Rămâi conectat

Societate

Primul Congres Naţional de Stomatologie are loc la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Interviu cu medicul primar Gheorghe Mureşan preşedintele CMDR Alba

– Stimate domnule dr. Gheorghe Mureşan, din anul 2004 sunteţi preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Dentişti Alba şi membru în Consiliul Naţional al CMDR. Vă rog să ne prezentaţi câteva dintre aspectele activităţii depuse de Colegiul Medicilor Dentişti Alba.
– Dintre multiplele atribuţii pe care le are CMD Alba este şi aceea că urmăreşte realizare orelor de educaţie medicală continuă necesare reavizării la 5 ani a calităţii de membru al CMDR. Cu alte cuvinte, un medic dentist care nu a făcut aceste 200 de ore de educaţie medicală continuă timp de 5 ani îşi pierde dreptul de liberă practică. Prin implicarea în procesul de privatizare, medicii stomatologi au degrevat statul român de obligaţia susţinerii unei întregi specialităţi medicale. S-a creat, pornind de la zero, o asistenţă stomatologică pivată, curată, retehnologizată, sigură şi de calitate, la care se poate adăuga ocuparea forţei de muncă, fiecare medic stomatolog având cel puţin o asistentă, un tehnician dentist, un contabil şi alt personal actualizat. A nu se crede că medicii stomatologi nu întâmpină dificultăţi în actuala situaţie de criză. Gradul de adresabilitate a pacienţilor a scăzut foarte mult în ultimul timp, cetăţenii îşi neglijează sănătatea orală din lipsă de bani, deşi în România se practică preţuri foarte mici raportat la celelalte ţări europene, fără să fie afectată calitatea, compensând cu o bună pregătire profesională. Medicul stomatolog nu-şi mai poate permite să lucreze la preţuri mai mici decât cele actuale, doar 25% din suma încasată reprezentând practic onorariul.
Pentru a veni în întâmpinarea bolnavului cu afecţiuni stomatologice, am propus Ministerului Sănătăţii elaborarea unui proiect naţional susţinut din fonduri europene, care prin programe profilactice să diminueze incidenţa cariei, ştiindu-se faptul că indicele de frecvenţă a cariei la preşcolari şi elevi şi, în general la populaţia tânără, depăşeşte 99%! De asemenea, CMD Alba a făcut demersuri pentru reînfiinţarea cabinetului de urgenţă stomatologică pe lângă Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba, iar prin buna colaborare cu dr. Horia Timiş, directorul DSP Alba şi cu ec. Nicoleta Coşarcă, directorul Spitalului Judeţean Alba, se depun eforturi ca acest cabinet să funcţioneze non-stop, zi şi noapte. De un sprijin real ne-am bucurat şi din partea Consiliului Judeţean, unde preşedinte Ion Dumitrel a pus în aplicare legislaţia privind vânzarea spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale, permiţând medicilor din Policlinica Stomatologică să-şi renoveze şi să-şi modernizeze cabinetele. Totodată, CMD Alba a făcut numeroase propuneri de mărire a plafonului acordat medicilor care au contract cu CAS Alba. În ciuda înţelegerii de care a dat mereu dovadă domnul director Gheorghe Ştef, decizia trebuie luată la nivel central. CNAS ar trebui să înţeleagă rolul esenţial pe care îl are prevenţia stomatologică şi efectele pe termen lung legate de prevenirea unor boli cardiace şi gastrice, prin asanarea focarelor dentare.
– La Alba Iulia se desfăşoară primul congres naţional de stomatologie.
– În calitate de preşedinte al CMD Alba, am organizat în fiecare an cursuri şi simpozioane, aducând la Alba Iulia nume ilustre ale medicinei dentare din centrele universitare din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi. Datorită experienţei acumulate în cele două mandate, am putut să organizez în acest an primul Congres Naţional de Stomatologie, care se va desfăşura în perioada 26 – 28 aprilie, în sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia. Intitulat „Primăvara stomatologică albaiuliană”, congresul îşi propune să abordeze teme de actualitate în ceea ce priveşte ultimele noutăţi în tratamente stomatologice. Deschiderea oficială va avea loc azi, 26 aprilie, la ora 9.00, cu cuvântul preşedintelui de onoare al congresului, prof. univ. dr. Nicolae Gănuţă – UMF Bucureşti. De altfel, vor mai fi prezente personalităţi marcante ale medicinei dentare din ţară: prof. univ. dr. Radu Câmpian – decanul Facultăţii de Stomatologie al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Diana Dudea, conf. univ. dr. Marius Leretter şi prof. univ. dr. Mihaela Băciuţ – toţi de la UMF Cluj şi prof. univ. dr. Angela Podariu – UMF Timişoara. Cu mândrie trebuie să afirm că din judeţul Alba va conferenţia şef de lucrări dr. Ioan Bran – UMF Cluj, care se bucură de largă apreciere în mediul universitar clujean şi are rezultate excepţionale şi pe plan internaţional.
Aş încheia prin a mulţumi tuturor colegilor medici stomatologi şi colaboratorilor lor, asistentelor şi tehnicienilor dentişti pentru preocuparea permanentă vizând perfecţionarea şi modernizarea şi să-i asigur că în continuare Colegiul Medicilor Dentişti Alba, prin reprezentantul lor ales, va depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul lor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 9 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naţionalismului, rasismului, fascismului şi susţine migranţii şi refugiaţii, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului şi pentru a protesta faţă de formele contemporane de fascism şi antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org. Numeroase organizaţii pot participa la organizarea de concerte sau conferinţe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalităţi de exprimare a opiniilor cetăţenilor pentru combaterea fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua UNITED este susţinută de peste 560 de organizaţii din 48 de state europene, conform https://afvn.nl.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma preluării puterii de către nazişti în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanşat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”). Declanşat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Numeroşi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse în Germania nazistă şi Austria de către grupurile de nazişti. Circa peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, până în septembrie 1939, iar proprietăţile lor au fost confiscate de guvernul nazist, conform http://dayagainstfascism.eu şi www.unitedagainstracism.org.

În Germania şi în ţările europene care s-au aflat sub ocupaţie nazistă, rămăşiţele multor lagăre de concentrare şi centre de execuţie au fost transformate în muzee şi monumente pentru a reaminti generaţiilor următoare despre ororile create de regimul nazist. Chiar şi în ţările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele şi organizaţiile supravieţuitorilor au construit, de asemenea, monumente şi muzee. Printre aceste organizaţii se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor şi Eroilor Holocaustului, care a fost înfiinţată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor ucişi de nazişti.

La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”. Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea şi analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea şi conservarea documentelor, publicaţiilor, din ţară şi din străinătate, privind Holocaustul şi constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea. La 8 octombrie 2009, a fost inaugurat în capitală Memorialul Victimelor Holocaustului în România, un ansamblu aflat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani din Capitală. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti, precum şi cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Locuitorii de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Alba Iulia sunt exasperați de zgomotele, ca niște explozii, provocate de un șoferii teribiliști care sunt lăsați netulburați de nimeni după lăsarea serii.

Un citior al ziarulunirea.ro ne-a trimis o filmare cu un astfel de șofer care demarează în trombă de la semafoarele din zona Facultății de Teologie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Omul spune că aceste întâmplări se petrec seară de seară și deranjează oamenii care locuiesc în zonă.

Această problemă nu este singulară, și în alte cartiere locuitorii plângându-se de zgomotele teribiliștilor cu mașini tunate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Mai mulți tineri au fost filmați în cursul lunilor septembrie și noiembrie 2022, în pasajul subteran care face legătura dintre Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, în timp ce lovesc panourile care compun tavanul.

Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a trimis pe adresa redacției filmarea din care se pot observa scenele de vandalism.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceștia nu au părut deranjați de stricăciunea pe care au produs-o și au plecat mai departe lăsând panourile pe jos. Asemenea scene care relevă lipsa de educație de acasă și o nesimțire crasă sunt tot mai dese în Alba Iulia și în țară.

„Oare decât să distrugem, nu mai bine ne consumăm energia pentru lucruri folositoare?”, se întreabă albaiulianul care ne-a trimis imaginile


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea