Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Povestea unui fost infirmier la Spitalul din Alba Iulia, ajuns managerul unei unități medico-sociale din Anglia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Florin Vrânceanu, un fost infirmier la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Alba Iulia, care a emigrat în 2003 pentru a oferi un viitor mai bun copiilor săi, a ajuns manager la o unitate medico-socială din Anglia, unde 140 de angajați îngrijesc peste 70 de pacienți cu demență.

Florin Vrânceanu, originar din Alba Iulia, în vârstă de 48 de ani, a demonstrat că prin muncă, ambiție și perseverență dezideratele pot deveni realitate oricât de greu ar părea la început. Povestea emigrării sale care a început, într-o noapte, după un anunț citit într-o revistă de angajare, continuă și astăzi, și probabil va continua multă vreme de aici înainte.

Florin Vranceanu1

Elit - Gustul Desăvârșit

Florin Vrânceanu a lucrat, din 1988 până în 1995, ca infirmier-brancardier la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Alba Iulia, timp în care a absolvit și școala postliceală de asistenți medicali, iar în 2003 a emigrat în Anglia.

”Într-o noapte eram de serviciu la UPU și am citit un anunț în revista Viața Medicală despre o firmă din Craiova care recruta personal medical pentru Anglia. Am ieșit din tură dimineața, am sunat acolo, am avut un interviu telefonic cu ei, iar apoi am avut un interviu cu angajatorul din Anglia, la București. În decembrie 2003 am plecat”, a explicat Florin Vrânceanu.

Despre primii ani de muncă în Regatul Unit își amintește cu nostalgie și spune că ”începutul nu a fost ușor deloc” pentru că țara noastră nu era membră a Uniunii Europene și a plecat singur, însă după un an a reușit să-și aducă soția și copiii.

”Am lucrat până în 2005 ca infirmier la un azil de bătrâni, manageriat de un indian, care ne muncea din greu. Am tras și zece zile la rând, de la 7.00 dimineața până la 21.00, dar asta ca să îmi ating eu țelul: nu aveam echivalate studiile făcute în România, așa cum sunt acum, iar ele trebuiau adaptate. Diploma de asistent medical nu era recunoscută fără șase luni de studiu la un centru acreditat și afiliat la o universitate (…) Mi-a fost foarte greu, dar am fost foarte determinat”, a afirmat acesta.

Vrânceanu a adăugat că nu a părăsit țara neapărat din cauza salariului, el fiind nemulțumit, mai degrabă, de ”cum merg treburile în România”.

”Factorul declanșator al emigrării mele nu a fost în primul rând cel material. Am văzut cum merg treburile în România și m-am gândit să ofer un viitor mai bun copiilor mei. Știind engleză, am zis că Anglia ar fi cea mai bună opțiune. E drept că nici când lucram la UPU Alba Iulia nu eram pe placul conducerii, pentru că mai spuneam unele lucruri”, a afirmat acesta.

În 2006 a obținut licența de practică medicală în Anglia și a putut profesa ca asistent medical, iar în 2008 a devenit manager la una dintre casele de îngrijiri medicale a unei mari companii.

”Mi-a fost acordată încredere deplină pentru a deveni manager la o astfel de casă pentru că am demonstrat că sunt capabil. Compania mi-a plătit un curs, de un an, pentru servicii de management în îngrijiri medicale și sociale. Am obținut o diplomă de licență, care îmi atestă pregătirea. Au văzut potențialul meu profesional și mi-au acordat încredere absolută, numindu-mă managerul unei astfel de case înainte de absolvirea cursului pe care mi l-au plătit tot ei”, a afirmat acesta.

Din 2011, Florin Vrânceanu asigură conducerea unei case mai mari de îngrijiri medicale, din cadrul aceleiași companii, care are peste 70 de paturi, cu camere single, în regim de hotel de cinci stele.

”Unde lucrez acum, sunt 140 de angajați care îngrijesc pacienți cu demență. Compania care a dezvoltat această rețea de îngrijire medico-socială are 10 unități de acest gen și 700-800 de angajați, în Anglia. La rândul meu, am adus printr-o agenție de recrutare peste 100 de români să lucreze în această companie. Indiferent de naționalitate, oamenii câștigă foarte bine aici: 15,30 lire/oră ca asistent medical”, a mai declarat acesta.

Întrebat despre venitul său de acum, Florin Vrânceanu a declarat că ”salariul este foarte bun, dar este confidențial”, iar din acest punct de vedere emigranții nu sunt discriminați. Majoritatea angajaților la unitatea unde lucrează sunt englezi, însă este ajutat și de ”cel puțin 20 de români”.

Întrebat căror colegi rămași acasă le poartă o amintire plăcută, Florin a reacționat: ”Ohoho… doctorii Boilă, Pavelean, Mucea – soția mea a fost asistentă la ATI și a lucrat mult cu dânsul, Vaipan care-i în America, asistenții medicali Tibi și Iluș Mureșan și mulți, mulți alții care nu-mi vin acum în minte.”

Unitatea socio-medicală se află în Yeovil, un oraș în comitatul Somerset, regiunea South West, și este parte din reţeaua de îngrijiri medico-sociale a firmei N Notaro Homes Ltd.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport în ziua sărbătorii de Sfânta Maria.

Astfel, luni, 15 august 2022, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Foarte important: autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – Program: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În perioada 12-15 august 2022, va avea loc în Cetatea Alba Carolina, cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

VINERI 12 AUGUST

Elit - Gustul Desăvârșit

16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric
Muzeul National al Unirii Alba Iulia16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) – A tavola con gli antichi romani. Storia, aneddoti e tante ricette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri
Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte.
Muzeul Principia

17.00 – Conferință științifica.
Prezentări:
– Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) La Fiqura del Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussione dele strumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor
Muzeul Principia

20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună,
autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis
Ambient muzical: Laura Orian
Cafeneaua Frammʼs

SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul

DUMINICĂ 14 AUGUST

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

LUNI 15 AUGUST

12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului.
Parada trupelor
Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 august, la o locuință din Arieșeni.

Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Arieseni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în com. Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la o locuință.

La momentul de față incendiul este lichidat. Se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative produse de acesta.

A ars o casă de locuit pe aproximativ 200mp.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autoutilitară de primă intervenție și comandă, un echipaj pentru prim ajutor și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă din partea SVSU Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea