Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Primarul Mircea Hava a legat, de Ziua Femeii, un lacăt al iubirii de ”podul îndrăgostiților” din Alba Iulia – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a legat, de Ziua Femeii, un lacăt al iubirii de podul de lemn care desparte Porta a III-a de Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, denumit, recent, ”podul îndrăgostiților”.

lacatele iubirii01

Administrația locală din Alba Iulia a montat, pe podurile de lemn care despart Porțile a III-a și a IV-a ale Cetății Alba Carolina, cabluri pe care turiștii, dar și albaiulienii își pot prinde așa-zisele ”lacăte ale iubirii”, ca un simbol al dragostei lor veșnice, această tradiție fiind inaugurată în orașul Unirii chiar de Ziua Femeii.

„Știu că lacătul simbolizează o „securizare” a iubirii pentru toți turiștii și îndrăgostiții din oraș. Îndrăgostit de oraș, asta e gândul cu care am vrut să îmi las si eu amprenta „metalica” pe podul de la Poarta a 3-a. Garda Cetății, Vinul Cetății, toate evenimentele din Cetate, acum si lacătele… Sunt detalii mici care, in final, fac diferența și sunt sigur ca o sa facă din Cetate acel loc despre care toata lumea să vorbească din inima, cu dragoste și mândrie”, a spus Hava.

Acesta a fost al doilea lacăt prins de balustradă, primul aparținând unui cuplu de îndrăgostiți care au ales să-și scrie pe el numele și mesajul ”Trăiește frumos. Fii tu însuți!”.

Autoritățile locale au ales să aducă tradiția ”Lacătelor iubirii” și în Cetatea Alba Carolina, ”pentru a prelua ce e frumos din tradiții ale unor locuri asemănătoare cu ale noastre”.

Tradiția spune că după ce un cuplu de îndrăgostiți și-a legat un lacăt de balustradele unui pod, cheița se aruncă în râu, apă curgătoare care lipsește în Cetatea Alba Carolina.
 
Dacă administrația din Alba Iulia a inițiat un astfel de obicei, în alte localități a fost eliminat. Unul dintre cele mai celebre poduri ale iubirii a fost amenajat în Paris – ”Pont des Arts” – peste râul Sena, însă Primăria din Capitala Franței a început, din iunie 2015, eliminarea „lacătelor iubirii” deoarece structura podului a fost grav amenințată de greutatea acestora. „Lacătele iubirii”, pe care cuplurile de îndrăgostiţi le fixau de-a lungul balustradelor podurilor pariziene, pentru a-şi „sigila” uniunea, aruncând apoi cheia în Sena, şi-au făcut apariţia la Paris în 2008, însă în 2014 o balustradă de pe celebrul pod s-a prăbușit din cauza greutății miilor de ”lacăte ale iubirii”. Un alt celebru pod al îndrăgostiților, care a fost amenajat în 2013, este la Timișoara peste râul Bega.
 
Istoria „Lacătelor iubirii” datează de cel puțin 100 de ani și s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din orașul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul dragostei”.
[nggallery id=1739]

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea