Ziarul Unirea

Președintele Iohannis: Nu putem avea o cultură performantă dacă nu investim în educație

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

KLAUS-IOHANNIS-PREŞEDINTEPreședintele Klaus Iohannis consideră că România nu poate avea o cultură performantă dacă nu investește în educație și că acest an, 2016, poate fi unul special din perspectiva reașezării societății pe valori precum munca, talentul, onestitatea, performanța, integritatea.

Nu putem avea o cultură performantă dacă nu investim în educație. Potențialul creator al tinerilor noștri nu va putea fi atins fără implicarea noastră în crearea cadrului potrivit pentru un învățământ bazat pe performanță, pe meritocrație și pe identificarea și promovarea la cel mai înalt nivel a adevăratelor talente. Sistemul de educație și cercetare trebuie să aibă mecanismele de a sancționa abaterile de la principiile integrității și meritocrației, precum și de a susține cultura calității„, a declarat vineri, 15 ianuarie, Klaus Iohannis, la Academia Română.

ELIT

În opinia sa, sunt întrunite toate premisele și oportunitățile pentru a genera, în orizontul anilor 2018 — 2019, un angajament instituțional de a face o adevărată cauză națională din promovarea creației contemporane, din protejarea și transmiterea către noile generații a patrimoniului cultural.

„Ca președinte, sunt perfect conștient de așteptările anului 2016, dar nu le privesc cu îngrijorare, ci cu responsabilitate și încredere. Sper ca toți actorii politici să trateze cu egală responsabilitate aceste așteptări pe care cetățenii le au. Ani de zile clientelismul, nepotismul, lipsa de respect față de legi, față de cuvântul dat, disprețul față de școală, de cultură, de valori spirituale au fost afișate fără rezerve și, mai mult, au impregnat imaginea publică despre ce înseamnă a avea succes în carieră, în viață și mai ales în politică. Ce poate face din anul 2016 unul special nu sunt alegerile în sine, ca act politic, ci începutul reașezării societății pe valori, al unei schimbări culturale. Mă refer aici la o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”, a adăugat șeful statului.

În discursul rostit cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Iohannis a vorbit și despre diversitatea culturală din România pe care o vede drept „o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a colectivităților”.

„Nu cu mult timp în urmă s-a încheiat prima fază a selecției candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii — 2021. Este impresionant că 14 orașe din România s-au înscris în această competiție. Văd în aceasta un angajament al administrațiilor locale în favoarea unui rol crescut al culturii în fructificarea identității și competitivității locale”, a mai spus președintele.

În contextul Zilei Culturii Naționale, Klaus Iohannis a arătat că Ziua Națională — 1 Decembrie și consacrarea zilei nașterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii naționale formează „axa identitară a națiunii noastre”.

„Rolul operei lui Mihai Eminescu în desăvârșirea conștiinței de sine a României se leagă, nu întâmplător, de înființarea tot acum 150 de ani a Societății Literare Române, precursoarea Academiei Române. Cultura este cea care face o națiune nemuritoare. Ne mândrim cu geniul lui Eminescu, păstrăm și onorăm tradiții și obiceiuri, citim istoria țării noastre și suntem recunoscători înaintașilor noștri care au luptat pentru ca România de astăzi să existe. Dar, dincolo de a rememora și respecta trecutul, avem de construit un viitor”, a mai spus președintele Iohannis. (C.M.)

sursa: agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: PSD a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Partidul Social Democrat a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii, în contextul în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

pilu 17 ianuarie 2016 at 13:37

Cum vrei sa ai o educatie performanta cand tu Stat sustii cu bani peste de facultati. Nu acolo se face educatie, ci la scoala si liceu.

realist 18 ianuarie 2016 at 12:44

Ptr pilu

Gresit judeci, un mare ganditor zicea asa,,,,

copilul este un diamant etapele educatie sant
1 acest diamant acasa se slefuiesteprin educatia de baza
2 la scoala primeste carate
3 in viata straluceste
deci etapele sant clare dar din pacate noi acesti traitori din acesta tara avem locul prim in analfabeti sau semi , avem locul prim in necunoasterea regulilor de igiena, ultimul loc in cultul muncii si mai ales in abandon familiar , asa ca ,,,, rezultatul este societatea in care traim .
Datele de mai sus au fost comunicate de I N S NU DE BABELE DIN SAT

Eutuelea 21 ianuarie 2016 at 0:20

Cine vorbeste??AR CAM TREBUI SA TE LASI DE VACANTE SI CONCEDI D-NU IOHANNIS!!NU ESTI PUS SA UMBLI PIELEA MANZULUI!!LASO MAI USOR IN FELUL ASTA ANU ASTA TREBE UN IMPRUMUT DE LA CAMATARI FMI SA ITI ACHITE PROSTIMEA DIN RO FUMURILE SI FARAONITATILE!!

Comentariile sunt oprite