Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Preşedintele Filialei Alba a Partidei Rromilor „Pro Europa” nu cunoaşte legea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urma apariţiei în ziarul dumneavoastră, în data de 23.01. 2012, a articolului cu titlul „Partida Rromilor «Pro Europa» vrea expertul său pentru rromi la Primăria Jidvei”, vă rugăm să aveţi amabilitatea, în virtutea dreptului la o corectă informare a publicului, să publicaţi răspunsul nostru: Preşedintele Filialei Alba a Partidei Rromilor Pro Europa nu cunoaşte legea.
Articolul cu titlul „Partida Rromilor «Pro Europa» vrea expertul său pentru rromi la Primăria Jidvei”, apărut în 23 ianuarie, arată nu doar necunoaşterea legii de către preşedintele filialei Alba a acestei organizaţii, ci şi inducerea voită în eroare a opiniei publice prin alterarea conţinutului Hotărârii nr. 522/2006 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 430/2001 privind aprobarea Strategiei Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei rromilor. Astfel, textul corect al actului normativ invocat, conform art. 4, paragraful 4, este „experţii locali pentru rromi sunt angajaţi în cadrul primăriilor, se subordonează atât primarului, cât şi birourilor judeţene pentru rromi” şi nu „Experţii locali pentru rromi sunt angajaţi în cadrul primăriilor, se subordonează atât primarului, cât şi biroului judeţean al unui partid care îi reprezintă pe rromii din judeţ”, cum în mod voit denaturează actul normativ preşedintele la nivel judeţean al formaţiunii menţionate.
Textul de lege este clar: birourile judeţene pentru rromi sunt structuri organizate la nivel judeţean în cadrul instituţiilor prefectului şi se subordonează Ministerului Administraţiei şi Internelor. Nicăieri în textul legal invocat nu există vreo referire la vreun partid sau partidă (sic!), deci cu atât mai mult un astfel de expert nu poate fi subordonat unei astfel de formaţiuni. Mai mult, este elementar faptul că nu prefectul este cel care aprobă sau nu angajarea unei persoane într-o primărie, ci chiar administraţia locală de acolo are aceste atribuţii, în condiţiile legii.
Instituţiei Prefectului Judeţul Alba nu i-a fost înaintată până în prezent nicio adresă de către conducerea Filialei Alba a Partidei Rromilor „Pro Europa” cu privire la angajarea expertului local în comuna Jidvei, aşa cum se susţine în articolul incriminat. Oricum, o astfel de adresă cu asemenea susţineri se va plasa întotdeauna în afara cadrului legal.
Expertul local care este „pârât” în articol a fost format şi remunerat timp de doi ani în cadrul proiectului „Reţeaua naţională a experţilor locali, mecanism de sprijin în implementarea măsurilor de incluziune socială a rromilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale”, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, finanţat prin Fondul Social European, implementat de Agenţia Naţională pentru Rromi. În cadrul contractului de finanţare încheiat între Agenţia Naţională pentru Rromi şi Primăria comunei Jidvei, aceasta din urmă, după finalizarea proiectului, are obligaţia să încheie un contract individual de muncă cu expertul local format în cadrul proiectului, prin fonduri europene. Astfel, sunt îndeplinite exigenţele H.G. nr. 522/2006, care la art. 4, paragraful 3 precizează că „expert local pentru rromi este o persoană bună cunoscătoare a problemelor rromilor din zonă”.

Biroul de presă
al Instituţiei Prefectului Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea