Actualitate
Prevenirea și combaterea violenței – acțiune informativă a jandarmilor la Școala din Bărăbanț
În urma solicitării conducerii Şcolii Gimnaziale Bărăbanţ, joi, 21 februarie, Jandarmeria Alba va desfăşura în această unitate de învăţământ o activitate informativ – preventivă. Acţiunea va începe la ora 12.00 şi vine în sprijinul unui proiect mai amplu derulat de instituţia de învăţământ amintită pe linia prevenirii şi combaterii violenţei în mediul şcolar.
Personalul didactic şi elevii vor fi instruiţi de jandarmi în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept. Totodată, elevii vor fi informaţi cu privire la cele mai frecvente fapte de natură contravenţională şi penală întâlnite în şcoală şi referitor la modul în care pot fi traşi la răspundere din punct de vedere contravenţional şi penal, chiar dacă sunt minori.
”În urma experienţei acumulate pe timpul numeroaselor acţiuni similare desfăşurate în unităţi de învăţământ preuniversitar, instructorii din cadrul Jandarmeriei Alba vor urmări atragerea audienţei spre dialog şi spre expunerea propriei păreri cu privire la aspectele prezentate. Atmosfera degajată şi interactivitatea sperăm să contribuie la o optimă receptare a informaţiilor transmise”, a spus Cosmin Jurcoveț, reprezentantul IJJ Alba.

Actualitate
Pensii 2022: Localitățile din Alba în care se va ieși mai REPEDE la pensie. Legea, promulgată de Iohannis
Pensii 2022: Localitățile din Alba în care se va ieși mai REPEDE la pensie. Legea, promulgată de Iohannis
În cursul zilei de vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se extind categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.
Legea are ca obiect de reglementare extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.
„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, prevede legea.
Printre localităţile la care se referă legea se numără Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, Baia de Arieş, Roşia Montană, Băiţa, Tichileşti, Câmpia Turzii, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani.
De menționat că, în urmă cu o săptămână, președintele Iohannis a semnat un decret care aduce noutăţi cu privire la dovedirea vechimii în muncă. Ce prevede Legea pentru modificarea şi completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.
1. Alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă.”
2. După alineatul (5) se introduc două noi alineate, alin. (5’1) şi (5’2), cu următorul cuprins:
„(5’1) Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date, precum și la generarea online și descărcarea unui extras din registru.
(5’2 ) Vechimea în muncă și/sau în specialitate poate fi dovedită și cu extrasul prevăzut la alin.(5’1), în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.”
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
Meteorologii ANM au emis o avertizare de tip Cod Portocaliu și una de tip Cod Galben, valabile și pentru județul Alba, în cursul zilei de astăzi.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: sud, sud-est și centru
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: local în nord (județele Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț)
În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții
În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.
Actualitate
LIVE VIDEO| Festivalul Plutăritului la Ciugud, prima ediție: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș
Festivalul Plutăritului la Ciugud, prima ediție: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș
Comuna Ciugud găzduiește, sâmbătă și duminică, 28 – 29 mai 2022, prima ediție a „Festivalului Plutăritului”, un eveniment ce are ca scop promovarea tradițiilor și valorile etnografice din Bazinul Râului Mureș. Timp de două zile, organizatorii își propun să reînvie tradiția plutăritului, una dintre cele mai vechi îndeletniciri a oamenilor din localitățile riverane Mureșului, punctul central al manifestării fiind reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”. Din program nu va lipsi nici gastronomia locală, iar participanții vor fi invitați să deguste mâncăruri din pește preparate după rețete vechi, în cadrul unui atelier de gastronomie antică.
Manifestările vor începe, sâmbătă dimineața, la ora 10:00, la debarcaderul din satul Drâmbar, unde va avea loc un recital susținut de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.
La ora 10:30 va demara reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”, fiind lansată la apă o plută din lemn, care reproduce vechile plute folosite pentru transportul mărfurilor pe Mureș. Programul va cuprinde apoi simpozionul științific „Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție”, iar în paralel istoria va prinde viață cu ajutorul Legiunii a XIII-a Gemina și a Lupilor Apoulonului, care vor pregăti ateliere și reconstituiri antice în cadrul unei tabere amplasate chiar pe malul râului.
Sâmbătă după-amiază este pregătit și un spectacol de folclor cu Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal, și interpreții Roxana Reche, Nicolae Plută, Bianca Șușman, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Dorina Narița, Floricica Moga, Leontina Fărcaș, Cristina Todor. Programul va fi completat de Grupul vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud, câștigătorul titlului de cel mai bun grup vocal al județului Alba în anul 2019, și de Ansamblul folcloric „60 Plus”.
Duminică, Festivalul Plutăritului continuă cu demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș, realizate de studenții și cadrele didactice de la Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Copiii vor participa la ateliere de artă și de confecționare a unor obiecte din materiale reciclate sau pe care le-au adunat din natură. Festivalul se va încheia cu Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș”, care va fi găzduită în perioada următoare în sediul Primăriei Ciugud.
Manifestările se vor desfășura în zona debarcaderului din satul Drâmbar (Comuna Ciugud), pe malul Râului Mureș (vis-a-vis de Zona Industrială Ciugud). Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Ciugud, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Asociația Petro Aqua Petroșani.
„Festivalul Plutăritului” este organizat în cadrul proiectului „Valorificarea și promovarea identității locale specifică zonei bazinul Mureșului folosind tehnologii moderne”, finanțat prin Program Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime; Punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare – Proiecte sprijinite de FLAG Bazinul Mureșului pe Măsura 4 – Revitalizarea și valorificarea identității locale.
Programul Evenimentului:
Sâmbătă, 28 mai 2022
• 10:00 Deschiderea oficială și arborarea Drapelului României
(participă Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș)
• 10:30 Reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”
*Ceremonialul de lansare a plutei pe râul Mureș
*Prezentarea proiectului de reconstituire a plutei tradiționale – Imre Szuhanek (Asociația Petro Aqua)
• 11:00 – 13:00 Simpozionul științific „Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție”
*Cuvânt de deschidere – Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud
*„Portul roman de la Apullum și tradiții în navigația fluvială pe Mureș” – prof. Radu Ciobanu
*„Plutăritul – una dintre cele mai vechi îndeletniciri” – dr. Liviu Zgârciu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
*„Plutăritul, istorie, apă, natură. Realizări și perspective ecologice în viziunea Petro Aqua Petroșani” – Dorin Iancu (Petro Aqua Petroșani)
*„Cum protejăm, valorificăm și promovăm Râul Mureș?” – Dan Lungu (Primăria Comunei Ciugud)
• 11:00 – 17:00 Ateliere și reconstituiri antice cu Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului)
*Ateliere de gastronomie antică cu specific pescăresc
*Ateliere de unelte antice folosite în pescuit
*Ateliere antice pentru copii și adulți: tras cu arcul, monetărie, fierărie, olărit, scriptoria
• 14:00 – 15:00 Demonstrații gastronomice
Ciorbă de pește la ceaun, gătită după o rețetă antică – prezentare și degustare
• 16:00 Spectacol folcloric „Tradiții populare din zona Bazinului Râului Mureș”
Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal
Roxana Reche / Nicolae Plută / Bianca Șușman / Maria Filimon / Cătălin Hașa / Dorina Narița / Floricica Moga / Leontina Fărcaș / Cristina Todor
Grupul vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud
Duminică, 29 mai 2022
• 11:00 Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș
Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
• 12:00 Ateliere pentru copii
*Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură
*Atelier de artă
*Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”
• 14:00 Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud).
-
Actualitateacum 24 de ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 22 de ore
Trupa CARGO va cânta la Alba Fest 2022: Când vom afla lista artiștilor care vor urca pe scenă, în inima orașului nostru
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Strandul din Blaj își va deschide porțile începând cu 3 iunie: Care sunt tarifele și orarul de funcționare
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO| Alba Iulia: Acțiuni de spălare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cu detergent, pentru diminuarea cantității de praf
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Bărbat din Stremț, identificat de polițiști ca bănuit de furt: Și-ar fi făcut „plinul” cu 200 de litri de motorină din rezervorul unui camion
-
Sportacum 14 ore
Liga a 4-a: Voința Stremț 4-4 nebun acasă cu Spicul Daia, la ultima reprezentație | CS Zlatna, „set” cu Kinder
-
Ştirea zileiacum 15 ore
FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști
-
Ştirea Taacum 16 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Exemplu al lipsei bunului simț în Câmpeni: O fosă septică este deversată la marginea drumului național DN75
-
Curier Județeanacum 22 de ore
4 femei din Cluj la furat într-o benzinărie din Teiuș: S-au ales cu dosare penale după ce ar fi sustras produse alimentare de peste 1.000 de lei
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Acţiune cu efective suplimentare în Alba Iulia şi localităţile rurale arondate: Au fost controlate 117 autovehicule și 21 de societăți comerciale. Câte sancțiuni au fost aplicate
-
Curier Județeanacum 16 ore
FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”