Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia se pregătește să investească circa 5 milioane de euro pentru crearea sistemului de iuminat public din Zona Centrală, Cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 şi Partoş

Publicat

în

Primăria Alba Iulia se pregătește să investească 23.097.652 de lei, respectiv 4.965.101 euro pentru crearea sistemului de iuminat public din Zona Centrală, Cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 şi Partoş. În acest scop va propune consilierilor locali, în ședința extraordinară din 6 iulie, aprobarea documentaţiei tehnico – economice, faza Studiul de Fezabilitate, caracteristicile principale şi indicatorii tehnico – economici ai obiectivului.

”Necesitatea realizării acestei investiţii rezultă din starea tehnică actuală a reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi implicit a reţelei de iluminat, deţinută de către operatorul concesionar al reţelei”, se arată în raportul de specialitate.

Lungimea totală a reţelei de iluminat public din zonele vizate este de 40,82 km, compusă din reţea aeriana clasică LEA (conductoare funie Al – 70%), reţea torsadată (conductoare TYIR – 25%) şi reţea subterană (LES – 5%), un număr de 1.237 stâlpi pe care sunt montate 1.186 de aparate de iluminat cu o vechime de 18 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Documentaţia tehnico-economică ce va fi pusă în dezbatere în ședința Consiliului Local Aba Iulia a fost elaborată de către Asocierea S.C. Cristalin Project Management S.R.L. şi S.C Ago Proiect Engeneering S.R.L. şi conţine Studiul de fezabilitate ’’Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – Zona centrală, Cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 şi Partoş”.

Ambele variante (scenarii) au următoarele caracteristici tehnice :

• Modernizarea (extinderea) reţelei LES expres doar pentru iluminatul public;
• Montarea noilor stâlpi de iluminat de tip stradal (înălţimi utile cuprinse între 8m şi llm) şi stâlpi metalici ornamentali (înălţimi ultile de 5m), cu cutie de joncţiune încorporată şi uşita de vizitare;
• Pe noii stâlpi se vor monta aparate de iluminat tehnologia Led şi braţe de prindere;
• Cantitatea, dispunerea, tipul şi puterea nominală a lămpii cu care se echipează se stabilesc în urma calculelor luminotehnice martor;
• Echiparea SIP cu un sistem inteligent de management şi control al iluminatului prin telegestiune.
în plus în varianta II are suplimentar faţă de vatiant I următoarele atribute:
• Amplasarea stâlpilor şi a aparatelor de iluminat destinate trecerilor de pietoni, prin sisteme de alimentare cu energie regenerabilă, aparatele de iluminat vor fi alimentate de către un sistem de panouri fotovoltaice montate pe stâlpi, iar energia va fi stocată într-un ansamblu de baterii;
• Cantitatea, dispunerea, tipul şi puterea nominală a lămpii cu care se echipează se stabilesc în urma calculelor luminotehnice martor;
• Echiparea SIP cu un sistem inteligent de management şi control al iluminatului prin telegestiune;

În ceea ce priveşte folosirea energiei electrice din surse regenerabile (ex. panouri fotovoltaice) în infrastructurile publice, s-a ţinut cont în mod special de expunerea ridicată la lumină, unde aparatele de iluminat propuse (67 buc) vor fi alimentate şi din surse fotovoltaice.
Panourile se vor amplasa pe stâlpii de iluminat, iar acumulatorii vor fi poziţionaţi, îngropat în cutii de protecţie la baza stâlpului. Regulatorul de încărcare şi invertorul vor fi amplasate în interiorul stâlpului lângă cutia de siguranţe a acestuia.

Raportul de specialitate conține și indicatori financiari, socio-economici, de impact, de rezultat/operare, stabiliţi în funcţie de specificul şi ţinta fiecărui obiectiv de investiţii:

Creşterea numărului de aparate de iluminat: minim 26,14%;
Scăderea puterii instalate totale: minim 45%;
Scăderea consumului de energie electrică: minim 50,35%; (Consum actual de energie electrică estimat: 720.284,00 kWh/an;
Consum estimat de energie electrică dupa investiţie: 357.624,91 kWh/an)
Reducerea emisiilor de C02 (Furnizorul: S.C. GETICA 95 COM S.R.L. – Emisii specifice de C02: 222,38 g/kWh) cu: minim 50,35%;
C02 Situaţia Existentă – 160,18 echiv. Tone C02 C02 Situaţia Propusă – 79,53 echiv. Tone C02
Reducere tone echivalent petrol (Normă Metodologică ANRE – Audit Energetic – Coef. De transformare: 1MWh=0,086 tep) cu: minim 50,35% Tone echivalent petrol – Situaţia Existentă; 61,94 T Tone echivalent petrol – Situaţia Propusă: 30,76 T

Finanțarea investiției se va face cu fonduri din cadrul apelurilor de proiecte din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Buget local şi alte surse constituite conform legii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Prima întâlnire a noii conduceri a OFL Alba cu membri și simpatizanții acesteia. Noua președintă intenționează să crească vizibilitatea contribuției adusă de femei în toate domeniile de activitate

Publicat

în

În cursul săptămânii trecute a avut loc prima întâlnire a noii conduceri a Organizației Femeilor Liberale Alba cu membri și simpatizanții acesteia. Alina Hărăguș, noul președinte al organizației, a avut plăcerea de a interacționa cu membrele OFL Alba într-un cadru deschis și prietenos, alegând astfel să promoveze interacțiunea, relaționarea și cunoașterea între noii și vechii membri ai organizației și, de asemenea, să susțină prin organizarea acestor întâlniri și antreprenorii locali.

