Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul a acţionat corect şi legal

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Având în vedere demersul „jurnalistic” al domnului Ioan Hănţulescu, îmbrăcat în haina informării cetăţenilor, dar bazat pe informaţii obţinute de la „nişte cetăţeni” şi publicat pe prima pagină a ziarului Unirea de marţi, 13 septembrie, mă văd obligat să fac numeroase precizări, tocmai pentru a oferi locuitorilor din comuna mea şi cititorilor ziarului Unirea faptele aşa cum s-au petrecut, susţinute de dovezi clare şi incontestabile.
Consider total nefericit acest demers „jurnalistic”, ce se pretinde nepărtinitor, dar care nu vrea altceva decât să influenţeze mersul justiţiei. Este interesant cum, după ce DNA şi-a declinat competenţa în acest caz, „nişte cetăţeni” încearcă acum să forţeze mâna lucrătorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, punând presiune mediatică asupra lor, prin condamnarea mea în articole de presă.
Ar fi şi mai interesant ca domnul jurnalist să facă publice, în ziar, numele a „nişte cetăţeni” care i-au oferit aceste date. O să constataţi atunci că sunt aceleaşi cu numele a „nişte cetăţeni” care au semnat plângerea depusă la DNA pe numele meu, iar unele dintre aceste nume o să le regăsiţi şi mai jos.
Este adevărat că există o plângere pe numele meu şi nu am negat niciodată acest lucru. O plângere care a fost depusă după ce eu am luat decizia de a candida la alegerile din anul 2012 din partea PDL. Dar la fel de adevărat este că oricine în România poate face o astfel de plângere, pe o simplă foaie de hârtie, pe care organele de anchetă sunt apoi obligate să o ia în considerare şi să cerceteze dacă faptele semnalate sunt sau nu adevărate. Până la urmă, este o trăsătură a democraţiei şi a liberului acces la justiţie. Trist este însă că, în cazul de faţă, mie mi s-a pus deja, în ziar, eticheta de om necinstit, fără ca cineva să aştepte rezultatul cercetărilor efectuate de organele în drept.
Tocmai de aceea sunt dator să apăr numele comunei mele şi reputaţia concetăţenilor mei din Mihalţ, care acum sunt lezaţi de faptul că în tot judeţul s-a dus vestea că în fruntea lor se află un om necinstit. Voi răspunde, deci, mai jos, punctual, fiecărei acuzaţii ce îmi este adusă:
1. În cazul punţii de lemn peste Târnava, de la Obreja
Pentru munca de reparare a fost încheiat un contract de prestări servicii cu A.F. Fugaciu Vasile, cu valoarea de 1.000 de lei. Materialele folosite pentru reparaţii au însemnat 3 mc de cherestea, cu valoarea de 1.406,75 lei, conform facturii semnate de dl. Nicolae Sântimbrean, consilier local al PSD Mihalţ. Există, conform legii, situaţia pe lucrări, procesul verbal de recepţie a materialelor şi procesul verbal de recepţie a lucrării, iar toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
2. Lucrările de pavare a curţii Bisericii Cistei
Lucrarea a inclus pavarea curţii Bisericii din Cistei şi a curţii Casei Parohiale. S-a făcut contract de achiziţie pentru materiale şi contract de achiziţie separat pentru prestări servicii, adică pentru realizarea lucrărilor. Valoarea însumată a celor două contracte este de 148.114 lei. Pentru că devizele estimative ale lucrării au fost sub valoarea de 15.000 de euro, lucrarea s-a realizat fără licitaţie, prin achiziţie directă, conform prevederilor OUG 34/2006. Documentele aferente lucrării arată exact că preţul plătit pentru dale a fost de 47 de lei/mp, iar preţul plătit pentru borduri a fost de 18 lei/ml. Toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
3. Achiziţionarea imobilului
Preţul imobilului a fost stabilit, conform legii, prin comisie de negociere, iar imobilul este întabulat în cotă de 1/1 având ca proprietar unic comuna Mihalţ. Cumpărarea acestui imobil, constând din teren în suprafaţă de 5.320 mp şi construcţii aferente, a fost aprobată prin hotărârea nr. 16/2009 a Consiliului Local Mihalţ. Prin această hotărâre s-au aprobat rapoartele de evaluare a imobilului şi a fost împuternicit primarul să desemneze o comisie de negociere a preţului de cumpărare a imobilului. Totodată, primarul a fost împuternicit, prin această hotărâre, să îndeplinească procedurile de publicitate imobiliară şi să semneze contractul notarial. Menţionez că hotărârea a fost adoptată prin votul consilierilor PNL şi PSD.
Prin dispoziţia nr. 150/2009 a primarului a fost numită o comisie de negociere a preţului formată din următorii: Breaz Flavius, primar; Cârnaţ Toma Ioan, referent urbanism; Potopea Stânea Rodica, consilier local PNŢCD; Truţă Ioan, consilier local PNL; Dobârtă Cristian, consilier local PSD; Comşa Simion, consilier local PDL. Întreaga comisie a stabilit preţul imobilului la 140.000 lei, adică 32.500 euro, fiind dovadă în acest sens procesul-verbal de negociere nr. 2154/2009.
Ulterior, a fost aprobată hotărârea 34/2009 a CL Mihalţ prin care s-a aprobat utilizarea sumei de 140.000 lei din fondul de rulment al comunei pentru cumpărarea imobilului. Ulterior s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare şi imobilul a fost întabulat cu CF nr. 70005/24.07.2009, comuna Mihalţ devenind proprietara unică a imobilului.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
4. Lucrările la acoperişul şcolii din Mihalţ
S-au făcut în baza hotărârii CL Mihalţ nr. 22/2011, prin care banii au fost alocaţi şcolii în baza devizului estimativ prezentat Consiliului Local în şedinţa condusă de domnul consilier PSD Salcău Ioan. Atribuirea contractului de execuţie, situaţia de lucrări şi recepţia lucrărilor au fost făcute, conform cerinţelor legii de către şcoala din Mihalţ şi nu de către primar. Documentele există şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
5. Amenajarea stadionului
Lucrările de amenajare a stadionului au fost făcute în baza unui contract de prestări servicii, în sumă de 9.500 de lei, încheiat cu SC Cornel Trans SRL, lucrarea fiind executată, conform legii, prin atribuire directă. Amenajarea stadionului s-a făcut în urma notei de fundamentare a necesităţii lucrării iar plata s-a făcut în baza procesului verbal de recepţie, parţial, urmând ca diferenţa de factură să fie achitată până la sfârşitul trimestrului III al anului 2011.
Toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
6. Carburantul utilizat de maşina Primăriei
Comuna Mihalţ dispune de o singură maşină, Dacia Logan, cumpărată în anul 2007, maşină care se află şi acum în uzul Primăriei. Consumul de carburant pentru maşina Primăriei este de 75 l/lună, conform prevederilor OUG 55/2010, lucru care se poate verifica din foile de parcurs şi din fişele de activitate zilnice.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
7. Reparaţiile la Căminul Cultural Cistei
Au fost efectuate în baza contractului atribuit direct, conform procedurilor legale, către SC Danrom Construct SRL, în valoare de 14.450 lei. Lucrările constau din reparaţii la învelitoarea (acoperişul) căminului cultural în valoare de 9.399 lei şi servicii de zugrăveli şi reparaţii interioare în valoare de 5.051 lei. Contractul a fost încheiat în baza unei note de fundamentare privind necesitatea lucrării şi a devizului estimativ, iar plata s-a făcut în baza situaţiilor de lucrări şi a procesului-verbal de recepţie nr. 4.451/10.12.2010.
Toate actele se află la Primărie, unde pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
8. Lucrările de decolmatare de la Obreja
Constau în următoarele: transportat şi montat 10 podeţe pe drumul de hotar de la Obreja; decopertat, curăţat şi montat 2 poduri; curăţat gunoaie, nivelat teren, refăcut şanţ şi transportat gunoaiele rezultate în urma decolmatării; decolmatat rigole, încărcat pământul rezultat şi transportat pe o distanţă de 1,4 km.
Lucrările au fost executate în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu SC Cornel Trans SRL. Conform legii, contractul a fost atribuit direct deoarece valoarea sa este mult mai mică decât valoarea pentru care trebuie să se organizeze licitaţie.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
9. Proiect în valoare de 210.000 lei
Bănuiesc că este vorba de proiectul de modernizare şi dotare a căminului cultural din Mihalţ, pentru că nu se precizează alte amănunte. Important era să se mai pună ceva pe lista de ilegalităţi ale primarului… În cazul proiectului de modernizare şi dotare a căminului cultural din Mihalţ, prin hotărârea CL Mihalţ nr. 3/2011 a fost aprobată realizarea acestei investiţii şi indicatorii tehnici cuprinşi în devizul general al lucrării. Prin hotărârea 4/2011 a CL a fost prevăzută suma de 315.180 lei pentru realizarea acestui proiect. Ca urmare a procedurii de achiziţie desfăşurată prin sistemul unic SEAP a fost selectată firma SC Albanic Service SRL şi lucrarea se află acum în plină desfăşurare.
Toate actele se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
10. Ajutoarele de la Comunitatea Europeană
Trebuie menţionat că Primăria este cea care se ocupă doar de distribuţia acestor ajutoare, nu şi de selectarea persoanelor care primesc aceste ajutoare. Listele cu beneficiarii sunt prime de Primărie de la Casa Judeţeană de Pensii şi apoi ajutoarele se distribuie pe bază de acte şi semnături.
Toate actele în baza cărora s-au distribuit ajutoare se află la Primărie şi pot fi consultate de toţi cei interesaţi.
După cum se poate vedea, toate acţiunile de care sunt acuzat s-au efectuat în baza şi cu respectarea legilor în vigoare, existând acte şi dovezi clare în acest sens.
Flavius BREAZ,
primarul Comunei Mihalţ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| ACCIDENT GRAV la Întregalde: Un bărbat, aflat la tăiat lemne, rănit de un copac. A fost solicitat elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO VIDEO| ACCIDENT GRAV la Întregalde: Un bărbat, aflat la tăiat lemne, rănit de un copac. A fost solicitat elicopterul SMURD

