Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Prețul gazului natural a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani. Petrolul se scumpește

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Prețul gazului natural a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani. Petrolul se scumpește

În cursul zilei de vineri, prețul gazelor a continuat să scadă, ajungând la minimul ultimilor aproape doi ani, din cauza nivelului ridicat al depozitelor și condițiilor meteorologice mult mai blânde pentru această perioadă a anului, însă petrolul se scumpește.

În jurul orei 11.00 GMT, contractele la termen la hub-ul TTF din Olanda, considerate de referință la nivel european, se tranzacționau la 35,92 euro pe megawatt-oră (MWh), după ce au coborât la 35,125 euro/MWh, cea mai mică valoare din iulie 2021.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Comentând această evoluție, Kaushal Ramesh, de la Rystad Energy, a explicat că depozitele subterane de gaze din Uniunea Europeană și Marea Britanie „sunt acum pline în proporție de 60%, față de 35,7% în urmă cu un an, ceea ce sugerează că nu există presiuni pe termen scurt, chiar și din perspectiva unei veri mai calde decât în mod normal”.

Analiștii de la Energi Danmark consideră, de asemenea, că Europa este pe cale să ajungă la o grad de stocare de 100% cu mult înainte de iarna viitoare, fapt conștientizat de investitori.

De la începutul anului, prețurile europene la gazele naturale au scăzut cu peste 52%, departe de maximul istoric de 345 de euro pe MWh atins în martie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, declanșând un război care pare să intre într-o fază mult mai agresivă. Cu toate acestea, prețurile se mențin la niveluri mai ridicate față de anii precedenți. În 2020, spre exemplu, prețul gazului fluctua în jurul valorii de 15 euro/MWh.

În ceea ce privește petrolul, țițeiul marca Brent din Marea Nordului cu livrare în iulie a câștigat 1,70%, ajungând la 73,73 dolari pe baril. Echivalentul său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iunie, a recuperat 1,59%, urcând la 69,65 dolari.

Petrolul „beneficiază (…) de o revenire tehnică, după ce a fost tras în jos până la minimele din martie de temerile tot mai mari privind o recesiune mondială”, a apreciat Han Tan, analist la Exinity. Totuși, aceste îngrijorări au cântărit puternic asupra prețurilor la începutul acestei săptămâni. De la închiderea ședinței de tranzacționare de vinerea trecută, țițeiul Brent a pierdut peste 7%, iar WTI peste 9%.

În plus, atât Rezerva Federală a SUA (Fed), cât și Banca Centrală Europeană (BCE) au majorat miercuri și, respectiv, joi ratele dobânzilor lor cheie cu 25 de puncte de bază, ceea ce a întărit temerile că „o înăsprire a condițiilor financiare ar putea duce la o contracție a principalelor economii”, a declarat John Plassard, analist la Mirabaud.

Venind în completare, Tan a amintit că reapariția turbulențelor din sectorul bancar american „amplifică” preocupările legate de o mai mare „instabilitate financiară” în această țară, sau chiar de o recesiune în cel mai mare consumator mondial.

Trăgând linie, Carsten Fritsch, analist la Commerzbank, subliniază că toate aceste speculații rămân ipotetice: „până acum, nu au existat elemente concrete care să confirme avertismentele legate de o scădere reală a cererilor de petrol”, insistă el.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi vremea până în 24 iunie 2024: Temperaturi de peste 30 grade Celsius, dar și fenomene extreme. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea până în 24 iunie 2024: Temperaturi de peste 30 grade Celsius, dar și fenomene extreme. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 27 mai – 24 iunie 2024. Specialiștii anunță un început iunie cu temperaturi de peste 30 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea