// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Precizări ale Cupru Min SA Abrud referitoare la activitatea de eficientizare și modernizare a societății din ultimii ani

După comunicatul de presă emis în urmă cu două zile de către Consiliul de Administrație și conducerea executivă a Cupru Min S.A. prin care această societate din subordinea Ministerului Economiei anunța rezultate preliminare remarcabile în 2017, mai multe explicații ale acestor reușite ne-au fost prezentate recent în urma unei discuții cu conducerea companiei, desfășurată la sediul acesteia din Abrud.

Astfel, făcând referire la indicatorii de salarizare, câștigul mediu a crescut de la 3.001 lei/persoană în 2015 până la 3.829 lei/persoană în 2017, ceea ce reprezintă o creștere de peste 27%. Totodată, la sfârșitul lui 2015 existau 534 de salariați, iar numărul acestora a crescut cu 20 la sfârșitul lui 2017, înregistrându-se concomitent și o creștere de 1,34% a productivității fizice a muncii de la 14,25 tone cupru/persoană la 14,44 tone cupru/persoană. Această creștere a personalului a produs însă și o scădere a vârstei medii a salariaților cu un an și jumătate, de la o medie de 48 ani și 9 luni în 2015 la 47 ani și 3 luni în 2017, prin ieșirea la pensie a celor ajunși la vârsta legală și angajarea unor persoane mai tinere.

Pe de altă parte, pentru reducerea costurilor cu combustibilii, societatea a făcut investiții în sisteme GPS care să monitorizeze flota auto, acestea fiind achiziționate prin licitație începând din 2016 cu o sumă totală de aproximativ 80.000 lei. Sistemul GPS permite identificarea traseului, consumul de combustibil, căderile nejustificate de consum, kilometri reali efectuați etc.

Despre utilitatea și eficiența sistemului a fost evidențiat faptul că până la sfârșitul anului trecut, pornind de la datele transmise în sistem au fost identificați și s-au deschis 3 dosare penale unui număr de 4 angajați pentru furt de motorină începând din luna februarie a anului trecut. Totodată au fost identificați 26 de conducători auto care confirmau în foile de parcurs cu peste 1.000 de km în plus pe lună față de datele puse la dispoziție de sistem, împotriva acestora făcându-se cercetări și se vor face plângeri penale după caz. Așadar, sistemul de monitorizare a dus la întărirea disciplinei în producție, astfel încât consumurile reale pe tona transportată s-au redus de la 0,41 litri/tonă în 2016 la o medie de 0,298 litri/tonă în cursul lui 2017.

Totodată, în prezent continuă programul de modernizare a echipamentelor din Cariera Roșia Poieni, primele două utilaje specifice de carieră din cele nouă achiziționate în anul 2017 fiind sosite, iar în prezent de derulează programul de instruire a deservenților. Următoarele utilaje – excavatoare, foreză, camioane articulate, cilindru compactor – vor sosi în curând, până la sfârșitul lunii viitoare, încheindu-se astfel a doua etapă de modernizare a utilajelor de carieră. De menționat este faptul că investițiile anului 2018 sunt dedicate aproape în exclusivitate modernizării utilajelor tehnologice din Uzina de Preparare.

În încheierea celor prezentate este de menționat faptul că societatea S.C. Cupru Min S.A. Abrud dispune în prezent de un stoc de aproximativ 12.500 tone concentrat de cupru care urmează a fi vândut separat de contractul încheiat cu firma ,,Merlion Resources Holding Limited” cu sediul în Hong Kong, China, acesta fiind echivalentul a aproximativ 80 milioane lei.

Ovidiu CULDA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419