Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia penalizată cu aproape 2.000.000 lei pentru deficiențe la proiecte finanțate din bani europeni

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scandalul majorării taxelor și impozitelor locale la Alba Iulia a scos la vedere una din principalele surse ce ale “găurii” de 4.477.842 de lei în bugetul local al municipiului Alba Iulia, deficit realizat în anul 2012 și care trebuie acoperit în acest an.

Reprezentanții USL Alba au declarat joi, 9 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că funcționarii Primăriei din Alba Iulia au ascuns o parte dintre motivele pentru care s-a înregistrat acest deficit bugetar.

“La întrebarea colegului meu consilier, Daniel Zdrânc, care a întrebat-o pe directoarea economică a primăriei de ce s-a înregistrat acest deficit bugetar, dânsa ne-a explicat că nu s-au încasat niște sume de la proiectele pe fonduri europene. Întrebată dacă nu este vorba și de niște penalizări pe care Uniunea Europeană le-a aplicat la acele proiecte, aceasta a răspuns că nu, fiind vorba doar de sumele neîncasate” a argumentat Gabriel Pleșa (FOTO).

Mai mult decât atât, liberalul a dezvăluit faptul că aproape jumătate din datorii provin de la penalitățile pe care Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării le-a aplicat administrației locale din Alba Iulia, în cazul mai multor proiecte edilitare finanțate din bani europeni, prezentând o listă cu proiectele penalizate și sumele aferente.

Așa se justifică, în opinia USL-iștilor, necesitatea primăriei de a mări taxele și impozitele locale.

Lista cu lucrările de infrastructură pentru care Primăria Alba Iulia a fost penalizată în urma controlului Comisiei Europene și Ministerului Dezvoltării:

-La proiectul de modernizare a pasajului rutier (pasarela) de la ieșirea din Alba Iulia înspre Sebeș, administrația locală a fost penalizată suma de 426.000 de lei (pt. deficiențe la contractarea lucrării), reprezentând 5% din contract; la dirigenție de șantier – 4.000 de lei, 5% din contract.

-La reabilitarea străzilor din centru (proiect de reabilitare a 24 de strazi din centru municipiului Alba Iulia), la contractarea lucrării, penalizări de 808.000 lei.

-La proiectul de modernizare a drumului înspre Micești, la contractarea lucrării, penalizări de 575.000 de lei; la dirigenție de șantier – 2.500 de lei.

-La proiectul de modernizare a drumului înspre Cluj-Napoca, penalizări la dirigenție de șantier – 2.500 de lei.

-La proiectul de refacere a laturii de vest a Cetății Alba Carolina, la contractarea lucrării, penalizări de 9.870.000 de lei, reprezentând 25% din valoarea proiectului

– La proiectul de reabilitare a zonei interioare a Cetății Alba Carolina, la contractarea lucrării, penalizări de 8.790.000 de lei, reprezentând 25% din valoarea proiectului.

“Numai aceste penalități reprezintă aproape 19 miliarde de lei vechi, adică jumătate din deficitul pe care din nefericire va trebui să-l acopere locuitorii muncipiului, din cauza incapacității celor care se ocupă de aceste proiecte europene de a rezolva corect aceste licitații, dirigenții de șantier, etc.

Mai există și alte sesizări, care sunt acum în curs de verificare, care ne-ar putea aduce noi penalizări la proiectele aflate în desfășurare.

Și toate acestea în condițiile în care există oameni în primărie, este adevărat nu foarte mulți, care pe proiecte, se pot verifica declarațiile de avere și interese, în cursul anului 2012, au încasat 150.000 de lei salarii, pentru că sunt angajați pe anumite proiecte”, a mai spus consilierul local Pleșa.

 O parte din procesele verbale de penalizare au fost însă contestate de Primăria Alba Iulia, în mod justificat, după cum recunoaște chiar deputatul liberal Dan Simedru, existând mari șanse ca acestea să fie dimunuate sau chiar anulate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor Comuna Daia Română va implementa un sistem de supraveghere video în scopul creșterii siguranței și prevenirii criminalității. În acest scop, administrația locală a inițiat demersuri pentru identificarea unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea