Societate
Priorităţile viitorului guvern USL: educaţia, educaţia, educaţia!
Uniunea Social Liberală şi-a lansat de curând Programul în Educaţie, eveniment la care au participat preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, precum şi reprezentaţi ai societăţii civile şi ai sindicatelor din învăţământ. Din partea PSD Alba, s-a aflat la Bucureşti Marcela Dărămuş, preşedinta femeilor social democrate din judeţ. Politica educaţională a USL pleacă de la faptele existente şi de la evaluările cetăţenilor, ale cadrelor didactice, elevilor, studenţilor, părinţilor, beneficiarilor educaţiei, sindicatelor şi organizaţiilor. Viziunea USL constă în promovarea unei abordări sistematice, sincronizată cu experienţa şi nevoile ţării noastre şi cu practicile ţărilor de referinţă, axată pe valoarea şi demnitatea cadrului didactic. USL dispune de alternativă şi o va prezenta în dezbaterile publice ce vor avea loc la nivel naţional, la nivelul judeţelor şi localităţilor. Aşa cum ne-a declarat Marcela Dărămuş, „rezumat în 10 concepte, programul reformei în educaţie, dezvoltând analize şi proiecţii ale PSD şi PNL – PC din 2004 până în prezent, cuprinde: lValoarea şi demnitatea cadrului didactic; lEducaţia ca premisă a dezvoltării; lO societate a învăţării; lFuncţionarea pe principiul subsidiarităţii; lÎnvăţământ centrat pe cel ce învaţă; lSincronizarea legislaţiei; lInfrastructura erei electronicii; lAmeliorarea tehnologiilor indigene prin cercetare ştiinţifică; lUn sistem optimizat; lCompetitivitate prin cooperare internaţională”. În viziunea USL, ţara noastră are nevoie de o reformă competentă şi benefică în Educaţie şi în cercetarea ştiinţifică. (A.D.T.)

Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Bloc din Alba Iulia, „toaletă publică”, în apropiere de Primărie: „În fiecare zi găsim o noua surpriză”
FOTO ȘTIREA TA| Bloc din Alba Iulia, „toaletă publică”, în apropiere de Primărie: „În fiecare zi găsim o noua surpriză”
Un bloc de locuințe din centrul municipiului Alba Iulia, chiar în apropierea primăriei, a devenit un adevărat focar de infecție pentru locatari. Pe lângă grafitti-ul de pe pereți și geamuri, locul este plin de mizerie și dejecții, din cauza oamenilor străzii și nu numai.
Un locuitor al acestui bloc ne-a trimis pe adresa redacției mai multe imagini cu situația dezolantă din zonă, disperat ca nu se schimbă nimic.
„Aș dori să vă prezint vechea și noua toaletă publică din centrul orașului, pe Calea Moților, lângă primărie. În fiecare zi găsim o noua surpriză. Ar trebui construită o nouă toaleta publică în centru. Oamenii beau alcool, lasă resturi de țigări , mâncare, ambalaje chiar și urină”, spune omul sătul de această situație.
Potrivit cetățeanului această stare durează de mai mult de 2 ani și deși oamenii spun că au făcut sesizări pe aplicația Smart Alert Alba Iulia nu s-a schimbat nimic.
Sănătatea și natură
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
Apa este cel mai bun hidratant și cel mai bun energizant, iar dacă o consumi corect te poți bucura de o sănătate de fier în fiecare zi din an.
Căldura verii influenţează organismul, corpul nostru începe să îşi facă echilibrările termice prin procesele de transpiraţie. Nevoia de consum de apă este mai mare în timpul verii, decât în alte perioade ale anului.
Câtă apă avem nevoie să consumăm vara, pentru a ne hidrata corespunzător şi a ne menţine în stare bună de sănătate? Sfaturile medicale variază de la 2 la 4 litri pe zi, dar, desigur, întregul proces este dependent de nevoia de consum a fiecărei persoane.
Poate mai mult decât consumul propriu zis al unei cantităţi de apă, mai importantă este MODALITATEA în care ingerăm apa. Mai clar CUM BEM APA este mai important decât CÂTĂ APĂ BEM. De asemenea, contează și când bem apa, mai exact în ce momente ale zilei.
O să vă întrebaţi cum adică ”cum” bem apa? Exemplificăm mai jos:
Vedem adesea persoane care umblă cu sticla după ele, şi pun sticla la gură şi gâl-gâl o golesc din câteva sorbituri. ”Setilă” din basmul Harap Alb nu mai este de mult personaj de poveste. Apa intră în corp ca o cascadă, ca un izvor şi începe să curgă prin sistemele corpului, inundând la propriu rinichii care sunt forţaţi extraordinar.
Cu cât cantitatea de apă ingerată o dată este mai mare şi cu cât este băută mai rapid cu atât rinichii sunt mai forţaţi şi vor obosi încercând să elimine excesul de apă introdus în sistem.
Indiferent cât de sete îi este unei persoane această modalitate de ”inundare” a corpului cu apă nu îi este de niciun folos şi nici măcar nu ajută la rehidratarea generală a corpului. Apa este rapid eliminată prin câteva urinări frecvente, una după alta şi în nici un caz nu ajută la răcorirea dorită.
Atunci când avem un ogor sau un câmp în plină secetă şi turnăm rapid o cantitate uriaşă de apă se va forma o baltă stagnantă rapid. În schimb, dacă va cădea o ploaie măruntă şi încetul cu încetul, pământul uscat începe să se înmoaie, abia atunci apa va putea pătrunde uniform în tot solul.
La fel şi în corpul nostru dacă vom consuma apa treptat, gură cu gură, cu înghiţituri mici ţinând chiar puţin în gură fiecare înghiţitură de apă şi dându-i timp corpului nostru să se informeze asupra substanţei pe care o introducem (putem ”mesteca” un pic apa, la fiecare înghiţitură) atunci rinichii se vor pregăti din timp cu privire la ceea ce urmează să sosească. :i nu vor fi luaţi prin ”surprindere”, ci vor consum minim de energie, pentru prelucrare.
Majoritatea oamenilor îşi suprasolicită în timpul verii rinichii, ca urmare a ”abuzului” de apă mai ales apă foarte rece (corpul nu poate folosi băuturi şi alimente prea reci şi prea calde şi consumă foarte multă energie cu ”încălzirea”, repsectiv ”răcorirea” celor introduse în corp.
Dar şi consumul de apă minerală (apă cu gaz, cu bule) în cantitate mare, sau chiar apă plată, la temperatura camerei dar băută ”toată odată” pe nerăsuflate agresează la propriu organismul şi rinichii. Nu este de mirarea că foarte mulţi se simt slăbiţi, fără putere, epuizaţi la efectul toropitor al căldurii, adăugând şi efectul ”inundării” rinichilor.
Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Am descoperit cu toţii în momentul în care ne-am lăsat invadaţi de societatea de consum. Care aduce continuu mesaje de ”mai mult, mai mult” (cumpăraţi mai mult, mâncaţi mai mult, beti mai mult, munciti mai mult, socializaţi mai mult). Rezultatele vizibile sunt numărul in crestere de boli auto-imune şi cancere la adulţi şi numărul uriaş de copii bolnavi.
La fel şi în ceea ce priveşte consumul de apă ”mai mult” nu înseamnă mai bine. Există doar ”consumul adaptat” corpului şi nevoilor fiecărei persoane.
Iată care sunt cele mai bune momente în care este recomandat să bei câte un pahar-două de apă:
– 2 pahare de apa baute imediat dupa trezire te ajuta sa-ti activezi organele interne si metabolismul. Pe termen lung, acest lucru te va ajuta sa-ti mentii greutatea la cel mai bun nivel.
– 1 pahar de apa inainte de masa ajuta digestia
– 1 pahar de apa inainte de baie sau dus te ajuta sa-ti mentii ritmul cardiac la un nivel sanatos.
– 1 pahar de apa inainte de culcare previne atacul de cord si atacul celebral
– 1 pahar de apa inainte de sala te ajuta sa-ti reglezi nivelul fluidelor din corp si sa ai mai multa energie
sursa: financiarul.ro, stirileprotv
(C.M.)
Opinii - Comentarii
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
În fiecare an, la data de 13 august este sărbătorită Ziua internaţională a stângacilor. Marcarea acestei zile are în vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi.
În anul 1990 s-a constituit Clubul Stângacilor („Left-Handers Club”) cu scopul de a menţine o legătură între stângacii din întreaga lume şi de a face cunoscute nevoile şi cerinţele acestora, potrivit www.lefthandersday.com. În 1992, Clubul Stângacilor a iniţiat marcarea Zilei internaţionale a stângacilor, ca un eveniment anual, pentru a creşte gradul de conştientizare publică asupra avantajelor şi dezavantajelor de a fi stângaci.
Până în prezent nu s-a descoperit o explicaţie ştiinţifică pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, unele teorii susţinând că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi şi nu de genele moştenite de la părinţi. În zilele noastre, stângacii nu mai sunt priviţi cu suspiciune, teamă sau antipatie, opoziţia dreptaci-stângaci este tot mai puţin un criteriu de discriminare, rămânând un fascinant aspect al diversităţii umane.
Doar aproximativ 11% dintre oamenii din întreaga lume sunt consideraţi a fi stângaci, dar cercetările au arătat că oamenii stângaci se evidenţiază mai mult în anumite profesii şi domenii de expertiză. Partajarea dintre oamenii stângaci şi cei dreptaci a rămas în jur de 90%, în favoarea dreptacilor, mai mult de 5.000 de ani. Dacă luăm în considerare estimarea actuală puţin mai mare a stângacilor ar însemna că aproximativ 700 de milioane de oameni sunt stângaci în toată populaţia globală, potrivit metro.co.uk.
Răspunsul ştiinţific ar fi că există un echilibru între cooperare şi concurenţă în privinţa evoluţiei umane, remarcă oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Nord-Vest din Illinois. Ei au arătat că, deoarece oamenii sunt extrem de sociali, populaţia generală a evoluat spre o parte, pentru a îmbunătăţi capacitatea de cooperare extrem de apreciată. Dacă societăţile ar fi în totalitate cooperante, susţin cercetătorii, atunci toată lumea ar folosi aceeaşi mână.
Nu există un răspuns final la această întrebare, dar cea mai acceptată teorie – numită ipoteza Homo loquens – se referă la partea creierului care controlează mâna dreaptă. Partea dreaptă a corpului este controlată în mare parte de emisfera stângă a creierului, care este aceeaşi parte a creierului care se ocupă de limbaj. Pe baza dovezilor dominanţei mâinii drepte, descoperite iniţial prin instrumentele găsite în Kenya acum aproximativ 1,5 milioane de ani, emisfera stângă ne procesează abilităţile lingvistice. Deoarece sunt adesea forţaţi să folosească ambele mâini, în ceea ce-i priveşte pe stângaci creşte în mod natural conectivitatea dintre cele două emisfere cerebrale.
În trecut existau o serie de superstiţii în legătură cu stângacii: se presupunea că spiritele rele se furişează peste umărul stâng şi se arunca sare peste acest umăr pentru a le îndepărta; vărsarea solniţei însemna ghinion şi acesta putea fi contracarat doar prin aruncarea unei cantităţi mici de sare peste umărul stâng; dacă te mănâncă palma dreaptă primeşti bani, dar dacă te mănâncă palma stângă, atunci dai bani; dacă ţi se bate ochiul drept, te întâlneşti cu un prieten, dacă ţi se bate cel stâng, vezi un duşman; dacă porneşti într-o călătorie cu piciorul stâng, vei avea ghinion, etc.
Între cei mai cunoscuţi stângaci se află: Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Ricky Martin, Nicole Kidman, Demi Moore, Morgan Freeman, Tom Cruise, Pierce Brosnan, Jim Carrey, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Barack Obama.
Sursa: agerpres.ro
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Sănătatea și naturăacum 10 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 5 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Sportacum 23 de ore
Record la AJF Alba, doar 18 minute a durat AGO! Discurs radical al antrenorului Alin Hancăș la nivel juvenil
-
Ştirea zileiacum 7 ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul