Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Prima ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Drăgan” a fost o manifestare culturală desăvârşită

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prima ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Drăgan”, s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică (6-7 noiembrie 2010) în comuna natală a poetului, Galda de Jos, şi a fost, după părerea mea, o reuşită deplină, o manifestare culturală desăvârşită, de care găldenii ar trebui să fie mândri. Manifestarea a debutat cu alocuţiunile reprezentanţilor principalelor instituţii organizatoare: primarul Romulus Raica şi directorul şcolii, prof. Laurenţiu Mureşan. Lor li s-a adăugat, în calitate de vechi prieten al regretatului poet, preşedintele Filialei Alba-Hunedoara, a Uniunii Scriitorilor din România, care le-a dezvăluit celor prezenţi faptul că Nicolae Drăgan a fost chemat de Dumnezeu mai aproape de El tocmai în anul când trebuia să fie primit în Uniunea Scriitorilor, tocmai de Bunavestire şi… tocmai la lansarea volumului său „Poeme duminicale”, în timp ce dădea autografe. „Am fost prieten intim cu Nicu Drăgan, şi eram foarte apropiaţi înainte de 1989, când ne întâlneam şi discutam mult despre poezie, bârfeam sistemul şi spuneam bancuri politice. Era un poet foarte înzestrat, dar risipitor, risipitor de talent şi de viaţă, dăruindu-se total lumii.” După alocuţiunile evocatoare, primarul Romulus Raica a anunţat faptul că şcoala din localitate va purta de azi înainte numele „Nicolae Drăgan” şi cu acest prilej a fost dezvelită şi sfinţită o placă comemorativă aşezată pe frontispiciul instituţiei şcolare. Au fost prezenţi la eveniment preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Sorin Bumb, deputatul PNL Teodor Atanasiu, consilierul local liberal Gabriel Pleşa (a cărui firmă a realizat, ca sponsorizare, reabilitarea exterioară a clădirii şcolii) şi Rareş Buglea, vicepreşedintele PNL Alba Iulia. De fapt trebuie să menţionăm faptul că Primăria Galda de Jos şi Şcoala (de-acum) „Nicolae Drăgan” au avut ca parteneri în organizarea manifestării Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, din Alba Iulia.
După această deschidere oficială a festivalului, la căminul cultural din localitate au început evenimentele cuprinse în program, dirijate de poeta Acnul Aleahim (înv. Mihaela Lunca), care are meritul principal al iniţierii, al scrierii proiectului, al organizării festivalului, precum şi al relaţionării de care a depins reuşita lui. În program au fost cuprinse mai ales momente poetice şi muzicale, având în deschidere un colaj din versurile lui Nicolae Drăgan, pe fond muzical, intitulat „Destinul vânătorului de scântei”, susţinut de elevii Seminarului Teologic „Mitropolit Simion Ştefan”, din Alba Iulia. A urmat un moment deosebit de emoţionant, fiind invitaţi să vorbească despre Nicolae Drăgan prietenii săi, prezenţi la eveniment. Astfel, prozatorul Cornel Nistea a mărturisit auditoriului faptul că a fost coleg de facultate cu regretatul poet, care era cel mai bine pregătit la toate cursurile şi seminariile, care putea recita zeci de poeme de Lucian Blaga de care se îndrăgostise încă de copil, descoperind nişte cărţi de-ale mentorului său uitate într-un pod (sau, poate, ascunse?). Tot Cornel Nistea a făcut dezvăluirea faptului că deşi Nicolae Drăgan şi-a risipit mare parte dintre poeme, la filiala USR există vreo 400 de foi de manuscris, care îşi aşteaptă descifrarea şi publicarea. În pofida aşteptărilor unanime, Elena Anghel, consilier cultural în cadrul CJ Alba, binecunoscuta prezentatoare de evenimente de acest gen, cu un recunoscut talent recitativ, nu a dorit să recite, dar a dat citire dedicaţiei pe care ea însăşi a primit-o pe volumul poetului, cu numai 15 minute înainte ca acesta să se stingă, parcă fericit şi împăcat, în mijlocul prietenilor şi al celor dragi. O dedicaţie parcă premonitorie, în care poetul vorbeşte despre binecuvântare şi lumină… În sală s-au aflat şi alţi prieteni şi colegi, precum poetul Nicu Murgăşanu şi artistul fotograf Gelu Bogdan, care însă au preferat să tacă emoţionaţi.
A urmat premierea concurenţilor care au participat la festival, fiind notaţi de un juriu foarte exigent, format din poetul şi universitarul Aurel Pantea, scriitorul Cornel Nistea, Florian Copcea, vicepreşedinte al unei asociaţii internaţionale a scriitorilor danubieni şi celebra traducătoare Paula Romanescu. Numele câştigătorilor acestei prime ediţii va fi publicat într-o ediţie viitoare a cotidianului nostru, continuând deocamdată trecerea în revistă a programului. Ziua de sâmbătă a mai cuprins interpretarea unei parodii de către elevii şcolii „Nicolae Drăgan”, lansarea volumului de versuri „Al treilea ochi”, semnat de Acnul Aleahim (înv. Mihaela Lunca, sufletul manifestării, după cum spuneam), iar ziua s-a încheiat cu un recital tulburător al lui Mircea Vintilă. Spun tulburător, deoarece cantautorul s-a aflat într-o vibraţie aproape dureroasă, cauzată de dispariţia unuia dintre marii săi prieteni, genialul poet Adrian Păunescu. Mircea Vintilă, la Galda de Jos? Da, ce vă miraţi, se pare că acest binecunoscut cantautor este de o modestie şi o simplitate rară. Şi eu m-am mirat de această prezenţă, şi încă şi mai mult de prezenţa, a doua zi, la Galda de Jos, a celebrului showman Dan Puric, actor, mim genial, orator desăvârşit, creştin ortodox fervent şi patriot cum rar se întâlnesc printre noi. Da, şi Dan Puric a fost la Galda de Jos şi a susţinut conferinţa „Despre iubire”, care face săli pline chiar şi în cele mai mari oraşe ale ţării. Mirat de prezenţa acestor personalităţi, am întrebat-o pe doamna Mihaela Lunca, ştiind că dânsa s-a ocupat „en-detaille” de organizare, care este „secretul”? „Nu e niciun secret, mi-a răspuns poeta, cei doi sunt oameni normali. Ştii, cu cât este mai mare un om, cu atât se ştie apleca mai jos…” Felicitări, Acnul Aleahim, felicitări organizatorilor şi la cât mai multe ediţii!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea