Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Povestea numirilor cu „cântec” la Spitalul din Câmpeni: „Școala vieţii a mea face mai mult decât a domnului primar cu două facultăţi”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Multe spitale cu manageri numiţi politic au fost la un pas de colaps, din cauza loviturii grele pe care pandemia de Coronavirus l-a dat sistemului medical. În timp ce oamenii se îmbolnăveau şi unii chiar mureau din cauza virusului, politicienii au început un adevărat război pentru controlul politic al spitalelor. Criza sanitară generată de COVID-19 a arătat, încă o dată, deficienţele majore ale sistemului de sănătate românesc. La Câmpeni în judeţul Alba, primarul PSD îi acuză pe liberali că i-au dat omul jos şi au numit la conducerea spitalului un… chelner.

Liberalii spun că omul lor a fost director de restaurant şi e competent pentru a conduce spitalul. După numai trei săptămâni, primarul l-a demis pe liberal şi şi-a pus din nou propriul om. Urmăriți un nou episod al campaniei „Statul la stat”.

Pentru început, facem cunoştinţă cu domnul care a stârnit o tornadă politică la Câmpeni: Valentin Gog, membru PNL și angajat al unui restaurant. În oraș, lumea-l știe de Vali. Pe Facebook, prietenii reali și virtuali îl știu de absolvent de „școala vieții”. Că așa se declară el însuși.

Elit - Gustul Desăvârșit

Valentin Gog, membru PNL: Şcoala vieţii e cum să zic eu, şcoala…, eu zic că şcoala vieţii a mea face mai mult decât poate şi a domnului primar cu două facultăţi. Mai mult decât facultăţile dânsului, clar… Şcoala vieţii îţi oferă posibilitatea să iei deciziile corecte şi de moment, să ieşi dintr-o situaţie critică în orice moment, să te descurci.

E atât de convins că e neîntrecut la descurcat în orice situație încât i se pare foarte potrivit să conducă și un spital, lucru care i s-a și întâmplat, pentru scurtă vreme, din motive și conexiuni politice.
„Vin din mediul privat, ştiu cum se fac banii”

Valentin Gog: Eu vin din mediul privat, ştiu cum se fac banii în mediul privat, am o organizaţie foarte bună, am nişte performanţe în mediul privat deosebite, la fosta fabrică unde am fost director de producţie nu am scăzut niciodată sub 110 la sută producţia.
Reporter: Ce producţie?
Valentin Gog: Automotive, componente electrice, o fabrică multinaţională care chiar e OK.
Reporter: Ce legătură are asta cu un spital?
Valentin Gog: Are, organizare, multe, decizii pe moment, foarte multe.

La Câmpeni, povestea începe odată cu pandemia de COVID-19. La conducerea Spitalului Orăşenesc se afla Călin Bodea, membru PSD, numit pe o perioadă de trei luni chiar de şeful său pe linie de partid, primarul Ioan Andreş.

Pe 1 mai, primarul ar fi trebuit să semneze o nouă dispoziţie prin care colegul său să mai primească încă un mandat de interimar la şefia spitalului. Nu a mai apucat. A venit pandemia şi toate spitalele au trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Călin Bodea, manager Spitalul Orăşenesc: Ministerul a dat o decizie de nominalizare la celălalt domn.
Reporter: Argumentele fiind, motivele fiind?
Călin Bodea: Nu ştiu.
Liberalii din Câmpeni au zis că era nevoie de experiența domnului Gog pentru a gestiona spitalul și banii

Simţind că este un moment prielnic pentru a pune mâna pe funcţie, liberalii din Câmpeni au trecut la acţiune şi au propus propriul om care să preia şefia spitalului. Omul era Vali, de la restaurantul din oraș, omul cu școala vieții. Liberalii din Câmpeni au zis că era nevoie de experiența domnului Gog pentru a gestiona spitalul și banii. Iar ministrul Sănătăţii a fost de acord.

Cristian Paşca, preşedinte PNL Câmpeni: O persoană care vine din mediul privat, care ştie cum se fac banii, cât de greu se obţin, şi ştie că se pot cheltui foarte uşor pe anumite lucruri care nu întotdeauna sunt cele necesare dezvoltării unei anumite activităţi.

Reporter: Aţi ştiut că are legătură cu un restaurant?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Nu am ştiut absolut nimic, pentru mine a însemnat să corespundă la nivelul resurselor umane din minister ca şi criteriu, sunt nişte criterii, să ai cursuri superioare pe care vi le-am repetet, să ai cursuri de management.
Primarul PSD: Mă servea la masă, deci pentru mine este doar tot chelner

Numirea l-a enervat teribil pe primarul PSD, care a spus că nu acceptă ca spitalul să fie condus de angajatul unui restaurant.

Ioan Andreş, primarul oraşului Câmpeni: Dânsul mă ducea la masă şi, cunoscându-l, îi spuneam: „Uite, am nevoie de asta”, mă servea la masă, deci pentru mine este doar tot chelner, nu vreau să jignesc branşa asta pentru că nu e corect.

Valentin Gog, membru PNL: Asta e părerea lui şi ar fi vrut să îl servesc la masă.
Reporter: Zice că aţi făcut-o.
Valentin Gog: El zice, eu vă spun că nu am făcut-o. Şi dacă aş fi făcut-o înseamnă că mi-am făcut treaba cum trebuie şi l-am băgat în seamă ca pe oricare dintre clienţi, care acelaşi lucru nu îl face şi el cu locuitorii.

Valentin Gog se declară jignit de vorbele primarului şi spune că nu a fost niciodată chelner, ci director la respectivul resturant. Adică era şeful chelnerilor şi al întregului personal care se ocupa de oraganizarea nunţilor, botezurilor şi a altor petreceri.
Un adevărat război între PNL și PSD pentru controlul asupra spitalului din oraş

Valentin Gog, membru PNL: Părerea mea personală e că eu am fost numit de domnul ministru, ceea ce nu i-a convenit domnului primar deoarece eu îs o…, o… persoană foarte luptătoare.

Ioan Andreş, primarul oraşului Câmpeni: Mi se pare că, un pic, pălăria este cam mare pentru ceea ce a vrut dânsul să facă, să fie manager de spital.

Numirea liberalului a deschis un adevărat război între cele două partide pentru controlul asupra spitalului din oraş. De altfel, situaţia s-a repetat în mai multe localităţi din ţară.

Pe motiv că au gestionat prost criza COVID-19, mai mulţi manageri de spitale numiţi de primari şi preşedinţi de consilii judeţene PSD au fost schimbaţi din funcţie direct de ministrul Sănătăţii. Adversarii politici au contraatacat: social democraţii au modificat, în Parlament, Hotărârea privind instituirea stării de alertă astfel încât managerii de spitale să nu mai poată fi numiţi ori destituiţi decât de autorităţile locale.
PSD a „corectat abuzul” în Parlament

Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD: Am corectat un abuz, pentru că aceşti medici au ajuns în aceste concursuri în urma unor examene organizate transparent, înregistrate video, manageri care răspundeau în faţa autorităţilor finanţatoare şi anume consiliile judeţene sau primăriile.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Un partid vrea să îşi păstreze acolo un director pentru că sunt tot felul de interese la tot ce înseamnă angajări, la tot ce înseamnă achiziţii, dar partea medicală este lăsată la urmă. Şi atunci interesul politic…

După modificarea din Parlament, la spitalul din Câmpeni s-a schimbat schimbarea. Primarul l-a dat afară pe Valentin Gog şi l-a numit, din nou, pe colegul său de partid, Călin Bodea. Şi unii şi alţii acceptă cu seninătate că jocul de-a schimbarea managerilor este unul politic. Spun însă că propriul om este mai bun şi mai deştept decât al adversarului.

Cristian Paşca, preşedinte Organizaţia PNL: Domnul primar din Câmpeni şi-a atins scopul şi ţelul să numească la Spitalul Orăşenesc Câmpeni om de-al dânsului, adică susţinut de dânsul.
Pacientul, marele pierzător în lupta continuă pentru funcții publice

Reporter: Dacă nu erați membru PSD aţi mai fi fost numit manager la acest spital?
Călin Bodea, manager spital: Eu cred că da, şi susţin asta pentru că timp de 7 ani am fost manager la celălalt spital.

Ioan Andreş, primarul oraşului Câmpeni: Explicaţia este clar una singură – o numire politică. Cât vom pune în funcţii publice doar oameni politici proşti, societatea va merge prost. Sunt şi oameni politici buni.

Valentin Gog, membru PNL: Dacă el zice că fost o numire politică, atunci numirea domnului Bodea Călin în funcţia de manager interimar al Spitalului Orasenesc, cum a fost?… Deci rezultă clar că şi el a fost numit politic, eu am fost numit de colegi, clar
Reporter: Tot politic…
Valentin Gog: Am fost numit de colegi.
Reporter: Acceptaţi că a fost o numire politică până la urmă.
Valentin Gog: Mmm, poate şi dacă nu era politică, PNL Câmpeni se gândea tot la mine.

Şi în timp ce aceşti domni se luptă zilnic pentru a-şi păstra funcţiile publice sau pentru a pune mâna pe altele noi, marele pierzător este pacientul care, de cele mai multe ori, primeşte servicii medicale de proastă calitate.

Surse: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vulnerabilitate gravă de securitate pentru Apple: Compania își sfătuiește userii să facă imediat update

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Vulnerabilitate gravă de securitate pentru Apple: Compania își sfătuiește userii să facă imediat update

Compania Apple a anunțat că a descoperit o vulnerabilitate serioasă de securitate în iPhone-urile, iPad-urile și Mac-urile sale, care ar putea permite atacatorilor să obțină controlul complet asupra dispozitivelor și a recomandat tuturor utilizatorilor să-și actualizeze software-ul pentru a bloca potențialele intruziuni.

​Apple își avertizează userii că a apărut o breșă de securitate, iar posesorii de iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri ar trebui să facă imediat update. Vulnerabilitatea este descrisă ca fiind una severă. Nu este prima oară când Apple sfătuiește utilizatorii să facă imediat actualizări.

Apple a postat miercuri și joi pe tema acestei vulnerabilități și spune că este posibil ca ea să fi fost exploatată de hackeri. Ca măsură necesară imediat, userii sunt sfătuiți să facă update pe terminalele Apple.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunt vizate toate generațiile de iPhone de la modelul 6S până în prezent și toate tabletele de la iPad 5 și iPad Air2.

Vulnerabilitatea este prezentă și pe computerele Mac.

Apple nu a spus când a descoperit vulnerabilitatea și nici care sunt riscurile. Companii sofisticate, cum ar fi NSO din Israel, profită de diverse vulnerabilități și le exploatează, instalând malware de spionaj pe telefoanele unor ținte.

Cel mai sofisticat malware de spionaj se instalează fără ca user-ul să-și dea seama sau să dea click pe un fișier dubios.

Sursa: hotnews.ro digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO, VIDEO| Reprezentanții Ligii Studenților din Alba Iulia, protest alături de ANOSR, față de consultarea asupra Legii învățământului superior: „Un praf în ochi care nu poate păcăli pe nimeni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO, VIDEO| Reprezentanții Ligii Studenților din Alba Iulia, protest alături de ANOSR, față de consultarea asupra Legii învățământului superior: „Un praf în ochi care nu poate păcăli pe nimeni”

Reprezentanții Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au participat vineri, 19 august, la o manifestație, alături de membrii ANOSR prezenți la Forumul Organizațiilor Studențești din România, organizat la Timișoara, prin care își manifestă indignarea față de procesul de consultare asupra Legii învățământului superior.

„Ne-am adunat alături de membrii ANOSR prezenți la Forumul Organizațiilor Studențești din România, organizat la Timișoara, să manifestăm indignarea față de aşa-zisul proces de consultare asupra Legii învățământului superior, un praf în ochi care nu poate păcăli pe nimeni. În loc să discute aplicat cu cei mai direct interesați, Ministerul Educației alege să pozeze la întâlniri de formă, unele organizate de partid sau de apropiați, pe care să le adauge unei liste interminabile neimpresionante.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ne-am fi dorit ca pe agenda ministerului să existe o prioritizare reală a consultărilor privind noua legea a învățământului superior, iar consultarea studenților să fie cea care dădea startul acestei noi etape pe care o parcurge educația din România. Peste 300 de studenți din 30 de universități din țara au spus astăzi răspicat: NU acceptăm un proces de consultare transformat în mascaradă!

Reamintim o parte din solicitările principale ale federației:

-Participarea studenților în procent de 25% din alegerea rectorului;
-Reducere de 90% pentru studenți la transportul feroviar;
-Indexarea automată a subvenției de burse cu salariul minim;
-Menținerea verificării naționale a titlului de doctor, eliminare posibilității renunțării la titlul de doctor, imprescriptibilitatea răspunderii pentru plagiat;
-Pensionarea cadrelor didactice la 65 de ani;
-Nemodificarea contractelor de studii pe durata școlarității;
-Stabilirea unor criterii și limite cu privire la taxele de școlarizare;
-Asigurarea de locuri de practică pentru toți studenții înmatriculați la programe de studii de licență;
-Suspendare de drept a mandatului de conducere (rector, prorector) la obținerea unei demnități publice sau unei poziții în conducerea unui partid politic;
-Limitarea la 4 ani a tuturor mandatelor pentru care se dorește creșterea la 5 ani;
-Înființarea Consiliului Național pentru Servicii Sociale Studențești;
-Stabilirea unei limite de 500 de studenți pentru un consilier în carieră/psihologi”, au scris reprezentanții ANOSR, pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Carduri de vacanță 2022: Ce se poate plăti cu acestea și care sunt beneficiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Carduri de vacanță 2022: Ce se poate plăti cu acestea și care sunt beneficiile

Mulți români au dreptul la carduri de vacanță, însă nu știu ce pot face cu ele. Cardurile acestea sunt, defapt, bonuri valorice asemănătoare cu tichetele de masă.

Beneficiarii le pot folosi împreună cu familia pentru a-și achita diverse servicii turistice sau vacanțe, însă doar în România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cardurile de vacantă sunt nominale, netransmisibile, deductibile și scutite de taxe, atât pentru angajatori, cât pentru angajați. De specificat că în sistemul bugetar se practica și se practică încă metoda. Mai nou, voucherele/tichetele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat și că valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară. Este anunțul făcut într-un comunicat transmis de către Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern”, precizează Constantin-Daniel Cadariu ministru de resort în guvernul Ciucă.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a susținut public oportunitatea introducerii voucherelor/tichetelor de vacanță încă din anul 2005 pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă. Pentru că ele asigură într-o mare masură supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru încasări de venituri. Se estimează că 25-30% dintre vânzările agențiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de către voucherele de vacanță, potrivit ANAT.

„Voucherele de vacanță au avut impact deosebit de favorabil la implementare și dezastruos la renunțare, în 2021. Am fost entuziaști la reluarea programului, cu garanția derulării pe mai mulți ani”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

Ce puteți și ce nu puteți plăti cu cardul de vacanță

Cu cardurile de vacanță se poate plăti cazarea la orice unitate turistică din România sau pachetul cazare + masă, pachetul cazare + tratament, pachetul cazare + transport sau pachetul cazare + agrement.

Ce nu puteți plăti cu tichetele de vacanță sunt cazările sau sejururile în afara României, bilete de avion, autocar în afara țării, cazare și unități fără lasificare turistică, asigurări.

Cardurile pot fi alimentate periodic, iar banii de pe card pot fi întrebuințați pentru plata transportului, cazării, meselor, tratamentelor și a serviciilor de agrement dorite de beneficiari. Ei pot achiziționa produsele și serviciile oferite de agenții de turism, hoteluri, pensiuni și unități de tratament balnear din țara noastră, cu condiția ca acestea sa dețină autorizatie/licență din partea ANAT.

Ce ar trebui să mai știți e că de anul acesta cardurile de vacanță vor funcționa doar pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei. Suma e aceeași ca până acum.

Voucherele emise în 2022 sunt valabile un an de zile. Vestea bună pentru turiști e că statul va oferi în mod recurent tichetele până în 2026 inclusiv.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea