Rămâi conectat

Curier Județean

Primăria Cugir – nemulţumită de reorganizarea impusă de ISJ Alba în învăţământul preuniversitar din localitate

Publicat

în

Conducerea Primăriei Oraşului Cugir este nemulţumită de modificările făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba la  reţeaua de învăţământ preuniversitar de pe raza teritorial-­administrativă a localităţii. Este vorba de arondarea Grădiniţei cu program normal Nr.5,  de la Şcoala cu cls. I-VIII Nr.3  la Şcoala cu cls. I-VIII „Singidava” din Cugir. Printr-o adresă trimisă inspectoratului cu două săptămâni înaintea începerii anului şcolar, Primăria Oraşului Cugir a cerut revenirea asupra deciziei luate în data de 31.08.2011, atrăgând atenţia asupra faptului că modificarea produce disfuncţionalităţi, atât în ceea ce priveşte asigurarea efectivelor de elevi, cât şi în ceea ce priveşte alocarea fondurilor necesare finanţării în funcţie de costul/elev.

 În timp ce Şcoala cu cls. I-VIII Nr. 3 rămâne fără grădiniţă, se pare că cealaltă unitate de învăţământ va avea în subordine două instituţii preşcolare, atât Grădiniţa cu program normal Nr. 5, cât şi Grădiniţa “Voinicel“. Deşi, la începutul anului şcolar, aceasta din urmă a fost repartizată ( prin Decizia nr. 443 din 29.03.2011)  Şcolii cu cls. I-VIII Nr. 2 Cugir, în data de 26 septembrie şcoala a primit  un fax prin care ISJ Alba comunica faptul că  Grădiniţa “Voinicel” revine la Şcoala cu cls. I-VIII „Singidava”. Trebuie subliniat faptul că o adresă trimisă prin fax nu poate anula decizia menţionată anterior,  care stipula clar reorganizarea reţelei învăţământului preuniversitar din Cugir.

 În adresa trimisă inspectoratului înaintea începerii anului şcolar, Primăria Oraşului Cugir şi-a exprimat nemulţumirea referitoare şi la faptul că nu a fost nici consultată, nici înştiinţată în legătură cu hotărârile IŞJ Alba, din care cităm:  „Modificarea reţelei şcolare de pe raza teritorial-­administrativă a localităţii Cugir, aplicată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, fără înştiinţarea şi consultarea Administraţiei Publice Locale Cugir, contravine principiului descentralizări învăţământului. Absenţa oricărei comunicări a I.S.J Alba cu privire la arondarea  Grădiniţei cu Program Normal Nr. 5 Cugir  ignoră principiul dialogului şi al consultării pe care se fundamentează luarea deciziilor în învăţământul românesc, stipulat în Legea Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011 (art.3, lit. t).

Electrica Furnizare Discount

Pe lângă aceste aspecte, considerăm că autoritatea publică locală cunoaşte învăţământul cugirean, problemele şi nevoile acestuia, putând fi un partener eficient şi necesar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba atunci când se impune luarea unor decizii.

Ţinând cont de cele menţionate, vă solicităm revenirea Grădiniţei cu Program Normal Nr. 5 la Şcoala cu cls. I-VIII Nr. 3 Cugir, de care a aparţinut  timp de 35 de ani, întrucât modificarea reţelei şcolare produce disfuncţionalităţi atât în ceea ce priveşte asigurarea efectivelor de elevi, cât şi în ceea ce priveşte alocarea fondurilor necesare finanţării în funcţie de costul/elev. Menţionăm faptul că preşcolarii care  frecventează această grădiniţă provin în majoritate din circumscripţia şcolară arondată Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 3 Cugir. În opinia noastră nu există nici un motiv  legat de învăţământ care să justifice această mutare.”

Până în acest moment administraţia locală nu a primit nici un răspuns la sesizarea trimisă în data de 1 septembrie a.c. şi nici nu a fost înştiinţată pe altă cale cu privire la decizia definitivă a inspectoratului şcolar. Din acest motiv, Primăria Oraşului Cugir solicită în mod public un răspuns din partea ISJ Alba, considerând necesar a se comunica şi argumentele care stau la baza modificării reţelei şcolare.

În ceea ce ne priveşte, considerăm că decizia inspectoratului nu reglementează problema asigurării echilibrate a efectivelor de elevi şi nici fondurile necesare plăţii personalului didactic din Cugir.

Biroul de Presă

Primăria Oraşului Cugir

Publicitate

Curier Județean

60 de calculatoare pentru copiii din mediile vulnerabile: Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia lansează proiectul „Primul meu calculator”

Publicat

în

60 de calculatoare pentru copiii din mediile vulnerabile: Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia lansează proiectul „Primul meu calculator”

Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia, organizează, pe parcursul anului 2022, proiectul „Primul meu calculator”, fiind astfel donate 60 de calculatoare, copiilor din mediile vulnerabile.

Proiectul „Primul meu calculator” își propune să ajute copiii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, din mediile defavorizate, oferindu-le acestora, pe întreg parcursul anului 2022, 60 de calculatoare. Donarea calculatoarelor se va face pe baza înscrierilor prin intermediul unui formular, fiind selectați câte 5 beneficiari pe lună. Cele două asociații își propun ca prin acest proiect să crească șansa la o educație de calitate, modernă și adaptată vremurilor în care trăim.

„Ne dorim oportunități egale pentru cât mai mulți dintre noi. Este foarte greu să faci față unui sistem de învățământ digitalizat, în momentul în care nu îți poți permite un dispozitiv pe care să poți participa la cursuri sau să îți realizezi temele. Scopul principal al acestui proiect este să susținem educația pentru că așa cum afirma Nelson Mandela <<Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea>>” ne-a relatat Roxana Adam, președinte Rotaract Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Persoanele care doresc să beneficieze de unul dintre cele 60 de calculatoare trebuie să completeze următorul formular: https://forms.gle/cpCQX2GYXzW6getZA

Criterii de eligibilitate:

•Familie cu minimum un copil, cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani
•Copilul/copiii să fie încadrat/încadrați la o formă de învățământ
•Aplicantul trebuie să fie domiciliat în Alba Iulia
•Beneficiarul trebuie să fie încadrat în categoria persoanelor vulnerabile
**Aplicanții care nu dispun de un calculator/ laptop au întâietate
***Familiile care nu au fost selectate într-o lună pot aplica și pentru luna următoare.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Un elev de la Colegiul Național „H.C.C” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă

Publicat

în

FOTO| Un elev de la Colegiul Național „H.C.C” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă

Pasiunea pentru epigrame  i-a adus lui Vasiu Eduard Tudor, elev la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Ediția a XV-a, 2021-2022, Elevi-Secțiunea Epigramă

„Aflând că am câștigat Marele Premiu ,,George Ranetti”, am resimțit un impuls în adâncul sufletului, plin de recunoaștere și mai multă motivație și încredere în mine însumi. Am simțit, totodată, și un sentiment mai neobișnuit, în sensul că nu îmi venea să cred ceea ce am reușit să obțin datorită perseverenței și pasiunii mele.

Electrica Furnizare Discount

Pasiunea de a scrie epigrame a început acum câțiva ani, sub influența unei rude care m-a inspirat să încerc și eu să scriu. Astfel, după o probă îndelungată și după mulțimile de schițe, am aflat de acest Festival Internațional de Epigramă și am decis sub îndrumarea doamnei profesoare Secară Alina, de limba și literatura română, o profesoară deosebită, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru coordonarea mea la acest concurs, aceasta implicându-se în toate activitățile la care elevul însuși dorește să participe.

Așadar, am decis să trimit epigramele în care am avut încredere că sunt reușite, aflând chiar marți, în timpul serii, că am obținut Marele Premiu. Sunt de-a dreptul fascinat, crescându-mi încrederea și motivația în a mai participa la eventualele concursuri viitoare.

Sunt extrem de fericit că am reușit să îi mândresc pe profesorii clasei mele, și, totodată, pe instituția de învățământ la care sunt elev, în clasa a 10-a, la Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, un colegiu deosebit, cu o varietate de activități educaționale și cu un personal didactic foarte bine pregătit. Am simțit pe propria piele că atunci când sunt încrezător în mine, pot reuși foarte multe în viață. Aș concluzia cu un citat de Karl Raimund Popper, un filozof englez: ,,Încercarea și eroarea alcătuiesc experiența”, astfel încât, tot ceea ce e nou și încercăm, vom evolua și vom dobândi o adevărată experiență.” a declarat Vasiu Eduard Tudor, pentru ZiarulUnirea.ro

Epigramele ce i-au adus lui Vasiu Eduard Tudor Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Ediția a XV-a, 2021-2022, Elevi-Secțiunea Epigramă

Mama

M-a trimis mama la poartă,
Să-i deschid lui nea Mărin
Când îl văd!… jalnică soartă…
Era mort de-atâta vin…

Baba iarnă

Baba iarnă vine iarăși,
Cu cojocul plin de nea.
Nu e singură-i cu vântul…
Trage casa după ea.

Vecinul Ghiță

Vine Ghiță pe la mine
Cu-o pereche de desagi;
– Ce vânt te-a adus la mine?
– Vreau să-mi umpli ăști desagi!
– Păi cu ce, dragă vecine?
– Cu posmagi dac-ai pute.
– Cu ce mi-i plăti vecine?
– Vedea-oi de am cu ce…

Mizilul

Când ai talent și ești subtil,
Când cu umorul ești amic,
Să scrii ceva despre Mizil
E pur și simplu… mizilic.

Citește mai mult

Curier Județean

Testare COVID-19, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, inclusiv în zilele de weekend la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Publicat

în

Testare COVID-19, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, inclusiv în zilele de weekend la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a prelungit programul de testare pentru depistarea COVID-19, iar pacienţii care au bilet de trimitere de la medicul de familie se pot prezenta la punctul de testare din curtea unităţii medicale inclusiv în zilele de weekend, sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 -12.00. 

SJU Alba Iulia a decis prelungirea programului de testare, având în vedere creşterea numărului de cazuri şi pentru a veni în sprijinul pacienţilor, suspecţi de COVID-19, dar care nu reprezintă urgenţe medicale.

Precizăm că în Unitatea de Primiri Urgenţe se efectuează, în continuare şi în aceleaşi condiţii, testarea pentru depistarea COVID-19 fără bilet de trimitere de la medicul de familie (pacienţii care se prezintă aici reprezintă urgenţe medicale). Testarea la punctul din curtea SJU Alba Iulia (Bulevardul Revoluţiei, nr. 23) este organizată separat faţă de testarea în UPU.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, pacienţii suspecţi, care au bilet de trimitere de la medicul de familie, se pot prezenta la punctul de triaj 2 (cabinet medical modular din curtea unitatii medicale) pentru recoltarea de probe. Pacienţilor li se vor prelua date de contact, iar rezultatele le vor primi în aceeaşi zi.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare