Premierul Ungariei, Viktor Orban, în România: Pentru noi Centenarul nu reprezintă „un moment festiv”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, că pentru maghiari Centenarul Marii Uniri nu reprezintă „un moment festiv”.

„Acum 100 de ani România a intrat în epoca modernităţii. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, acesta este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv şi rugăm să privim faptul că România modernă, de 100 de ani, nu ştie ce să facă cu acel fapt că aici trăiesc peste un milion de unguri. Ştiu că în Bucureşti se spune că secuimea nu există, eu sunt de acord cu lozinca UDMR care spune că a existat şi atunci când România modernă nu a existat încă. Şi, cum privesc în jur, secuimea va exista şi atunci când toată Europa se va fi aplecat în faţa islamului. Oferta noastră, deci e către toţi vecinii noştri, deci şi către prietenii noştri români, în loc să negăm realitatea, ceea ce nu e raţional, mai bine să considerăm această realitate ca o resursă. Privim Transilvania ca o resursă, vrem o secuime puternică, o maghiarime mai puternică (…) fiindcă asta va însemna şi pentru România o resursă. Asta e calea pe care trebuie să păşim, să vrem numai”, a afirmat Orban, potrivit traducerii oficiale.

El a mai spus, printre altele, că Ungaria şi-a propus ca până în 2030 să devină una dintre cele „cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti”, să fie una dintre cele mai competitive cinci ţări din UE, să aibă resurse energetice noi, o armată puternică şi să înceapă „ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările vecine.

„Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. (…) Avem o ofertă pentru vecinii noştri: să legăm între noi ţările noastre, oraşele mari cu căi ferate rapide, cu autostrăzi, e ruşine să nu existe asemenea legături în Debrecen şi Oradea, între Kosice şi Miskolc, Osijek şi Pecs şi Cluj şi Budapesta. Propunem ca şi reţelele energetice să fie legate între ele, e o ruşine că încă nu e o realitate, să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia, investiţiile în Bazinul Carpatic”, a susţinut Viktor Orban.

Premierul ungar a adăugat că oferta este de a construi împreună Bazinul Carpatic, dar aceasta este valabilă doar pe baza respectului reciproc, ceea ce înseamnă „un dialog sincer”, iar „Centenarul este un prilej minunat pentru asta”.

Cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos” s-a încheiat sâmbătă la Băile Tuşnad, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

HH 29 iulie 2018 at 22:02

PERSONAL, PAREREA PREMIERUUI UNGARIEI DESPRE CENTENAR, DACA I SE PARE LUIUN MOMENT FESTIV SAU NU ESTE FOARTE PUTIN IMPORTANTA ! UNGURII FIIND CEI CARE NE-AU TINUT PE POST DE SLUGI CATEVA SECOLE , SIGUR CA NU E UN MOMENT FESTIV CAND SE DESTEAPTA SLUGA SI ISI REVENDICA DREPTURILE !!!

1918 29 iulie 2018 at 23:22

Gata domne sa petrecem ca unu sau altu nu mai poate ii fix treaba lui,parerea lui astia nu conteaza.

?? 30 iulie 2018 at 15:21

Prezenta astuia in tara asta, nu reprezinta nimic pentru NOI !

DAN 30 iulie 2018 at 22:50

Orban sa stea la el acasa in Ungria si sasi vada de treba lui ca de suge P¨¨A la toti Roamnii !!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...