Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Președinte și lider PSD Alba, Ministru al Agriculturii, încotro se îndreaptă senatorul Călin Matieș

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Președinte și lider PSD Alba, Ministru al Agriculturii, încotro se îndreaptă senatorul Călin Matieș

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, este o pată de culoare și tradiționalism în politica românească, afinitatea sa pentru portul popular a stârnit atât aprecieri cât și critici, încă din momentul în care acesta a ales să se implice în viața românului din punct de vedere politic și administrativ.

Ieri producător de pită, astăzi om cu ștate mari. Un aspect nu s-a schimbat : purtați același port popular autentic românesc și țineți cu dinții de tradiție.

Este portul popular o propagandă electorală pentru dumneavoastră sau o stare efectivă de spirit?

“Costumul popular îl port de circa 15 ani în toate întâlnirile oficiale, la fel cum poartă un om costumul ! Am început să-l port din momentul ce am fost ales președinte al Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice „Alba Transilvania”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și : FOTO: „Pita Cetății”, făcută în brutăria din Sântimbru, apreciată de Patriarhul Daniel, în Parlamentul României

Vor urma alegeri interne pentru a determina liderul Partidului Social Democrat la nivel județean. Social democrații vor fi puși în fața provocării de a alege un reprezentant, o voce a partidului, sunt vehiculate o serie de nume.

Vă doriți statutul de lider al Partidului Social Democrat la nivel județean?

„Dacă pot aduce un plus organizației PSD din județul Alba și organizația județeană și/sau națională doresc și susțin asta , poate aș lua în considerare , nu o să fac niciodată șcenarii machiavelice sau blaturi ca să ajung președinte. Când colegii te doresc liderul lor atunci te vor urma până la capăt !”

Într-o serie de intervenții publice, precum și de la tribuna Senatului, v-ați exprimat dezacordul față de modul în care actualul Ministru al Agriculturii, liberalul Nechita-Adrian Oros, conduce și administrează instituția precum si asupra viziunii și strategiei sale în ceea ce privește agricultura românească în ansamblul său.

Vă doriți statutul de Ministru al Agriculturii? Există persoane mai indicate decât dumneavoastră în partid?

„În acest moment în cadrul PSD sunt foarte mulți specialiști în agricultură , vă pot menționa un coleg care este un foarte bun specialist , Adrian-Ionuţ Chesnoiu fost șef AFIR și actualmente președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.”

Citește și : Producătorii de produse tradiționale atestate încearcă să pună județul Alba pe harta Europei

Ați făcut un pas rapid și oarecum brusc atunci când ați ales să vă implicați în politică și administrație, cu toate acestea dați semne ca v-ați adaptat unui element de noutate și păreți să aveți un plan bine pus la punct și un itinerar stabilit.

Unde se vede senatorul Călin Matieș peste cinci ani? Am avut partea în Romania de debuturi cel putin la fel de fulminante ca și al dumneavoastră, o să mentineți trend-ul ascendent?

„Sunt o persoană foarte flexibilă , vin din mediul privat unde flexibilitatea este esențială , vreau să-mi fac foarte bine treaba față de locuitorii din județul Alba. Vreau să-mi pun întreaga experiență și toată expertiza în slujba cetățenilor județului meu. Voi decide la momentul respectiv daca urmez drumul politicii sau mă întorc în privat , depinde cât de bine îmi fac treaba.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Sâmbătă seara, finalul celei de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a pus în scenă o luptă impresionantă de gladiatori și o paradă spectaculoasă, dacii, romanii, gladiatorii, meșteșugarii și nimfele, mărșăluind cu torțe în mână, prin Cetatea Alba Carolina, spre deliciul spectatorilor prezenți.

Aceștia au pornit în defilare de la taberele de pe platoul Strada Militari, spre Obelisc și apoi spre Poarta a III-a a Cetății, fiind aplaudați și admirați de sutele de albaiulieni și turiști aflați pe pietonala Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia continuă, duminică, după următorul program:

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Coiful purtat de Decebal, jucat de Amza Pellea, în filmul „Dacii” din 1966, a fost prezentat astăzi, în cea de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum.

Povestea sa este legată mai mult de marele Amza decât de istorie, filmul suferind la capitolul corectitudine istorică, unul din exemple fiind chiar folosirea coifului de față, replică după celebrul coif de la Coțofenești. În realitate Decebal n-ar fi avut cum să poarte coiful, acesta fiind datat cu cel puțin 400 de ani înaintea epocii sale și fiind folosit la ceremoni, nu pe câmpul de luptă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem aici replica coifului descoperit la Coțofenești, originalul fiind de aur și mult mai vechi decât perioada războaielor daco-romane. Acesta avea calota rotunjită, fiind descoperit fără calotă și a fost reprodus în genul acesta pentru filmul „Dacii”, unde a fost purtat de personajul Decebal, interpretat de Amza Pelea. După filmări a rămas în Muzeul Național al Unirii, iar noi îl purtăm la evenimente, la festivaluri.

Povestea lui este legată de aura marelui Amza Pelea care îl învăluie. Coifurile de genul acesta, mai sunt două trei de argint descoperite, cu ochii aceștia apotropaici, care sunt cu datate cu 4-500 de ani înainte de Hristos, sunt de ceremonie nu pentru luptă”, a spus Marian Onacă pentru ziarulunirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

David Popovici scrie istorie la Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Acesta a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber.

Fantasticul sportiv român a bătut recordul mondial cu 12 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.

Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.Sportivul nostru s-a calificat în finală cu timpul de 46.98, un nou record european. Precedentul îi aparținea lui Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un 47.11 secunde la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut.

Elit - Gustul Desăvârșit

David Popovici a fost extrem de aproape să bată și recordul mondial la seniori, însă i-au lipsit doar 7 sutimi! Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber a fost stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.

La scurt timp după ce Popovici s-a apropiat la doar 7 sutimi de recordul său, Cielo i-a transmis un mesaj de încurajare românului pe contul personal de Instagram.

David Popovici a devenit al 4-lea cel mai rapid om din istorie la 100 m liber, după legendarii Cesar Cielo, Alain Bernard și Caleb Dressel. Primii doi au obținut timpii respectivi pe vremea când costumele poliuretane erau permise în natație. Așadar, David Popovici este al doilea cel mai rapid înotător din istorie în era costumelor textile.
David Popovici scrie istorie: e cel mai tânăr înotător care coboară sub 47 de secunde la 100 m liber

Odată cu recordul european stabilit vineri, în semifinale, David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 47 de secunde la 100 de metri liber.

Cesar Cielo avea 22 de ani, Alain Bernard avea 25 de ani, iar Caeleb Dressel avea 22 de ani când au reușit acest lucru.

De asemenea timpul scos în semifinale de David Popovici (46.98) reprezintă un nou record mondial al juniorilor. Sportivul legitimat la CS Dinamo și-a bătut practic propriul record, 47.13 secunde, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

David Popovici va mai concura la Roma la 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.

România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.

Sursa: digisport.eo


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea