Rămâi conectat

Societate

Primul Congres Naţional de Stomatologie are loc la Alba Iulia

Publicat

în

Interviu cu medicul primar Gheorghe Mureşan preşedintele CMDR Alba

– Stimate domnule dr. Gheorghe Mureşan, din anul 2004 sunteţi preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Dentişti Alba şi membru în Consiliul Naţional al CMDR. Vă rog să ne prezentaţi câteva dintre aspectele activităţii depuse de Colegiul Medicilor Dentişti Alba.
– Dintre multiplele atribuţii pe care le are CMD Alba este şi aceea că urmăreşte realizare orelor de educaţie medicală continuă necesare reavizării la 5 ani a calităţii de membru al CMDR. Cu alte cuvinte, un medic dentist care nu a făcut aceste 200 de ore de educaţie medicală continuă timp de 5 ani îşi pierde dreptul de liberă practică. Prin implicarea în procesul de privatizare, medicii stomatologi au degrevat statul român de obligaţia susţinerii unei întregi specialităţi medicale. S-a creat, pornind de la zero, o asistenţă stomatologică pivată, curată, retehnologizată, sigură şi de calitate, la care se poate adăuga ocuparea forţei de muncă, fiecare medic stomatolog având cel puţin o asistentă, un tehnician dentist, un contabil şi alt personal actualizat. A nu se crede că medicii stomatologi nu întâmpină dificultăţi în actuala situaţie de criză. Gradul de adresabilitate a pacienţilor a scăzut foarte mult în ultimul timp, cetăţenii îşi neglijează sănătatea orală din lipsă de bani, deşi în România se practică preţuri foarte mici raportat la celelalte ţări europene, fără să fie afectată calitatea, compensând cu o bună pregătire profesională. Medicul stomatolog nu-şi mai poate permite să lucreze la preţuri mai mici decât cele actuale, doar 25% din suma încasată reprezentând practic onorariul.
Pentru a veni în întâmpinarea bolnavului cu afecţiuni stomatologice, am propus Ministerului Sănătăţii elaborarea unui proiect naţional susţinut din fonduri europene, care prin programe profilactice să diminueze incidenţa cariei, ştiindu-se faptul că indicele de frecvenţă a cariei la preşcolari şi elevi şi, în general la populaţia tânără, depăşeşte 99%! De asemenea, CMD Alba a făcut demersuri pentru reînfiinţarea cabinetului de urgenţă stomatologică pe lângă Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba, iar prin buna colaborare cu dr. Horia Timiş, directorul DSP Alba şi cu ec. Nicoleta Coşarcă, directorul Spitalului Judeţean Alba, se depun eforturi ca acest cabinet să funcţioneze non-stop, zi şi noapte. De un sprijin real ne-am bucurat şi din partea Consiliului Judeţean, unde preşedinte Ion Dumitrel a pus în aplicare legislaţia privind vânzarea spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale, permiţând medicilor din Policlinica Stomatologică să-şi renoveze şi să-şi modernizeze cabinetele. Totodată, CMD Alba a făcut numeroase propuneri de mărire a plafonului acordat medicilor care au contract cu CAS Alba. În ciuda înţelegerii de care a dat mereu dovadă domnul director Gheorghe Ştef, decizia trebuie luată la nivel central. CNAS ar trebui să înţeleagă rolul esenţial pe care îl are prevenţia stomatologică şi efectele pe termen lung legate de prevenirea unor boli cardiace şi gastrice, prin asanarea focarelor dentare.
– La Alba Iulia se desfăşoară primul congres naţional de stomatologie.
– În calitate de preşedinte al CMD Alba, am organizat în fiecare an cursuri şi simpozioane, aducând la Alba Iulia nume ilustre ale medicinei dentare din centrele universitare din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi. Datorită experienţei acumulate în cele două mandate, am putut să organizez în acest an primul Congres Naţional de Stomatologie, care se va desfăşura în perioada 26 – 28 aprilie, în sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia. Intitulat „Primăvara stomatologică albaiuliană”, congresul îşi propune să abordeze teme de actualitate în ceea ce priveşte ultimele noutăţi în tratamente stomatologice. Deschiderea oficială va avea loc azi, 26 aprilie, la ora 9.00, cu cuvântul preşedintelui de onoare al congresului, prof. univ. dr. Nicolae Gănuţă – UMF Bucureşti. De altfel, vor mai fi prezente personalităţi marcante ale medicinei dentare din ţară: prof. univ. dr. Radu Câmpian – decanul Facultăţii de Stomatologie al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Diana Dudea, conf. univ. dr. Marius Leretter şi prof. univ. dr. Mihaela Băciuţ – toţi de la UMF Cluj şi prof. univ. dr. Angela Podariu – UMF Timişoara. Cu mândrie trebuie să afirm că din judeţul Alba va conferenţia şef de lucrări dr. Ioan Bran – UMF Cluj, care se bucură de largă apreciere în mediul universitar clujean şi are rezultate excepţionale şi pe plan internaţional.
Aş încheia prin a mulţumi tuturor colegilor medici stomatologi şi colaboratorilor lor, asistentelor şi tehnicienilor dentişti pentru preocuparea permanentă vizând perfecţionarea şi modernizarea şi să-i asigur că în continuare Colegiul Medicilor Dentişti Alba, prin reprezentantul lor ales, va depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul lor.

Electrica Furnizare Discount

Robert GHERGU

Publicitate

Opinii - Comentarii

21 octombrie – Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, care au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice

Publicat

în

21 octombrie – Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, care au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice

Sfinţii Mărturisitori Ardeleni sunt prăznuiţi pe 21 octombrie. Aceştia sunt: Visarion Sarai, Sofronie şi Oprea Miclăuş, canonizaţi în 1955 şi preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, canonizaţi în 1992. Au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 şi a primit la botez numele Nicolae. S-a călugarit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania şi începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autorităţile imperiale şi supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timişoara, Osieck şi Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munţii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Electrica Furnizare Discount

Sofronie de la Cioara – a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autorităţilor habsburgice şi a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acţiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Româneşti. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închişi şi respectarea libertăţii religioase. A murit la o dată pe care nu o cunoaştem, fie la Mănăstirea Vieroşi, fie la Mănăstirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclăuş – originar din Săliştea Sibiului, satul Tilişca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 şi 1752. În memoriile prezentate, aceştia cereau libertatea credinţei ortodoxe şi episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena şi dus în închisoarea de la Custeni, unde a şi murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeş – a înmânat lui Oprea Miclăuş un memoriu pe care să-l adreseze Curţii din Viena şi s-a aflat în fruntea mişcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate şi a strâns semnături prin care credincioşii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credinţa ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz şi în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima ştire despre el.

Moise Măcinic – pentru că a luptat împotriva uniaţiei, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întreţină din munca braţelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuş. L-a însoţit pe acesta în călătoriile sale la Viena şi a fost arestat împreună cu Miclăuş. A murit în închisoarea de la Kufstein.

Sursa: crestinortodox.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

20 octombrie: Ziua internaţională a osteoporozei, o problemă majoră de sănătate publică

Publicat

în

Anual, la 20 octombrie, este marcată Ziua internaţională a osteoporozei, fiind organizată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis – IOF).

Această zi a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.

Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză a fost lansată în 1998, la Congresul european privind osteoporoza organizat la Berlin, se arată pe site-ul www.iofbonehealth.org. Este o fundaţie non-guvernamentală, non-profit, cu sediul în Elveţia, şi funcţionează ca o alianţă globală de asociaţii ale pacienţilor, organizaţii de cercetare, profesionişti din domeniul sănătăţii şi companii internaţionale care acţionează pentru a promova sănătatea oaselor, muşchilor şi articulaţiilor.

Electrica Furnizare Discount

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza afectează predominant femeile, dar şi bărbaţii se confruntă cu această boală. Potrivit datelor furnizate de OMS şi Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză, la nivel mondial osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei. În Uniunea Europeană, spre exemplu, circa 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu osteoporoză.

Cu un impact major asupra sănătăţii, osteoporoza reduce semnificativ calitatea vieţii pacientului, de aceea diagnosticarea precoce este extrem de importantă.

Osteoporoza, care înseamnă „os poros”, este o boală în care densitatea osoasă şi calitatea osului sunt reduse. Pe măsură ce oasele devin mai poroase şi mai fragile, riscul de fractură este mult crescut. Pierderea osoasă are loc discret şi progresiv. De multe ori nu există simptome până când se produce prima fractură, se menţionează pe site-ul Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză, https://www.iofbonehealth.org/.

În întreaga lume, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi sunt expuşi riscului unei fracturi osteoporotice. De fapt, se estimează că o fractură osteoporotică apare la fiecare 3 secunde. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi încheieturii mâinii. Probabilitatea apariţiei acestor fracturi, în special la nivelul şoldului şi coloanei vertebrale, creşte odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Deosebit de îngrijorătoare sunt fracturile vertebrale şi cele de şold. Fracturile vertebrale pot avea consecinţe grave, inclusiv pierderea în înălţime, dureri de spate intense şi deformare. O fractură de şold necesită adesea o intervenţie chirurgicală şi poate duce la pierderea independenţei de mişcare sau chiar la deces, aminteşte sursa citată.

Există numeroşi paşi care pot fi făcuţi pentru prevenirea şi diagnosticarea osteoporozei. În zilele noastre, osteoporoza este o afecţiune în mare parte tratabilă şi, cu o combinaţie între modificarea stilului de viaţă şi un tratament medical adecvat, multe fracturi pot fi evitate.

Un aparat folosit în diagnosticarea osteoporozei, în depistarea precoce a acesteia, este osteodensitometrul.

O dietă echilibrată, bogată în nutrienţi şi care conţine suficient calciu, vitamina D, proteine, vitamina K, magneziu, zinc ş.a. ajută persoanele de toate vârstele în menţinerea masei osoase.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Chiar și vulpile admiră Monumentul Unirii: Cumătra, plimbare la ceas de seară, prin Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Chiar și vulpile admiră Monumentul Unirii: Cumătra, plimbare la ceas de seară, prin Cetatea Alba Carolina

O vulpe, a fost zărită in timp ce își făcea plimbarea de seara în piața Cetății din municipiul Alba Iulia, mai exact în zona Monumentului Unirii.

„Cand la Brasov ursul alearga pe bulevard iar prin Ploiesti misuna mistretii, in Alba Iulia ai toate sansele sa dai nas in nas cu vulpea”, a scris pe facebook cea care a surprins imaginile.

Animalul nu pare speriat de oameni, după cum se poate vedea în imaginile realizate luni seara.

Electrica Furnizare Discount

În mod normal vulpile nu sunt periculoase pentru oameni, dar specialiștii atrag atenţia ca aceştia să fie precauţi. Singurele cazuri în care vulpea nu fuge de om este fie când e foarte înfometată, fie când are rabie, situaţie în care animalul devine deosebit de periculos.

Sursa foto: Facebook – Alexandra Andrei

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare