Președintele Iohannis cere, din nou, demisia premierului Dăncilă: O evoluţie total nesatisfăcătoare a finanţelor publice

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că evoluţia finanţelor publice este “total nesatisfăcătoare”, context în care a spus din nou că demisia din funcţie a premierului Viorica Dăncilă este imperioasă.

“Per ansamblu, o evoluţie total nesatisfăcătoare a finanţelor publice. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi şi, în acest context, este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a atras atenţia că România se află în procedura privind deviaţia semnificativă a deficitului bugetar.

“Aici ar fi bine ca Guvernul PSD să nu uite că România face în continuare obiectul procedurii europene privind deviaţia semnificativă a deficitului. Şi dacă nu se corectează atunci acest lucru, se va agrava. Doar că nu se vede nicio intenţie şi nicio măsură corectivă. Îi invit să-şi revină, pe guvernanţii PSD”, a spus Iohannis.

El a susţinut că guvernarea PSD nu reuşeşte “în niciun chip să transforme creşterea economică în creşterea veniturilor”.

Şeful statului a dat exemplul anului 2017 când s-a înregistrat o creştere de peste 7%, însă a subliniat că veniturile nu au crescut în proporţie cu economia, ci, dimpotrivă, acestea au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul propriu al PSD. De asemenea, el a indicat că pe primul trimestru al anului 2018 veniturile totale sunt cu aproape 5% sub programul bugetar trimestrial, adică sunt sub valoarea programată de Guvern.

“Aici apar noi şi noi veşti proaste. Veniturile fiscale, acestea ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai că nu au atins cota programată şi aici s-a ratat ţinta programată cu 5%, nu, sunt mai mici decât cele din trimestrul I 2017. Şi aici avem o nouă contraperformanţă a PSD-ului: de la momentul crizei economice din ultimii nouă ani este prima dată când veniturile fiscale au scăzut faţă de anul anterior”, a menţionat preşedintele Iohannis.
El a precizat şi că veniturile din impozitul pe profit au scăzut faţă de trimestrul I al anului trecut.

“Această chestiune este la fel de gravă, este o reflectare a faptului că, într-adevăr, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile, veniturile – pauză”, a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a adăugat şi că în ceea ce priveşte veniturile din TVA, care trebuiau să fie, în opinia sa, “pilonul de bază al bugetului”, nerealizarea faţă de programul de guvernare este de 9%.

El a adăugat că veniturile din accize reflectă, probabil, “cel mai fidel degringolada din finanţele publice gestionate de PSD”.

“Cu toate că au crescut preţurile, cu toate că s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care, apropo, nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare, şi totuşi colectarea de către ANAF se află la 12% sub program. Aceasta este performanţa PSD-ului. Cu toate că românii plătesc preţuri mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite, nu realizează nici şcoli, nici autostrăzi, nici spitale”, a spus Iohannis.
Preşedintele Iohannis a subliniat că fondurile europene sunt un nou “eşec” al PSD.

“Pe partea de venituri suntem cu 37% sub valoarea programată. La cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programată. Este totuşi mult sub ce s-a programat. Este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din priorităţile guvernului, dar ce să ne mirăm, PSD are tot felul de priorităţi: lupta cu BNR, lupta cu investitorii, cu multinaţionalele, numai cu fondurile europene nu prea se luptă, că dacă s-ar lupta în interesul românilor ar trage banii şi ar realiza investiţii, măcar de acolo dacă din fonduri proprii nu reuşesc să facă acest lucru”, a arătat şeful statului.

Sursa Agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

analistu` perfect 8 mai 2018 at 12:25

Daca iei in considerare numai datele care-ti convin tie, oricand poti demonstra ca un om cu un picior intr-un congelator, iar cu celalalt intr-un cuptor incins, se simte in medie….bine ! Acum, sasu` a fost…”indaraptat” (de consilieri – ca el e tufa economic !) sa se uite numai pe-o parte a Bugetului, drept pt care “emite” idiotenii – nu neaparat sasesti ! Asta , fara a tine seama ca si-a uitat menirea constitutionala de….”neutru” politic ! Drept pt care se poate spune fara riscul de a gresi, ca sasu` nu mai poate fi presedintele romanilor ! Nici macar a sasilor din Romania !

@analistu (lu'peste)perfect 8 mai 2018 at 18:50

Un presedinte neutru nu inseamna sa mangaie pe crestet un guvern care conduce tara in devalmasie. Cat despre emiterea de idiotenii, la asta trebuie sa vegheze ministri si prim-ministra cand promoveaza decizii aiurea si sa nu stea ca “videle” la poarta noua asteptand de la intaiul condamnat al tarii indicatii.

Pp 8 mai 2018 at 14:36

Da, siguuur.. Crezi ca o fost nevoit sa caute mult datele astea? Gresesti amarnic. Intreaba orice roman cu rate il lei daca sunt adevarate, apoi vorbeste.

Iar a avea consilieri nu e ceva rau deloc, toti presedintii au, pentru ca e imposibil sa stapanesti toate domeniile si sa fii informat de unul singur.

Lasa comentariile astea, ca oamenii (cel putin la noi in judet) inca mai gandesc critic.

@Pp 8 mai 2018 at 17:36

Marimea ROBOR (deci a ratelor in lei !) nu depinde de Guvern si este un indice mediu, calculat de BNR pt ca bancile comerciale sa se imprumute intre ele , ori chiar la BNR ! Cat despre consilierii pres.-ului, mai bine sa nu vorbim ! Ori nu stiu, ori nu vad, ori nu vor, ori au “alte” interese, ori….toate astea impreuna

@@Pp 8 mai 2018 at 23:24

Guvernantii care ne conduc sunt nevinovati zice Dragnea. Doar “exogenii”(ne asigura el) sunt de vina pt robor,inflatie, lipsa investitii, cresterile de preturi la carburanti, energie, gaz, curent, alimente, servicii, pt haosul din sanatate, lipsa de medicamente, educatia in cadere libera, exodul tinerilor etc,etc. Iar Dragnea sta si mananca mici la sediul psd, asteptand sa crape exogenii de necaz si guvernul lui de agramati si habarnisti sa munceasca mai cu spor..

Pp 9 mai 2018 at 0:31

@@Pp “In ultimii doi ani, creditarea a luat un avant puternic, fiind stimulata si de politica fiscala prociclica, adica o politica de stimulare a consumului, prin reduceri de taxe si cresteri de salarii, in ciuda faptului ca nu este nevoie de astfel de masuri, intrucat ne aflam intr-o perioada de crestere economica.

Stimularea consumului, in detrimentul investitiilor, a produs efecte nedorite si pe piata creditarii, unde creditele de consum si imobiliare au avansat intr-un ritm mult mai mare decat finantarile pentru firme, spre dezamagirea BNR.

Toate acestea au condus la o crestere economica in exces, adica peste potential, ceea ce reclama din partea autoritatii monetare (BNR) majorarea dobanzilor, pentru a diminua volumul creditarii si implicit a consumului si a cresterii.”

Gresesti! BNRne avertizeaza de multa vreme, iar tu zici ca e vina lor? haha..

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...