Un accident grav a avut loc miercuri, 28 septembrie, într-o pădure din localitatea Tecșești, comuna Întregalde.

SMURD Alba a fost solicitat să intervină pentru acordarea acordarea primului ajutor medical în localitatea Tecșești, comuna Întregalde.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării a fost găsită o victimă de sex masculin, de aproximativ 72 de ani, care prezenta multiple politraumatisme (traumatism cranio-cerebral și fracturi de membre) ca urmare a unui accident petrecut în pădure.

La fața locului s-a deplasat și o ambulanță SMURD TIM cu medic, ulterior evaluării victimei a fost solicitat în sprijin și elicopterul SMURD Târgu Mureș.

Victima se afla la tăiat de lemne în pădure și aceasta a fost rănită de un copac.

Acesta a fost fost preluată de către elicopterul SMURD și a fost transportată la spitalul din Tg. Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Se repară unul dintre cele mai mari acoperișuri din Alba Iulia: Cazarma Batalionului 136 Geniu „Apulum”

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Se repară unul dintre cele mai mari acoperișuri din Alba Iulia: Cazarma Batalionului 136 Geniu „Apulum”

Reparații la acoperișul fostului Colegiu Academic „Bethlen”, clădire – monument istoric din Alba Iulia. Suprafața desfășurată a acoperișului se apropie de aria a două terenuri de fotbal!

Acoperișul fostului Colegiu Academic „Bethlen”, clădire – monument istoric ridicată în urmă cu 400 de ani la Alba Iulia, va fi reparat printr-un proiect de 1.743.000 de lei (n.a. – circa 350.000 de euro) finanțat de Ministerul Apărării Naționale, fiind vorba despre acoperișul sediului administrativ al Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Din cauză că imobilul se află pe lista monumentelor istorice a județului Alba (cod LMI 2015 AB–II–m–B-00154), pentru realizarea intervenției a fost necesară obținerea avizului din partea Direcției Județene pentru Cultură Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acoperișul cazărmii geniștilor este unul dintre cele mai mari din Alba Iulia, poate chiar și din județ, suprafața totală desfășurată a acestuia fiind de aproximativ 7.000 mp, aproape cât aria a două terenuri de fotbal (suprafața minimă este de 45 x 90 m)!

Proiectul „Reparaţii curente la şarpanta pavilionului A – Cazarma 510 sediul administrativ al Batalionului 136 Geniu «Apulum»” este realizat sub coordonarea Centrului 46 de Cartiruire Trupe și Administrare Cazărmi Cluj-Napoca. Antreprenor general este o firmă din Cut care execută lucrări de reparații și la așezămintele sociale ale DGASPC Alba din Mănărade (Blaj), Cricău și Vințu de Jos.

Din 20 iunie, data demarării proiectului, până în prezent a fost reparat acoperișul pe o suprafață de aproximativ 2.500 mp, fiind montată țiglă ceramică de tip solzi, lisă (neprofilată), execuția lucrărilor fiind programată să se încheie pe 16 decembrie a.c.

În 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, au fost executate lucrări de reparaţii curente la şarpanta pavilonului C din cazarma 415 („Cazarma Pionierilor”), cu suprafaţa de 1.600 mp, tot printr-un proiect finanţat de către MApN, prin Centrul 46 de Cartiruire Trupe și Administrare Cazărmi Cluj-Napoca, iar cu forțe proprii ale UM 01684 Alba Iulia au fost efectuate reparaţii la faţada clădirii, cu acces în Piaţa Cetăţii.

Potrivit unei surse militare, ultimele reparații la acoperișul clădirii care acum adăpostește batalionul de geniu au avut loc în anii `80, când aici fost încartiruit Comandamentul Brigăzii 5 Vânători de Munte „Avram Iancu”, înființat în 1983.

Prima școală de rang universitar din România

La inițiativa principelui Gabriel Bethlen, în anul 1622 în ansamblul clădirilor din permietrul celor două curți interioare a funcționat Academicum Collegium, care în 1629 a fost ridicat la rang universitar, fiind prima școală din România în care se predau, pe lângă teologie, și materii laice, respectiv filosofie și discipline filologice. Registrul matricol al colegiului nu s-a mai găsit, dar prin comparație cu alte instituții similare din regat, istoricii au estimat că aici învățau între 800 – 1.000 de studenți, printre care și cei mai buni absolvenți ai gimnaziilor evanghelice din Sibiu și Brașov, dar și studenți cehi, polonezi și germani.

Colegiul Academic a fost incendiat în tmpul invaziei tătare din 1658, iar în 1661 noul principe al Transilvaniei a decis mutarea instituției la Aiud, unde funcționează și în prezent la nivel preuniversitar, sub denumirea Colegiul Național „Bethlen Gabor”.

La începutul secolului al XVIII-lea, fosta clădire a colegiului a devenit „Cazarma Mare a Infanteriei” armatei austriece, ce putea adăposti până la 1.000 de soldați. De-a lungul istoriei, aici a fost încartiruit Regimentul 50 Infanterie, format în majoritate din români, unitate care a luptat în 1866 la Custozza, în bătălia dintre Regatul Italiei și Imperiul Austriac, iar înainte de 1 Decembrie 1918, s-a instalat Garda Națională care a asigurat paza orașului la Marea Unire, comandată de cpt. Florian Medrea.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Europenii cer PLAFONAREA prețului la gaz: ROMÂNIA se află printre statele care au semnat

Culda Ionică

Publicat

în

Europenii cer PLAFONAREA prețului la gaz: ROMÂNIA se află printre statele care au semnat

Miniștrii Energiei din 15 state europene, printre care și țara noastră, au semnat o scrisoare adresată CE prin care se cere plafonarea prețului pentru gaze naturale.

Reprezentații a 15 state europene au semnat o scrisoare către Comisia Europeană prin care solicită Executivului comunitar să elaboreze o propunere de plafonare la nivel european a prețurilor angro la gaze naturale, înaintea reuniunii de urgență a miniștrilor Energiei, care va avea loc joi.

Grecia, împreună cu Belgia, Italia și Polonia, au avut inițiativa de a redacta scrisoarea adresată comisarului pentru energie Kadri Simson, potrivit Novinite. Ea fost semnată de miniștrii Energiei din Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

Elit - Gustul Desăvârșit

Miniștrii solicită ca propunerea de plafonare a prețurilor să fie urmată de o propunere legislativă cât mai curând posibil.

Scrisoarea afirmă că actuala criza energetică care a început în toamna anului trecut s-a adâncit și provoacă presiuni inflaționiste insuportabile care au afectat grav gospodăriile și întreprinderile.

„Recunoaștem eforturile depuse de Comisie și măsurile pe care le-a propus pentru a face față crizei. Dar încă nu ne-am ocupat de cea mai gravă problemă dintre toate: prețul cu ridicata al gazelor naturale”, se spune în scrisoare, citată de publicația Kathimerini din Grecia și reluată de agenția de știri bulgară.

Cei cincisprezece miniștri mai propun ca plafonul să fie aplicat tuturor tranzacțiilor angro cu gaze naturale, nu doar importurilor din anumite surse. Acest lucru se poate face într-un mod care asigură atât securitatea aprovizionării, cât și atinge obiectivul general de reducere a consumului, spun ei.

Propunerea de plafonare a prețurilor are și oponenții săi, alte câteva state membre ale UE, și anume Danemarca, Germania și Țările de Jos, care se opun pe motiv că ar submina securitatea aprovizionării.

Gazele se scumpesc

Prețul gazelor pe piețele din Europa este în creștere ca urmare a scurgerilor de gaze de natură încă necunoscută care au afectat conductele Nord Stream, în Marea Baltică, și care fac imposibilă furnizarea de gaze rusești prin această rută către Europa în viitorul apropiat. Chiar dacă fluxurile de gaze rusești prin Nord Stream 1 erau oprite iar depozitele Europei sunt pline în procent de 88%, totuși actorii din piață au reacționat la incidentele din Marea Baltică – probabil unii actori se așteptau la reluarea aprovizionării cu unele volume în perioada de iarnă, când este nevoie și de import curent. La ora redactării acestei știri, prețul spot al gazelor de la hubul vienez (CEGH) cel mai apropiat de noi era de 200 de euro/MWh, în creștere de la 188 de euro ieri și 166 de euro acum două zile, înainte de incidente.

Sursă: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea