Primarul a acţionat corect şi legal
Având în vedere demersul „jurnalistic” al domnului Ioan Hănţulescu, îmbrăcat în haina informării cetăţenilor, dar bazat pe informaţii obţinute de la „nişte cetăţeni” şi publicat pe prima pagină a ziarului Unirea de marţi, 13 septembrie, mă văd obligat să fac numeroase precizări, tocmai pentru a oferi locuitorilor din comuna mea şi cititorilor ziarului Unirea faptele aşa cum s-au petrecut, susţinute de dovezi clare şi incontestabile.
Consider total nefericit acest demers „jurnalistic”, ce se pretinde nepărtinitor, dar care nu vrea altceva decât să influenţeze mersul justiţiei. Este interesant cum, după ce DNA şi-a declinat competenţa în acest caz, „nişte cetăţeni” încearcă acum să forţeze mâna lucrătorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, punând presiune mediatică asupra lor, prin condamnarea mea în articole de presă.
Ar fi şi mai interesant ca domnul jurnalist să facă publice, în ziar, numele a „nişte cetăţeni” care i-au oferit aceste date. O să constataţi atunci că sunt aceleaşi cu numele a „nişte cetăţeni” care au semnat plângerea depusă la DNA pe numele meu, iar unele dintre aceste nume o să le regăsiţi şi mai jos.
Este adevărat că există o plângere pe numele meu şi nu am negat niciodată acest lucru. O plângere care a fost depusă după ce eu am luat decizia de a candida la alegerile din anul 2012 din partea PDL. Dar la fel de adevărat este că oricine în România poate face o astfel de plângere, pe o simplă foaie de hârtie, pe care organele de anchetă sunt apoi obligate să o ia în considerare şi să cerceteze dacă faptele semnalate sunt sau nu adevărate. Până la urmă, este o trăsătură a democraţiei şi a liberului acces la justiţie. Trist este însă că, în cazul de faţă, mie mi s-a pus deja, în ziar, eticheta de om necinstit, fără ca cineva să aştepte rezultatul cercetărilor efectuate de organele în drept.
Tocmai de aceea sunt dator să apăr numele comunei mele şi reputaţia concetăţenilor mei din Mihalţ, care acum sunt lezaţi de faptul că în tot judeţul s-a dus vestea că în fruntea lor se află un om necinstit. Voi răspunde, deci, mai jos, punctual, fiecărei acuzaţii ce îmi este adusă:
1. În cazul punţii de lemn peste Târnava, de la Obreja
Pentru munca de reparare a fost încheiat un contract de prestări servicii cu A.F. Fugaciu Vasile, cu valoarea de 1.000 de lei. Materialele folosite pentru reparaţii au însemnat 3 mc de cherestea, cu valoarea de 1.406,75 lei, conform facturii semnate de dl. Nicolae Sântimbrean, consilier local al PSD Mihalţ. Există, conform legii, situaţia pe lucrări, procesul verbal de recepţie a materialelor şi procesul verbal de recepţie a lucrării, iar toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
2. Lucrările de pavare a curţii Bisericii Cistei
Lucrarea a inclus pavarea curţii Bisericii din Cistei şi a curţii Casei Parohiale. S-a făcut contract de achiziţie pentru materiale şi contract de achiziţie separat pentru prestări servicii, adică pentru realizarea lucrărilor. Valoarea însumată a celor două contracte este de 148.114 lei. Pentru că devizele estimative ale lucrării au fost sub valoarea de 15.000 de euro, lucrarea s-a realizat fără licitaţie, prin achiziţie directă, conform prevederilor OUG 34/2006. Documentele aferente lucrării arată exact că preţul plătit pentru dale a fost de 47 de lei/mp, iar preţul plătit pentru borduri a fost de 18 lei/ml. Toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
3. Achiziţionarea imobilului
Preţul imobilului a fost stabilit, conform legii, prin comisie de negociere, iar imobilul este întabulat în cotă de 1/1 având ca proprietar unic comuna Mihalţ. Cumpărarea acestui imobil, constând din teren în suprafaţă de 5.320 mp şi construcţii aferente, a fost aprobată prin hotărârea nr. 16/2009 a Consiliului Local Mihalţ. Prin această hotărâre s-au aprobat rapoartele de evaluare a imobilului şi a fost împuternicit primarul să desemneze o comisie de negociere a preţului de cumpărare a imobilului. Totodată, primarul a fost împuternicit, prin această hotărâre, să îndeplinească procedurile de publicitate imobiliară şi să semneze contractul notarial. Menţionez că hotărârea a fost adoptată prin votul consilierilor PNL şi PSD.
Prin dispoziţia nr. 150/2009 a primarului a fost numită o comisie de negociere a preţului formată din următorii: Breaz Flavius, primar; Cârnaţ Toma Ioan, referent urbanism; Potopea Stânea Rodica, consilier local PNŢCD; Truţă Ioan, consilier local PNL; Dobârtă Cristian, consilier local PSD; Comşa Simion, consilier local PDL. Întreaga comisie a stabilit preţul imobilului la 140.000 lei, adică 32.500 euro, fiind dovadă în acest sens procesul-verbal de negociere nr. 2154/2009.
Ulterior, a fost aprobată hotărârea 34/2009 a CL Mihalţ prin care s-a aprobat utilizarea sumei de 140.000 lei din fondul de rulment al comunei pentru cumpărarea imobilului. Ulterior s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare şi imobilul a fost întabulat cu CF nr. 70005/24.07.2009, comuna Mihalţ devenind proprietara unică a imobilului.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
4. Lucrările la acoperişul şcolii din Mihalţ
S-au făcut în baza hotărârii CL Mihalţ nr. 22/2011, prin care banii au fost alocaţi şcolii în baza devizului estimativ prezentat Consiliului Local în şedinţa condusă de domnul consilier PSD Salcău Ioan. Atribuirea contractului de execuţie, situaţia de lucrări şi recepţia lucrărilor au fost făcute, conform cerinţelor legii de către şcoala din Mihalţ şi nu de către primar. Documentele există şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
5. Amenajarea stadionului
Lucrările de amenajare a stadionului au fost făcute în baza unui contract de prestări servicii, în sumă de 9.500 de lei, încheiat cu SC Cornel Trans SRL, lucrarea fiind executată, conform legii, prin atribuire directă. Amenajarea stadionului s-a făcut în urma notei de fundamentare a necesităţii lucrării iar plata s-a făcut în baza procesului verbal de recepţie, parţial, urmând ca diferenţa de factură să fie achitată până la sfârşitul trimestrului III al anului 2011.
Toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
6. Carburantul utilizat de maşina Primăriei
Comuna Mihalţ dispune de o singură maşină, Dacia Logan, cumpărată în anul 2007, maşină care se află şi acum în uzul Primăriei. Consumul de carburant pentru maşina Primăriei este de 75 l/lună, conform prevederilor OUG 55/2010, lucru care se poate verifica din foile de parcurs şi din fişele de activitate zilnice.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
7. Reparaţiile la Căminul Cultural Cistei
Au fost efectuate în baza contractului atribuit direct, conform procedurilor legale, către SC Danrom Construct SRL, în valoare de 14.450 lei. Lucrările constau din reparaţii la învelitoarea (acoperişul) căminului cultural în valoare de 9.399 lei şi servicii de zugrăveli şi reparaţii interioare în valoare de 5.051 lei. Contractul a fost încheiat în baza unei note de fundamentare privind necesitatea lucrării şi a devizului estimativ, iar plata s-a făcut în baza situaţiilor de lucrări şi a procesului-verbal de recepţie nr. 4.451/10.12.2010.
Toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
8. Lucrările de decolmatare de la Obreja
Constau în următoarele: transportat şi montat 10 podeţe pe drumul de hotar de la Obreja; decopertat, curăţat şi montat 2 poduri; curăţat gunoaie, nivelat teren, refăcut şanţ şi transportat gunoaiele rezultate în urma decolmatării; decolmatat rigole, încărcat pământul rezultat şi transportat pe o distanţă de 1,4 km.
Lucrările au fost executate în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu SC Cornel Trans SRL. Conform legii, contractul a fost atribuit direct deoarece valoarea sa este mult mai mică decât valoarea pentru care trebuie să se organizeze licitaţie.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
9. Proiect în valoare de 210.000 lei
Bănuiesc că este vorba de proiectul de modernizare şi dotare a căminului cultural din Mihalţ, pentru că nu se precizează alte amănunte. Important era să se mai pună ceva pe lista de ilegalităţi ale primarului… În cazul proiectului de modernizare şi dotare a căminului cultural din Mihalţ, prin hotărârea CL Mihalţ nr. 3/2011 a fost aprobată realizarea acestei investiţii şi indicatorii tehnici cuprinşi în devizul general al lucrării. Prin hotărârea 4/2011 a CL a fost prevăzută suma de 315.180 lei pentru realizarea acestui proiect. Ca urmare a procedurii de achiziţie desfăşurată prin sistemul unic SEAP a fost selectată firma SC Albanic Service SRL şi lucrarea se află acum în plină desfăşurare.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
10. Ajutoarele de la Comunitatea Europeană
Trebuie menţionat că Primăria este cea care se ocupă doar de distribuţia acestor ajutoare, nu şi de selectarea persoanelor care primesc aceste ajutoare. Listele cu beneficiarii sunt prime de Primărie de la Casa Judeţeană de Pensii şi apoi ajutoarele se distribuie pe bază de acte şi semnături.
Toate actele în baza cărora s-au distribuit ajutoare se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
După cum se poate vedea, toate acţiunile de care sunt acuzat s-au efectuat în baza şi cu respectarea legilor în vigoare, existând acte şi dovezi clare în acest sens.
Flavius BREAZ,
primarul Comunei Mihalţ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Parada militară de 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, de Ziua Națională: Vor defila sute de militari și tehnica de luptă, elicoptere și aeronave vor survola spațiul aerian. Participă și un detașament al armatei belgiene
Parada militară de 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, de Ziua Națională: Vor defila sute de militari și tehnica de luptă, elicoptere și aeronave vor survola spațiul aerian. Participă și un detașament al armatei belgiene Miercuri, 6 noiembrie, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a avut loc o primă rundă de discuții între […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)! „Alb-negrii” s-au împiedicat în derby „de Alba”, ratând primul loc
-
Actualitate3 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariio zi ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate2 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?