Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea minorei care a născut la Spitalul din Alba Iulia şi vrea să plece, dar nu poate pentru că nu are acte de identitate

Dragoş Suciu

Publicat

în

  • Caz nemaiîntâlnit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, în faţa căruia Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Proiecţia Copilului şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba nu au găsit nicio soluţie, iar legea nu este clară

Spital Alba Iulia02O minoră în vârstă de 17 ani a dat naştere unui copil în data de 5 mai a.c. şi nu poate părăsi spitalul din cauza că nu are acte de identitate. Tânăra şi-a manifestat dorinţa de a pleca însoţită de concubinul ei, care este major, la Teiuş, locul unde a trăit în ultimii 2 ani. Din primele cercetări se pare că minora este originară dintr-o comună din judeţul Mureş, părinţii ei au plecat în Spania înainte ca ea să împlinească vârsta de 14 ani, aceasta fiind o cauză pentru care ea a rămas fără buletin. Tânăra şi-a pierdut certificatul de naştere, iar băieţelului nu i se poate elibera certificat constatator, pentru că mama nu poate prezenta niciun act de identitate.

A fost crescută de bunici în mediul rural şi nu ştie să scrie sau să citească. A mers la şcoală doar 2-3 clase primare însă a abandonat învăţământul nefiind sprijinită de părinţi sau de autorităţi. Părinţii sunt de negăsit în Spania, iar tânăra nu a mai ţinut legătura cu ei în ultimii ani. Concubinul fetei nu lucrează însă susţin că trăiesc în condiţii bune alături de familia acestuia.

În acest caz Primăria Teiuş desfăşoară o anchetă iar posibilele soluţii ar fi ca fata să se întoarcă la bunici în judeţul Mureş sau la familia concubinului care au declarat că îşi doresc copilul. Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului care reglementează cadrul legal privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului nu prezintă o soluţie clară în acest sens. De precizat este faptul că tânăra ştie data la care s-a născut însă acest lucru nu poate fi demonstrat. O soluţie extremă ar fi ca tânăra să iasă din spital când împlineşte vârsta de 18 ani, însă acest lucru ar putea fi pus la îndoială de lipsa actelor. Altă soluţie ar fi ca autorităţile să ia legătura cu părinţii, dar acest lucru pare imposibil la ora actuală.

Reprezentanţii spitalului au declarat că îşi doresc o rezolvare legală a acestei probleme şi nu pot să o lase pe tânără să plece însoţită de concubinul ei. Astfel de cazuri nu au mai fost întâlnite la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, reprezentanţii instituţiei ne-au comunicat că au mai existat mame fără acte de identitate care au născut, însă era evident că erau majore.

Rămâne de văzut în următoarele zile cum se va rezolva acest caz. Cert este că tânăra rămâne în spital deşi nu este nevoie, bebeluşul este sănătos şi are 3,3 kilograme.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea