Prefecții și subprefecții nu vor mai fi funcționari publici, urmând să fie asumați politic – proiect de lege
Prefectii, subprefectii si inspectorii guvernamentali ar putea fi scoși din categoria functionarilor publici, urmand ca acestia sa fie asumati politic, potrivit unui proiect de modificare a Statutului funcționarilor publici.
Potrivit proiectului obtinut de HotNews.ro, la art 118/2 se arata ca „functiile publice de prefect, subprefect si inspector guvernamental se desfiinteaza la 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.
Ce mai prevede proiectul de lege legat de prefecti si subprefecti:
„Pe o perioada de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi functiile de prefect, subprefect si inspector guvernamental sunt functii publice din categoria inaltilor functionari publici iar regimul juridic aplicabil este cel prevazut de prezenta lege pentru functiile publice din categoria inaltilor functionari publici.
(3) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi inaltilor functionari publici numiti definitiv la data intrarii in vigoare a prezentei legi in functiile publice de prefect, subprefect si inspector guvernamental, li se aplica una dintre urmatoarele masuri:
- a) mobilitate intr-o functie publica din categoria inaltilor functionari publici;
- b) transfer intr-o functie publica din categoria functiilor publice de conducere sau executie;
- c) mutare definitiva intr-o functie publica din categoria functiilor publice de conducere sau executie;
- d) eliberarea din functia publica in conditiile prevazute la art.99 alin.(1) lit.b), la implinirea termenului prevazut la alin.(1), daca nu a ocupat o alta functie publica in conditiile prevazute la lit.a)-c)”.
Proiectul de lege propune si ca „stabilirea functiilor publice specifice si echivalarea acestora cu functiile publice generale se realizeaza in termen de maximum 1 an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.
In categoria functiilor publice specifice intra cele de auditor public, inspector vamal, manager public, arhitect sef.
Nu este clar ce incadrare vor avea acestia si ce modificari vor fi operate in grilele de salarizare.
Modificarea este in concordanta cu o declaratie facuta la inceputul acestei luni de vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, care a spus, la Bistrita, ca „vorbim despre functii de demnitate publica, adica secretar de stat si subsecretar de stat: prefectul – secretar de stat, subprefectul – subsecretar de stat”.
„Anul trecut, guvernul anterior a adoptat o strategie a functiei publice, in consens cu reprezentantii Comisiei Europene. Primul punct in aceasta strategie se refera la prefect si subprefect – functii de demnitate publica. Guvernul Grindeanu, prin programul de guvernare, a preluat elementele strategiei adoptate anul anterior si a instituit exact acelasi element: prefect si subprefect – functii de demnitate publica. In acest sens se va modifica Legea 188, cu statutul functionarului public, Legea 340 – legea prefectului. Vorbim despre functii de demnitate publica, adica secretar de stat si subsecretar de stat: prefectul – secretar de stat, subprefectul – subsecretar de stat’, a spus Shhaideh, citata de Agerpres.
Pozitia sa a fost sustinuta atunci de presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, PSD-istul Radu Moldovan, care a spus ca prin aceste modificari „se va iesi din minciuna” legata de inaltii functionari publici.
„Mai pe romaneste, iesim din minciuna in care stam de vreo 13 ani, ca avem inalt functionar public si fiecare partid, cand a venit la guvernare, i-a facut ba inspectori guvernamentali, ba i-a detasat, ba i-a mutat. Cred ca argumentul – va raspund eu politic, ca doamna viceprim-ministru nu face politica: cred ca asumarea acestor demnitari de la nivelul judetelor este una foarte corecta si eu cred ca, atunci cand pleaca un guvern, pleaca si cu reprezentantul lui in teritoriu, si cand vine un guvern, vine si cu reprezentantul lui in teritoriu, care nu face altceva decat, coordonand institutiile deconcentrate, sa urmareasca implementarea programului de guvernare”, a afirmat Moldovan, citat tot de Agerpres.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]