Rămâi conectat

Politică Administrație

Primarul Horațiu Josan, așteptat la cotitura… referendumului de consilierii PDL din Aiud

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Nemulțumiri privind administrarea orașului și gestionarea bugetului local

conferinta PDL - consilieri AiudBani cheltuiți pe festivaluri și deplasări în timp ce în oraș investițiile stagnează și locurile de muncă dispar, acestea sunt ”realizările” primarului din Aiud, Horațiu Josan, semnalate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, de consilierii locali PDL Oana Badea, Tiberiul Budușan, Aurel Fleșer, Vasile Vultur și Geza Molnar.

Aceștia consideră că orașul este prost administrat și dau de înțeles că la un eventual refrendum organizat anul viitor (cu prag de participare de 30%), foarte probabil primarul și-ar pierde funcția.

*Oana Badea: ”PP-DD și UDMR votează cot la cot cu „ciocoiul” în majoritatea situațiilor”

În 2013, cei aproximativ 325 de angajați ai Metalurgica Transilvană Aiud iau calea șomajului. 149 de persoane disponibilizate în luna martie 2013, încă nu și-au primit banii prevăzuți în contractul colectiv de muncă și protestează pentru drepturile lor. În tot acest timp, planurile edilului din Aiud pentru crearea de locuri de muncă sunt egale cu zero. (…)Are însă un mare talent, cel de a risipi bugetul local și-așa sărăcit de lipsa lui de viziune. Sărăcit și risipit de administrarea defectuoasă a banilor pe care aiudenii îi produc prin munca lor zilnică, bugetul municipiului Aiud este distribuit generos, la inițiativa sa, pentru chefuri și propria imagine. Pentru „reclamă, publicitate, protocol și reprezentare”, fără votul consilierilor PDL, este alocată suma de 314.460 lei. Trei miliarde lei vechi pentru reclamă și publicitate electorală în favoarea domnului primar Josan. Așa cum în 2012 aiudenii au plătit suma de 39.000 lei, pentru publicitate, unui post de radio din Alba Iulia care nici măcar nu se recepționează pe raza Aiudului, așa se vor plăti și anul acesta prețioase servicii de imagine pentru Josan”, a spus Oana Badea.

Consilierul PDL a mai semnalat cheltuirea sumei de 200.000 de lei pentru Festivalul Internațional de Folclor Aiud, sumă ce echivalează cu valoarea pensiei unui aiudean pentru aproape 23 de ani și plecarea într-o delegație în Portugalia pentru care primarul Josan nu a putu prezenta o invitație oficială, costurile ridicându-se la 15.000 de lei.

Oana Badea a mai arătat că în ultimul an, un singur proiect de hotărâre inițiat de PDL a fost aprobat în Consiliul Local Aiud (privind aniversarea de 90 de ani a Colegiului „Titu Maiorescu”), că orice inițiativă este lipsită de succes deoarece ”PP-DD și UDMR votează cot la cot cu „ciocoiul” în majoritatea situațiilor” iar PSD Aiud că folosește o strategie de tipul ”doi se ceartă și al treilea câștigă”. Astfel că PDL este, la nivel local, singurul partid de Opoziție care va rămâne ”deschis colaborării în consiliul local atâta timp cât proiectele nu contravin mandatului pe care l-a primit de la aiudeni”.

*Propunerea PDL de înființare a unui Parc Industrial, respinsă de consiliul Local

Având  în vedere rata ridicată a șomajului din Aiud, considerăm ca o prioritate importantă atragerea investitorilor și sprijinirea lor în promovarea afacerilor pe raza municipiului. În acest sens am propus înființarea unui parc industrial  ca o soluție pentru  dezvoltarea investițiilor, pentru crearea de locuri de muncă. Amplasamentul este unul atractiv pentru  potențiali investitori: un  teren cu suprafața de 10 ha, având  acces direct  la drumul național DN1, respectiv E81, cu rețele utilitare în imediata apropiere respectiv apă, curent electic și gaz. Din păcate propunerea noastră a fost respinsă de către consiliul local Aiud”, a arătat, la rândul său, consilierul PDL Aurel Fleșer.

Acesta a mai spus că nu este greu de observat că situația economică a municipiului Aiud este foarte slabă comparativ cu municipiile Sebeș sau Blaj care au reușit să se îndrepte spre creștere economică, datorită investițiilor pe care le-au atras.

*”Traseu dubios al banilor la lucrările de renovare a Colegiului Bethlen Gabor”

În Aiud se desfășoară în cea mai mare parte lucrări plătite de alții”, spun consilierii locali PDL, referindu-se la lucrările de canalizare finanțate de Consiliul Județean Alba și la lucrările de reabilitare a Colegiului Bethlen Gabor. În privința celor din urmă aceștia au și suspiciuni că ar exista un ”parandărăt” din cofinanțarea pe care o face Primăria (deoarece în ”afacere” a intrat și un patron de firmă de construcții, consilier local, al cărei soții este director al unui serviciu din instituție). În acest sens ei au declarat că după ce se vor lămuri exact care este ”traseul banilor” ar putea să existe și o sesizare la organele abilitate de control.

În Aiud nu s-a derulat niciun proiect cu fonduri europene (excepție face cofinanțarea la lucrările de renovare a Colegiului Bethlen Gabor, proiect al Parohiei Reformate, nu al Primăriei Aiud – și aici vom avea o discuție ulterioară despre calitatea lucrărilor și traseul banilor), căci în Aiud II drumul este impracticabil din cauza lucrărilor de canalizare iar Primăria nu urmărește și nu impune refacerea carosabilului, căci Aiudul arată mai rău decât multe sate din România din cauză că aici nu se plantează flori pe motiv că se fură”, a spus consilierul Tiberiu Budușan.

O altă problemă semnalată de acesta privește banii alocați echipelor de fotbal din municipiu ”într-un mod neechilibrat și încorect”, dovadă fiind faptul că ”Olimpia Aiud”, echipă clasată pe locul 8 a primit 3.000 de lei iar ”Metalul”, care anul trecut a retrogradat a încasat 50.000 de lei.

Cu acești bani risipiți pe o echipă slabă se putea reabilita stadionul. (…) Aici se cheltuie foarte mulți bani pentru masă și transport și se aduc facturi umflate, multe de la același restaurant”, a mai spus Budușan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea