Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Prin implementarea proiectului E-Sănătate, eficienţa Spitalului Judeţean Alba va fi monitorizată…la sânge!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Astăzi, 15 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a fost lansat proiectul „E-Sănătate” prin care va fi implementat un sistem informatic integrat la nivelul acestei unităţi medicale.

Proiectul este co-finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice Axa Prioritară III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie  2 „dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice” Operaţiunea 4 „Susţinerea implementării de soluţii e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” – proiect la nivel local.

Proiectul a fost prezentat de ec. Nicoleta Coşarcă, managerul SJU Alba, Iona Dumitrel, preşedintele CJ Alba, ec. Diana Mârza, director economic al SJU Alba, informaticianul Claudiu Petrovan (cel care se ocupă de implementarea proiectului la SJU Alba), Florin Roman,vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb, administratorul public al judeţului Alba şi Crina Iacob, director al Direcţiei Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Managerul Nicoleta Coşarcă a explicat că implementarea unui sistem informatic de e-sănătate va asigura simultan reducerea costurilor interne, reducerea timpului de prelucrare a datelor personale, facilitarea accesului cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate, eficientizarea prelucrării şi schimbului de informaţii medicale.  Directoarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a explicat că sistemul informatic susţine un management mai eficient al activităţii medicale prin gestionarea informaţiilor vizând pacientul (fişa electronică a pacientului), prin urmărirea activităţii spitalului vizând performanţele diferitelor centre de cost/profit, prin oferirea de suport pentru deciziile personalului medical. În medie, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba trec 2350 de pacienţi, deci aceasta ar fi şi fluxul informaţional ce poate fi stocat odată cu începerea proiectului, care ar trebui să fie perfecţionat în 18 luni de acum încolo.

Informaticianul Claudiu Petrovan a explicat că sistemul informatic integrat pentru managementul spitalului va include trei componente: 1. componenta managementul activităţii medicale, 2. Componenta management Financiar şi 3. Componenta Portal pentru servicii electronice. Petrovan spune că prin această ultimă componentă, clienţii/pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba care vor deţine un cont şi o parplă îşi vor putea accesa dosarul, pot vedea rezultatele unor analize de laborator personale, pot urmări stadiul unei reclamaţii etc. Claudiu Petrovan a mai declarat că pentru acest obiectiv vor fi achiziţionate în primă etapă două servere şi 100 de calculatoare performante.

Directoarea economică a SJU Alba, ec. Diana Mârza, a explicat că valoarea totală a proiectulu este de 2.007.134,20 lei din care valoarea totală eligibilă este în sumă de 1.427.205,00 lei iar valoarea neeligibilă este de 579.929,20 lei din care TVA 374.929,20 lei. Mai mult, Mârza a subliniat faptul că prin implementarea acestui proiect vor fi reliefate cu mai multă acurateţe toate costurile per bolnav internat, până la ultimul ac de seringă.

Managerul Nicoleta Coşarcă a mai menţionat că încercarea de a polariza spitalele locale din judeţ, în jurul acestui proiect implementat de Spitalul Judeţean Alba, a eşuat anterior.

Din partea co-finanţatorului proiectului, respectiv Consilul Judeţean Alba, preşedintele Ion Dumitrel s-a arătat încrezător în reuşita acestui proiect care să se soldeze „cu cât mai puţine corecţii, chiar fără dacă se poate”. Dumitrel a mai precizat că  ideal ar fi fost un proiect major e-sănătate care să cuprindă toate spitalele din judeţul Alba. Preşedintele CJ Alba a explicat că astfel ar fi fost mai vizibile costurile legate de tratarea unui pacient, în care se investeşte uneori de două-trei ori până la vindecarea totală şi de multe ori în al doilea sau al treilea spital în care a fost internat. Este însă posibil ca spitalele să nu dorească să li se cunoască efectiv eficienţa. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care spitalele din teritoriu nu doresc să fie monitoizate prin E-Sănătate a admis Ion Dumitrel.

Vicepreşedintele Florin Roman a completat că sistemul medical din România este încă extrem de refractar la sistemele de monitorizare şi contorizare care, odată implementate, ar opri scurgerile de bani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Fiii satului s-au întors acasă, la Stremț, în anul 2022, la a XIII-a ediție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Fiii satului s-au întors acasă, la Stremț, în anul 2022, la a XIII-a ediție

Duminică, 14 august, în satul Stremț din comuna cu același nume a fost sărbătoare. La invitația Primăriei, a Consiliului Local Stremț și a primarului Traian Ștefan Popa, „fiii satului” s-au întors din nou acasă, la cea de-a XIII-a ediție.

Satul Stremț care face parte din comuna cu același nume este atestat documentar din anul 1332, însă descoperirile arheologice au atestat faptul că originea lui se pierde în negura vremilor. Duminică, de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor din centrul satului a avut loc un Tedeum, au avut loc depuneri de coroane, au fost acordate diplome de onoare și au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 și 60 de ani de căsătorie. De asemenea au fost premiați câștigătorii turneelor de tenis de masă, a concursului de șah și a celui de costume populare.

Edilul acestei comune cu oameni harnici și inimoși, lucru pe care nu trebuie să-l spunem noi pentru că este vizibil pentru oricine pune piciorul în această comună, a ținut un discurs în care a mulțumit numeroasei asistențe prezente, fii ai satului sau invitați pentru participarea la evenimente și la sărbătoare.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În primul rând vreau să mulțumesc părintelui pentru aprecierile făcute la adresa mea, a Consiliului Local și a locuitorilor comunei, pentru spiritul de gospodari și dorința de a păstra această comună într-o perfectă ordine și curățenie, în așa fel încât de fiecare dată când cineva trece prin această comună să spună: da este un sat curat, aranjat, condus de un primar și un Consiliu Local la fel de gospodari. Vă spun un singur lucru și luați-l ca un angajament. Atâta timp cât dumneavoastră și sănătatea îmi va permite, promit că voi încerca să conduc comuna aceasta așa cum am condus-o în cei cinci ani de mandat și o spun fără nici o reținere, eu în primul rând sunt mândru de ceea ce am făcut și asta nu din mândria mea personala ci din mulțumirile a sute și mii de oameni care mi-au spus un singur lucru: domnule primar, arată ca o comună europeană.

Mulțumesc tuturor celor prezenți și fără a face o discriminare politică trebuie să le mulțumesc în primul rând colegilor mei social-democrați, care au venit în permanență. Le mulțumesc de asemenea colegilor și prietenilor mei de la celelalte partide, PNL și USR, pentru că eu n-am făcut niciodată diferențe în ceea ce privește administrarea sau relațiile cu ceilalți conducători la nivelul județului, Prefectură, Consiliu Județean sau cu primarii mei. Când este vorba despre politică, n-avem ce face, ne apărăm doctrina, ne apărăm interesele din punct de vedere politic. Acest lucru, vreau să vă spun că-l voi face și de acum înainte, chiar dacă unii cred că vârsta nu-mi va permite. Vârsta îmi permite, sănătatea îmi permite și voi face acest lucru în continuare. Mulțumesc cetățenilor comunei Stremț pentru faptul că sunt alături de mine și de Consiliul Local la asemenea manifestări”, a spus primarul Traian Ștefan Popa.

Alături de primarul Traian Ștefan Popa, pe lângă localnici și fii ai satului, au participat la manifestare și numeroși politicieni. În primul rând îl putem menționa pe Simion Crețu, directorul ADR Centru, care este și unul din fiii satului, fiind născut în Stremț, casa părintească fiind situată nu departe de Monumentul Eroilor, unde a avut loc festivitatea.

Au fost prezenți la eveniment europarlamentarul Victor Negrescu, senatorul Călin Matieș, deputatul Radu Tuhuț, consilierul de stat la Cancelaria premierului Laurențiu Blaga, secretarul de stat Horațiu Clepan, subprefectul Corneliu Mureșan, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba Marius Hațegan, viceprimarul municipiului Alba Iulia Marius Filimon, primarul comunei Gârbova de Jos Neluțu Muntean, primarul orașului Teiuș Mirel Hălălai, directorul AJFP Alba Bazil Popescu, comisar șef la Garda de Mediu Alba Dănuț Hălălai, Delia Gheorghiță inspector adjunct la IȘJ Alba, Lidia Bogdan director AFIR Alba, senatorul Alexandru Pereș și un grup de tineri de la USR Alba.

Evenimentul a fost prezentat de profesor Daniela Barb Floroian.

După Tedeum, festivitatea a continuat la Baza Sportivă Stremț, unde a avut loc o masă populară și un spectacol susținut de mai multe formații și interpreții de muzică populară.

La Stremț, frumosul sat de la poalele Muntelui Trascău fiii satului s-au întors din nou acasă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Polițiștii din Alba împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog, în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Polițiștii din Alba împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog, în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum

Polițiștii împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog au continuat seria activităților informativ preventive adresate participanților la manifestările publice și cultural artistice organizate județul Alba.

Ieri, 13 august, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Serviciului Rutier, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Avram Iancu” Alba și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba au fost prezenți în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum, care se desfășoară, în această perioadă, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

Cadrul relaxat al acestor manifestări a fost perfect pentru abordarea unor subiecte legate de prevenirea victimizării din furturi, infracțiuni comise cu violență sau din accidente rutiere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consumul de substanțe interzise și a fost abordat atât cu tinerii cât și cu adulții, iar pentru conștientizarea consecințelor negative ale consumului de droguri au fost folosiți ochelarii care induc efectele consumului de alcool și droguri.

Cei care i-au încercat au putut observa cât de mult sunt afectate funcțiile motrice și cognitive ale unei persoane aflată sun influența drogurilor sau a alcoolului.

Astfel de acțiuni, organizate de structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne, dedicate informării cetățenilor care participă la manifestări publice și cultural artistice, cu privire la modalitățile de prevenire a victimizării din fapte penale sau contravenționale precum și cele de prevenire a consumului de substanțe cu efect psihoactiv, au avut loc și pe raza localității Vinerea, unde, vineri, 12 august a avut loc, în Poiana cu Goruni, o manifestare cultural artistică dedicată tinerilor.

În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, acest tip de acțiuni vor avea loc și la alte manifestări cu public numeros, în scopul informării cetățenilor cu privire la cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea victimizării din infracțiuni sau accidente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

A băut, s-a certat cu tatăl său și l-a luat la bătaie: Bărbat din Câmpeni, cercetat pentru violență în familie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

A băut, s-a certat cu tatăl său și l-a luat la bătaie: Bărbat din Câmpeni, cercetat pentru violență în familie

La data de 13 august 2022, Poliția Orașului Câmpeni a fost sesizată de către un bărbat de 63 de ani, din Câmpeni, cu privire la faptul că a fost agresat de fiul său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, la data de 6 august 2022, în timp ce se afla la domiciliul său, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, bărbatul ar fi fost agresat de către fiul său, în vârstă de 39 de ani.

Polițiștii au emis, față de fiul victimei ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea