Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Primul Congres Naţional de Stomatologie are loc la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Interviu cu medicul primar Gheorghe Mureşan preşedintele CMDR Alba

– Stimate domnule dr. Gheorghe Mureşan, din anul 2004 sunteţi preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Dentişti Alba şi membru în Consiliul Naţional al CMDR. Vă rog să ne prezentaţi câteva dintre aspectele activităţii depuse de Colegiul Medicilor Dentişti Alba.
– Dintre multiplele atribuţii pe care le are CMD Alba este şi aceea că urmăreşte realizare orelor de educaţie medicală continuă necesare reavizării la 5 ani a calităţii de membru al CMDR. Cu alte cuvinte, un medic dentist care nu a făcut aceste 200 de ore de educaţie medicală continuă timp de 5 ani îşi pierde dreptul de liberă practică. Prin implicarea în procesul de privatizare, medicii stomatologi au degrevat statul român de obligaţia susţinerii unei întregi specialităţi medicale. S-a creat, pornind de la zero, o asistenţă stomatologică pivată, curată, retehnologizată, sigură şi de calitate, la care se poate adăuga ocuparea forţei de muncă, fiecare medic stomatolog având cel puţin o asistentă, un tehnician dentist, un contabil şi alt personal actualizat. A nu se crede că medicii stomatologi nu întâmpină dificultăţi în actuala situaţie de criză. Gradul de adresabilitate a pacienţilor a scăzut foarte mult în ultimul timp, cetăţenii îşi neglijează sănătatea orală din lipsă de bani, deşi în România se practică preţuri foarte mici raportat la celelalte ţări europene, fără să fie afectată calitatea, compensând cu o bună pregătire profesională. Medicul stomatolog nu-şi mai poate permite să lucreze la preţuri mai mici decât cele actuale, doar 25% din suma încasată reprezentând practic onorariul.
Pentru a veni în întâmpinarea bolnavului cu afecţiuni stomatologice, am propus Ministerului Sănătăţii elaborarea unui proiect naţional susţinut din fonduri europene, care prin programe profilactice să diminueze incidenţa cariei, ştiindu-se faptul că indicele de frecvenţă a cariei la preşcolari şi elevi şi, în general la populaţia tânără, depăşeşte 99%! De asemenea, CMD Alba a făcut demersuri pentru reînfiinţarea cabinetului de urgenţă stomatologică pe lângă Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba, iar prin buna colaborare cu dr. Horia Timiş, directorul DSP Alba şi cu ec. Nicoleta Coşarcă, directorul Spitalului Judeţean Alba, se depun eforturi ca acest cabinet să funcţioneze non-stop, zi şi noapte. De un sprijin real ne-am bucurat şi din partea Consiliului Judeţean, unde preşedinte Ion Dumitrel a pus în aplicare legislaţia privind vânzarea spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale, permiţând medicilor din Policlinica Stomatologică să-şi renoveze şi să-şi modernizeze cabinetele. Totodată, CMD Alba a făcut numeroase propuneri de mărire a plafonului acordat medicilor care au contract cu CAS Alba. În ciuda înţelegerii de care a dat mereu dovadă domnul director Gheorghe Ştef, decizia trebuie luată la nivel central. CNAS ar trebui să înţeleagă rolul esenţial pe care îl are prevenţia stomatologică şi efectele pe termen lung legate de prevenirea unor boli cardiace şi gastrice, prin asanarea focarelor dentare.
– La Alba Iulia se desfăşoară primul congres naţional de stomatologie.
– În calitate de preşedinte al CMD Alba, am organizat în fiecare an cursuri şi simpozioane, aducând la Alba Iulia nume ilustre ale medicinei dentare din centrele universitare din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi. Datorită experienţei acumulate în cele două mandate, am putut să organizez în acest an primul Congres Naţional de Stomatologie, care se va desfăşura în perioada 26 – 28 aprilie, în sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia. Intitulat „Primăvara stomatologică albaiuliană”, congresul îşi propune să abordeze teme de actualitate în ceea ce priveşte ultimele noutăţi în tratamente stomatologice. Deschiderea oficială va avea loc azi, 26 aprilie, la ora 9.00, cu cuvântul preşedintelui de onoare al congresului, prof. univ. dr. Nicolae Gănuţă – UMF Bucureşti. De altfel, vor mai fi prezente personalităţi marcante ale medicinei dentare din ţară: prof. univ. dr. Radu Câmpian – decanul Facultăţii de Stomatologie al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Diana Dudea, conf. univ. dr. Marius Leretter şi prof. univ. dr. Mihaela Băciuţ – toţi de la UMF Cluj şi prof. univ. dr. Angela Podariu – UMF Timişoara. Cu mândrie trebuie să afirm că din judeţul Alba va conferenţia şef de lucrări dr. Ioan Bran – UMF Cluj, care se bucură de largă apreciere în mediul universitar clujean şi are rezultate excepţionale şi pe plan internaţional.
Aş încheia prin a mulţumi tuturor colegilor medici stomatologi şi colaboratorilor lor, asistentelor şi tehnicienilor dentişti pentru preocuparea permanentă vizând perfecţionarea şi modernizarea şi să-i asigur că în continuare Colegiul Medicilor Dentişti Alba, prin reprezentantul lor ales, va depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul lor.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea