Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia penalizată cu aproape 2.000.000 lei pentru deficiențe la proiecte finanțate din bani europeni

Publicat

în

Scandalul majorării taxelor și impozitelor locale la Alba Iulia a scos la vedere una din principalele surse ce ale “găurii” de 4.477.842 de lei în bugetul local al municipiului Alba Iulia, deficit realizat în anul 2012 și care trebuie acoperit în acest an.

Reprezentanții USL Alba au declarat joi, 9 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că funcționarii Primăriei din Alba Iulia au ascuns o parte dintre motivele pentru care s-a înregistrat acest deficit bugetar.

“La întrebarea colegului meu consilier, Daniel Zdrânc, care a întrebat-o pe directoarea economică a primăriei de ce s-a înregistrat acest deficit bugetar, dânsa ne-a explicat că nu s-au încasat niște sume de la proiectele pe fonduri europene. Întrebată dacă nu este vorba și de niște penalizări pe care Uniunea Europeană le-a aplicat la acele proiecte, aceasta a răspuns că nu, fiind vorba doar de sumele neîncasate” a argumentat Gabriel Pleșa (FOTO).

Mai mult decât atât, liberalul a dezvăluit faptul că aproape jumătate din datorii provin de la penalitățile pe care Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării le-a aplicat administrației locale din Alba Iulia, în cazul mai multor proiecte edilitare finanțate din bani europeni, prezentând o listă cu proiectele penalizate și sumele aferente.

Așa se justifică, în opinia USL-iștilor, necesitatea primăriei de a mări taxele și impozitele locale.

Lista cu lucrările de infrastructură pentru care Primăria Alba Iulia a fost penalizată în urma controlului Comisiei Europene și Ministerului Dezvoltării:

-La proiectul de modernizare a pasajului rutier (pasarela) de la ieșirea din Alba Iulia înspre Sebeș, administrația locală a fost penalizată suma de 426.000 de lei (pt. deficiențe la contractarea lucrării), reprezentând 5% din contract; la dirigenție de șantier – 4.000 de lei, 5% din contract.

-La reabilitarea străzilor din centru (proiect de reabilitare a 24 de strazi din centru municipiului Alba Iulia), la contractarea lucrării, penalizări de 808.000 lei.

-La proiectul de modernizare a drumului înspre Micești, la contractarea lucrării, penalizări de 575.000 de lei; la dirigenție de șantier – 2.500 de lei.

-La proiectul de modernizare a drumului înspre Cluj-Napoca, penalizări la dirigenție de șantier – 2.500 de lei.

-La proiectul de refacere a laturii de vest a Cetății Alba Carolina, la contractarea lucrării, penalizări de 9.870.000 de lei, reprezentând 25% din valoarea proiectului

Publicitate

– La proiectul de reabilitare a zonei interioare a Cetății Alba Carolina, la contractarea lucrării, penalizări de 8.790.000 de lei, reprezentând 25% din valoarea proiectului.

“Numai aceste penalități reprezintă aproape 19 miliarde de lei vechi, adică jumătate din deficitul pe care din nefericire va trebui să-l acopere locuitorii muncipiului, din cauza incapacității celor care se ocupă de aceste proiecte europene de a rezolva corect aceste licitații, dirigenții de șantier, etc.

Mai există și alte sesizări, care sunt acum în curs de verificare, care ne-ar putea aduce noi penalizări la proiectele aflate în desfășurare.

Și toate acestea în condițiile în care există oameni în primărie, este adevărat nu foarte mulți, care pe proiecte, se pot verifica declarațiile de avere și interese, în cursul anului 2012, au încasat 150.000 de lei salarii, pentru că sunt angajați pe anumite proiecte”, a mai spus consilierul local Pleșa.

 O parte din procesele verbale de penalizare au fost însă contestate de Primăria Alba Iulia, în mod justificat, după cum recunoaște chiar deputatul liberal Dan Simedru, existând mari șanse ca acestea să fie dimunuate sau chiar anulate.

Publicitate

Politică Administrație

Un pas spre ȘTRANDUL mult așteptat : lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares, din Alba Iulia, au fost demarate

Publicat

în

Un pas spre ȘTRANDUL mult așteptat : lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares, din Alba Iulia, au fost demarate

„Am început lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares. La acest moment aici nu există rețea de canalizare, locuitorii din zonă folosind fosele septice ca alternativă. Împreună cu partenerii noștri de la SC APA CTTA SA Alba Iulia vom urmări executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi, care să asigure o calitate ridicată a rețelei și o durată de viață mai mare a acesteia.

În total va fi vorba despre aproximativ 1060 m de rețea de canalizare, la care se adaugă evident racordurile și căminele necesare. O parte din rețeaua de canalizare, în lungime de 292 m, va deversa în căminul existent în B-dul Republicii (subtraversarea în lungime de 13 m se va executa prin foraj), iar o parte de rețea, în lungime de 768m, va deversa în căminul existent pe strada Gârda.
Prin proiect sunt propuse si realizarea racordurilor de canalizare în lungime totală de 120 m, inclusiv racordul de canalizare pentru viitorul ștrand de lângă Bazinul Olimpic.

Electrica Furnizare Discount

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la data de 29.06.2021, după ce au fost făcute și exproprierile necesare în zonă, iar valoarea contractului pentru lucrările privind canalizarea este de 1.951.521,60 lei cu TVA. Firma care va executa lucrările este SC AWE INFRA SRL Turda și îmi doresc o mobilizare adecvată, un raport corect și un disconfort cât mai mic pentru locuitorii din zonă. Fac un apel și la înțelegerea riveranilor pentru perioada următoare.

Introducere a canalizării este doar prima etapă în modernizarea străzii Alcala de Henares și crearea unei rute alternative la Calea Moților, pentru locuitorii din cartierele Micești și Orizont, cu descărcare la bazinul olimpic și în zona Gheorghe Șincai.
Lucrăm pentru Dumneavoastră și rezolvăm, rând pe rând, toate problemele.” transmite primarul Gabriel Pleșa prin intermediul mediului de socializare

Citește mai mult

Politică Administrație

AUR inițiază o lege anti-LGBT similară cu cea adoptată de Ungaria și criticată vehement de Comisia Europeană

Publicat

în

AUR inițiază o lege anti-LGBT similară cu cea adoptată de Ungaria și criticată vehement de Comisia Europeană

AUR inițiază demersurile pentru elaborarea unui legi care „să limiteze reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualităţii și a schimbării de sex”, în urma consultării efectuate în rândul membrilor și simpatizanților săi. „Prin acest demers suntem consecvenți cu pozițiile exprimate recent, de sprijinire a măsurilor similare adoptate de guvernul de la Budapesta”, transmite George Simion într-un comunicat.

„Peste 98% dintre membrii și simpatizanții noștri susțin necesitatea implementării urgente a unei astfel de legislații, menite să apere copiii din grădinițe și școli. Prin acest demers suntem consecvenți cu pozițiile exprimate recent, de sprijinire a măsurilor similare adoptate de guvernul de la Budapesta, urmând să avem consultări și cu ceilalți parteneri conservatori din Europa”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Electrica Furnizare Discount

„AUR susține familia și valorile creștine. Activiştii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și în grădinițele din România. Vrem să ferim copiii românilor de expunerea la o propagandă nepotrivită pentru vârsta lor”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR. Biroul de presă al Alianței pentru Unirea Românilor

Ungaria a adoptat legea care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor

Ungaria a adoptat în luna iunie un text de lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT.

Amendamentul a fost aprobat de 157 de deputaţi, între care cei ai partidului Fidesz la guvernare, în timpul unei sesiuni parlamentare transmise în direct la televiziune.

Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei, pentru modul în care tratează problemele LGBT

Comisia Europeană va declanșa proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei din cauza legislației anti-LGBT și a felului în care tratează aceste minorități, informează un comunicat de presă al CE. Budapesta și Varșovia vor avea două luni la dispoziție pentru a răspunde procedurilor inițate de Bruxelles.

Comisia Europeană a decis să înceapă procedurile legale împotriva noii legi anti-LGBTQ+ din Ungaria, anunță CE într-un comunicat. Este vorba de două proceduri separate de infringement, care vor stabili un termen de două luni pentru ca Ungaria să furnizeze un răspuns.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): Roșia Montană în UNESCO – decizie istorică pentru salvarea patrimoniului României

Publicat

în

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis, marți, includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este o decizie istorică și o victorie a tuturor celor care au luptat, prin implicare civică, pentru a salva o comoară inestimabilă a României: situl minier de la Roșia Montană.

Conform experților, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Acesta este momentul în care Roșiei Montane și Munților Apuseni li se oferă șansa reală de dezvoltare sustenabilă, cu accent pe valorificarea patrimoniului cultural și natural extraordinar. De acum, va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare vechile galerii romane și peisajul minier al localității. Problemele localității Roșia Montană, adâncite în ultimii 30 de ani de interese politice, nu se vor rezolva peste noapte, dar cu multă muncă și proiecte serioase, sub monitorizarea atentă a specialiștilor UNESCO, această zonă poate înflori. Roșia Montană va avea astfel o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, fără impactul dezastruos pe care l-ar fi avut asupra mediului un proiect minier. În Europa și în lume sunt mii de exemple de comunități care prosperă de pe urma patrimoniului cultural și natural de care dispun.

Este mult de muncă, cu atât mai mult cu cât Comisia UNESCO a înscris situl de la Roșia Montană și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se vulnerabilitatea vestigiilor istorice și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.

Uniunea Salvați România a reușit să ducă până la capăt promisiunea asumată în fața tuturor celor care au luptat civic, chiar și prin proteste de stradă, pentru a salva patrimoniul cultural și istoric de la Roșia Montană. Uniți și consecvenți în decizii, am reușit să salvăm Roșia Montană și astfel sperăm că decizia istorică a comisiei UNESCO va spulbera toate interesele politice și clientelare din jurul acestei localități.

Jugul care sugruma Roșia Montană a fost rupt! De acum, această localitate poate să își decidă dezvoltarea sustenabilă, protejându-și cea mai mare comoară pe care o deține: patrimoniul cultural minier, care este oficial înscris și în patrimoniul umanității.

 

Beniamin Todosiu,

Deputat USR de Alba.

 

 

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea