Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Prin implementarea proiectului E-Sănătate, eficienţa Spitalului Judeţean Alba va fi monitorizată…la sânge!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, 15 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a fost lansat proiectul „E-Sănătate” prin care va fi implementat un sistem informatic integrat la nivelul acestei unităţi medicale.

Proiectul este co-finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice Axa Prioritară III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie  2 „dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice” Operaţiunea 4 „Susţinerea implementării de soluţii e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” – proiect la nivel local.

Proiectul a fost prezentat de ec. Nicoleta Coşarcă, managerul SJU Alba, Iona Dumitrel, preşedintele CJ Alba, ec. Diana Mârza, director economic al SJU Alba, informaticianul Claudiu Petrovan (cel care se ocupă de implementarea proiectului la SJU Alba), Florin Roman,vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb, administratorul public al judeţului Alba şi Crina Iacob, director al Direcţiei Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia.

Managerul Nicoleta Coşarcă a explicat că implementarea unui sistem informatic de e-sănătate va asigura simultan reducerea costurilor interne, reducerea timpului de prelucrare a datelor personale, facilitarea accesului cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate, eficientizarea prelucrării şi schimbului de informaţii medicale.  Directoarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a explicat că sistemul informatic susţine un management mai eficient al activităţii medicale prin gestionarea informaţiilor vizând pacientul (fişa electronică a pacientului), prin urmărirea activităţii spitalului vizând performanţele diferitelor centre de cost/profit, prin oferirea de suport pentru deciziile personalului medical. În medie, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba trec 2350 de pacienţi, deci aceasta ar fi şi fluxul informaţional ce poate fi stocat odată cu începerea proiectului, care ar trebui să fie perfecţionat în 18 luni de acum încolo.

Informaticianul Claudiu Petrovan a explicat că sistemul informatic integrat pentru managementul spitalului va include trei componente: 1. componenta managementul activităţii medicale, 2. Componenta management Financiar şi 3. Componenta Portal pentru servicii electronice. Petrovan spune că prin această ultimă componentă, clienţii/pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba care vor deţine un cont şi o parplă îşi vor putea accesa dosarul, pot vedea rezultatele unor analize de laborator personale, pot urmări stadiul unei reclamaţii etc. Claudiu Petrovan a mai declarat că pentru acest obiectiv vor fi achiziţionate în primă etapă două servere şi 100 de calculatoare performante.

Directoarea economică a SJU Alba, ec. Diana Mârza, a explicat că valoarea totală a proiectulu este de 2.007.134,20 lei din care valoarea totală eligibilă este în sumă de 1.427.205,00 lei iar valoarea neeligibilă este de 579.929,20 lei din care TVA 374.929,20 lei. Mai mult, Mârza a subliniat faptul că prin implementarea acestui proiect vor fi reliefate cu mai multă acurateţe toate costurile per bolnav internat, până la ultimul ac de seringă.

Managerul Nicoleta Coşarcă a mai menţionat că încercarea de a polariza spitalele locale din judeţ, în jurul acestui proiect implementat de Spitalul Judeţean Alba, a eşuat anterior.

Din partea co-finanţatorului proiectului, respectiv Consilul Judeţean Alba, preşedintele Ion Dumitrel s-a arătat încrezător în reuşita acestui proiect care să se soldeze „cu cât mai puţine corecţii, chiar fără dacă se poate”. Dumitrel a mai precizat că  ideal ar fi fost un proiect major e-sănătate care să cuprindă toate spitalele din judeţul Alba. Preşedintele CJ Alba a explicat că astfel ar fi fost mai vizibile costurile legate de tratarea unui pacient, în care se investeşte uneori de două-trei ori până la vindecarea totală şi de multe ori în al doilea sau al treilea spital în care a fost internat. Este însă posibil ca spitalele să nu dorească să li se cunoască efectiv eficienţa. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care spitalele din teritoriu nu doresc să fie monitoizate prin E-Sănătate a admis Ion Dumitrel.

Vicepreşedintele Florin Roman a completat că sistemul medical din România este încă extrem de refractar la sistemele de monitorizare şi contorizare care, odată implementate, ar opri scurgerile de bani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea