Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Primul computer Apple Macintosh a fost lansat pe piață în 24 ianuarie 1984

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Se împlinesc 31 de ani de la lansarea pe piață a primului computer Apple Macintosh. Momentul care avea să-l schimbe pe Steve Jobs şi să schimbe compania Apple a venit pe 24 ianuarie 1984. Atunci, a fost lansat primul calculator Macintosh, un concept care avea mai târziu să devină norma, dar atunci pur şi simplu piaţa era formată pe altceva. Macintosh a fost un eşec, Steve Jobs a fost înlăturat de la Apple şi aceste lucruri aveau să fie peste zeci de ani piloni ai revenirii pentru companie şi cofondator.

primul ApplePe 24 ianuarie 1984, Steve Jobs era pe scenă în California şi prezenta ceea ce el considera a fi cel mai de succes produs al Apple, cel care avea să facă din această companie un gigant peste IBM. La acea conferinţă a fost difuzată şi una dintre cele mai cunoscute reclame, inspirată din romanul „1984“ al lui George Orwell. Totuşi, computerul revoluţionar costa aproape 2.500 de dolari şi nu se ridica la înălţimea promisiunilor.

„Big Brother“ era IBM, un frate mai mare şi mai rău care strica piaţa computerelor personale, cel puţin în ochii lui Jobs. Iar Apple era compania tânără, cea care putea schimba piaţa şi, de ce nu, lumea. O fată blondă scapă din turmă şi aruncă un ciocan spre un ecran imens din care le vorbeşte ei şi altora ca ea „Fratele cel mare“. Acesta e începutul unei noi lumi, cel puţin una după cum a sperat Steve Jobs. N-a fost nicidecum aşa.

Fondatorul Apple era optimist, dar lumea nu era pregătită să creadă în astfel de computere şi nici ele nu livrau la înălţimea promisiunilor. Într-o bună zi, oamenii vor lua acest computer cu ei pentru a lucra acasă, nu vor reuşi să-i mai îndepărteze pe copii de el, iar probabil, până la urmă, ei vor cumpăra chiar şi un computer special pentru familie“, afirma Steve Jobs în 1984. Totuşi, Macintosh a avut vânzări foarte proaste, au fost investiţi foarte mulţi bani în dezvoltarea sa, iar oamenii voiau în continuare Apple II, cel mai de succes produs al acelor vremuri. A fost atât de dorit acest computer, încât s-a dovedit „canalul“ pentru profit al Apple încă doi ani, până în 1986.

Primul iPhone, ca primul Mac

Primul iPhone, ca primul Mac Macintosh avea o interfaţă grafică îmbunătăţită faţă de cea de pe Lisa, primul de la Apple cu aşa ceva, avea mouse, tastatură şi monitor incluse şi era foarte portabil. Era dotat cu aplicaţii pentru publishing şi era capabil să „citească“ texte. A primit mai multe îmbunătăţiri de-a lungul timpului, dar niciodată vânzările nu au fost foarte bune, asta până când au luat-o în jos la propriu, pe fondul creşterii Windows şi PC-urilor obişnuite.

Totuşi, poate fi trasă o paralelă între primul Macintosh şi primul iPhone, după cum îşi aduc aminte inginerii care au lucrat la telefonul Apple. Jobs dorea ca pe scenă să facă tot ceea ce un utilizator ar vrea să facă cu un smartphone. Să asculte muzică, să navigheze pe Internet şi să preia apeluri. Numai că iPhone nu era gata pentru aşa ceva, nu în 2007, în ianuarie.

Iar Andy Grignon şi alţi ingineri ştiau asta. Telefonul încă pierdea apeluri, se deconecta de la Internet sau pur şi simplu se închidea din cauză că hardware-ul şi software-ul nu comunicau prea bine. În prezent, iPhone este văzut drept cel mai optimizat smartphone. Nu şi în 2007. Jobs voia ca imaginea de pe iPhone să fie prezentată pe un ecran de pe scenă. Şi alţii îşi prezentau produsele aşa, dar cei mai mulţi filmau demonstraţiile de sus cu o cameră video, dar el nu dorea ca mâna sa să blocheze imaginea. Astfel, le-a spus inginerilor să monteze circuite în plus care să-i permită telefonului să facă asta. Efectul a fost unul impresionant pentru cei din public, dar munca din spate n-a fost deloc uşoară. Mai mult, Grignon a modificat puţin lucrurile şi în cazul conexiunii prin WiFi pentru care a pregătit un router AirPort astfel încât să nu fie de găsit pentru laptopurile din sală.

Sursa Adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea