Ziarul Unirea

Primăria Alba Iulia reglementează condiţiile de punere în valoare pentru 12 spaţii din interiorul Cetăţii

Primăria Alba Iulia a elaborat documentaţia de atribuire a contractului de servicii de proiectare faza DALI “Revitalizarea şanturilor  fortificaţiei de tip Vauban-spaţii interioare libere municipiul Alba Iulia”. Documentaţia va putea fi regasită din această săptămână în sistemul electronic de achiziţii publice SEAP.

Documentul ce urmează să fie elaborat după parcurgerea procedurii de achiziţie va reglementa condiţiile de punere în valoare pentru 12 spaţii din interiorul Cetăţii Alba Carolina. Se vor defini astfel caracteristicile tehnico economice ce se impun pentru spaţiile libere din cetate, dar şi modul de încadrare al acestora în specificul zonei, precum şi metodele şi procedurile tehnice de intervenţie.

ELIT

Funcţiunile admise sunt compatibile cu vocaţia traseelor turistice şi de recreere existente în momentul de faţă conform celor stabilite prin HCL: activităţi culturale; activităţi informaţionale, relaxare, odihnă; artişti plastici; ateliere meşteşugăreşti; spaţii comerciale; alimentaţie publică de tipul cluburilor, pub-uri etc.; relaţii cu publicul; spaţii gestionate de ONG-uri care au activităţi zilnice de promovare a traseelor turistice din Cetate. Indiferent de natura lor, fiecare spaţiu va cuprinde obligatoriu un punct de informare cu activitate redusă.

Potrivit administrației locale, cei care vor ocupa aceste locaţii în regim de concesiune vor trebui să respecte regulamentul elaborat în anul 2011 şi aprobat în Consiliul Local (HCL .257/31/08.2011 – privind aprobarea regulamentului de ocupare şi utilizare a spaţiilor construite din interiorul zidurilor fortificate şi a spaţiilor publice amenajate în aer liber din şanţurile fortificaţiei Cetăţii Istorice – Alba Carolina- reglementarea criteriilor pentru revitalizarea şanturilor de fortificaţie – spaţii interioare şi exterioare), care, conform doamnei Silvia Moldovan – director Direcţia Tehnică, va fi preluat şi integrat în noul document.

Preţul estimat de către beneficiar pentru elaborarea documentaţie, conform normativelor în vigoare, este de 19.000 de euro pentru o suprafaţă studiată de 3.950 mp. Termenul prevăzut pentru execuţie este de 60 de zile de la semnarea contractului.

Dincolo de necesitatea evidentă a acestui DALI, vrem ca prin existenţa lui să facilităm celor interesaţi de aceste spaţii obţinerea condiţiilor de avizare. Cei care vor întocmi acest document vor trebui să obţină toate avizele necesare de la Ministerul Culturii, mediu ş.a.m.d. În egală măsură, beneficiarii spaţiilor vor avea în acest fel şi acordul de principiu de la furnizorii de utilităţi, urmând ca în funcţie de specificul fiecărui spaţiu să se particularizeze. Practic, cine le va cere va şti care este costul mediu pentru fiecare spaţiu din punct de vedere constructiv, ce metode şi proceduri tehnice poate utiliza pentru a încadra spaţiul în arhitectura existentă şi va fi scutit de umblatul la ministere pentru avize. Asta ar trebui să scurteze timpul necesar pentru finalizarea investiţiilor. Toate cele 12 locaţii vor subscrie studiilor deja elaborate pentru această zonă”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Se doreşte ca până în ultima decadă a lunii martie să poată fi prezentate şi înregistrate ofertele primite, urmând ca în cel mai scurt timp să fie evaluate de către comisie. Acest demers precede licitaţia de atribuire a celor 12 spaţii identificate în interiorul Cetăţii.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare și Reziliență!

Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

cristina 4 martie 2013 at 23:56

Din cele 21 spatii interioare din zidurile cetatii in care este posibil sa se amenajeze ceva, doar 8 sunt functionale, cu un total de 5 investitori, la 12 ani dupa plecarea armatei! Ce trebuie sa se mai intample pentru ca investitorii sa fie interesati de Cetate? Sper ca regulile impuse de acest studiu de functionalizare a spatiilor nu vor fi stricte de genul ” in contragarda x este posibila doar functiunea de ….”, ar fi o prostie care i-ar alunga pe investitori. Nu inteleg ce aviz se va obtine de la MCC si de ce. A obtine avizul anticipat sau un aviz comun de la Ministerul Culturii pentru toate cele 12 spatii interioare care urmeaza a fi reabilitate in Cetate e ca si cum le-ai da mana libera constructorilor sa faca ce vor acolo, atata timp cat respecta avizul care nu are cum sa fie in amanunt, personalizat pe fiecare spatiu, daca este luat pentru intregul proiect. Mi-e teama ca, in graba lor de a-si deschide diverse buticuri prin cetate, investitorii vor sari peste etape obligatorii ale restaurarii odata ce scapa de umblatul dupa aviz la MCC si mi-e teama ca administratia, satula sa tot bage bani in Cetate in asteptarea investitorilor, va inchide ochii si incuviinta asta. Ar fi mare pacat!
PS Sunt total de acord sa se scoata un aviz comun de la gaz, curent, mediu si alte institutii care nu fac altceva decat sa iti ia banii ca sa iti spuna in scris ca nu ai gaz acolo, ca nu ai linie de inalta tensiune si ca nu afectezi mediu, lucruri pe care le stiai deja dar …trebuie sa traiasca si ei din ceva, nu-i asa?

dolfi 5 martie 2013 at 1:05

ba sa fie reguli! eu unul m-am saturat de maneloteci si crashme penale. Ajunge caramida sfarmicioasa, pavelele chinezesti si piatra falsa folosite la restaurarea kitschoasa! mai lipsesc manelotecile si totul e pe sistem!

Comentariile sunt oprite