele de transparență față de el.

”În cauză se prefigurează elementele excesului de putere prin raportare la exigenţele cerute conduitei celorlalte autorităţi publice în raporturile cu autoritatea judecătorească şi procurorii, tocmai pentru asigurarea garanţiilor de imparţialitate obiectivă în îndeplinirea funcţiilor judiciare ale acestora”, potrivit sursei citate.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit, pentru 20 noiembrie, judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

6 Comentarii

marius 9 noiembrie 2018 at 20:07

Dumnezeul mare!!1

Ca sa-si justifice ce? Exista o ierarhie bine determinata si ca atare cel superior ierarhic te poate evalua. In baza evaluarii poate formula o cerere de schimbare din functie. Ce drept la aparare a fost incalcat, atat timp cat faptele sunt pubilce si de notorietate?
ps. Cel care este intr-o functie publica de rang inalt si serveste o cauza, pierduta, devine efectul cauzei pierdute.
Ps1. Pentru unii senectutea reprezinta doar o insiruire de functii si nimic mai mult. Pentru a fi nu e suficient sa te legi cu lanturi de scaun iti mai trebuie si multe alte calitati, pe care , se pare, domnul Lazar nu le are.
Cand vrei sa demonstrezi ca esti ceea ce nu esti, sfarsesti prin a demnonstra ca nu esti.

Tudorel 9 noiembrie 2018 at 20:58

Trimiteti albanezul acasa.

Jidanul 10 noiembrie 2018 at 9:26

Asta e gandire de,,sudare de scaun,, la d-l Gusti..si nu vrea sa plece…..Vai cand procurore participa la punerea de detectoare de metale la magarusii ciobanilor din zona Hategului….ca sa prinda cautatorii de aur.Acesta uita ca seful superior e Toader ,dar ar fi favorizat si,,viceversa,,pe sasu……Gata cu comunistii ?

alex 10 noiembrie 2018 at 9:37

Tractoristul, pe langa ca e prost, mai vrea sa se faca si de rusine.
Chiar nu-si da seama ca oricum v-a pleca acasa?
Si din pacate, v-a veni la Alba. M-as fi asteptat ca un om de nivelul lui, sa fie barbat. Dar…..

matei 11 noiembrie 2018 at 9:07

Seful e de-acum pe nasalie
Iar subalternii sunt in doliu;
A fost o-ntreaga tragedie
Sa-i scoatem dintii din fotoliu.

Jidanul 11 noiembrie 2018 at 9:35

Gata cu Sancraiul…!Vorba cantecului ,,Care frunza pica jos,Nu mai urca unde-0 fost,,….La pensione…..dar si mutra parca o are speriata.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...