Printre invitații participanți la eveniment s-au numărat domnul Ion Dumitrel (președinte PNL Alba), domnul Marius Hațegan (secretar general PNL Alba), domnul Nicolae Albu (vicepreședinte PNL Alba), domnul Alexandru Pereș și doamna Rodica Andronescu (președinte de onoare al organizației). Doamnele Cornelia Baba și Alina Breaz au fost desemnate secretar general, respectiv secretar general adjunct ale OFL Alba.

Au fost discutate propuneri de proiecte și acțiuni care urmează să fie implementate pe teritoriul întregului județ în domeniile antreprenorial, social, educațional și medical și s-a stabilit pentru perioada imediat următoare desemnarea de coordonatorii zonali care, în primă instanță, vor avea un rol semnificativ în strângerea datelor din teren. Sub noua conducere, Organizația Femeilor Liberale Alba își propune să vină în întâmpinarea nevoilor femeilor din județ prin prisma unor acțiuni și proiecte cu impact asupra dezvoltării personale și profesionale a celor cu care interacționează. Astfel, au fost gândite, structurate și propuse acțiuni de informare, promovare, sprijin și dezvoltare a antreprenoriatului feminin, organizarea unor campanii de informare și conștientizare a abuzului, organizarea unor workshop-uri și conferințe pentru creșterea calității vieții și a vieții de familie, etc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alina Hărăguș menționează că își dorește ca organizația să reprezinte cu adevărat interesele comunității și să promoveze transparența, verticalitatea și sistemul meritocrat, promovând întotdeauna interesul public în detrimentul interesului individual. Noua președintă a Organizației Femeilor Liberale Alba intenționează să crească vizibilitatea contribuției adusă de femei în toate domeniile de activitate. Mai mult, încurajează activ adeziunea acelor membre valoroase ale comunității la OFL pentru ca, împreună, să transforme binele în normalitate.

Pentru termen lung, se dorește ca nucleul nou format în cadrul Organizației Femeilor Liberale Alba să vizeze rezolvarea problemelor reale cu care comunitatea se confruntă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Florin Roman, Vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Racordarea la rețeaua electrică este din nou posibilă pentru cetățenii care nu dețin cărți funciare”

Publicat

în

Comunicat de presă| Florin Roman, Vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Racordarea la rețeaua electrică este din nou posibilă pentru cetățenii care nu dețin cărți funciare”

În ultimele luni mai mulți cetățeni, în special din zona munților Apuseni, au semnalat o problemă cu care se confruntă. Urmare a publicării în Monitorul Oficial a ordinului ANRE 17/2022, printre documentele necesare a fi depuse odată cu cererea de aviz tehnic de racordare (ATR) s-a introdus ca document obligatoriu și extrasul de carte funciară.

Acest lucru a blocat practic majoritatea solicitărilor venite din zona munților Apuseni, dar și din alte zone ale județului Alba unde proprietarii terenurilor nu au reușit intăbularea acestora până în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a veni în sprijinul a mii de familii aflate în această situație m-am adresat ANRE unde am semnalat blocajul apărut, legislația fiind corectată prin ordinul ANRE 81/2022.

Ii indemn pe această cale pe toți cetățenii care s-au confruntat cu această problemă să se adreseze din nou operatorului de distribuție DEER în vederea soluționării favorabile a cererilor lor.

Deputat Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Publicat

în

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Suma alocată județului nostru pentru investiții este de 1.173.987.000 RON, din care 503.137.000 RON pentru apă-canal și 670.850.000 RON pentru infrastructura rutieră.

Din această sumă, CJ Alba va primi 137 milioane, pentru proiectele:

1. Reabilitare DJ 705 Zlatna – Almașu Mare – 31,1 mil. RON;
2. Modernizare și consolidare DJ 107 V Sânmiclăuș – Alecuș – 24,9 mil. RON;
3. Modernizare DJ 107 K Întregalde – Bârlești (Mogoș) – 24,9 mil. RON;
4. Modernizare DJ 106 K Vingard – Ohaba – 28,8 mil. lei;
5. Modernizare DJ 142 N Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș – 3,8 mil. RON;
6. Modernizare DJ 704 A, DN 7 – Pianu de Jos – 15,3 mil. RON;
7. Pod peste DJ 107 la Colibi – 4,3 mil. RON;
8. Modernizare DJ 107 H Coșlariu Nou – DN 1 – 3,8 mil. RON.

Elit - Gustul Desăvârșit

Municipiului Alba Iulia îi revin 43 milioane RON:

1. Extindere rețea apă și canalizare zona Orizont – 6,947 mil. RON;
2. Extindere canalizare pluvială Micești – 3,837 mil. RON;
3. Extindere rețea de apă și canalizare zona Emil Racoviță – 13,9 mil. RON;
4. Modernizare străzi zona Arex – 18,2 mil. RON.

Toate UAT-urile din județ vor primi finanțare prin intermediul acestui program.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare