Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea educatoarei care locuiește în camera unei grădinițe dintr-un sat din Alba: ”Postul acesta este ceea ce îmi doresc”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ioana Alina Koncz, o educatoare în vârstă de 27 de ani, locuiește, de 5 ani, într-o cameră din grădinița pe care o frecventează 10 copii, iar acest lucru, pentru ea, nu reprezintă un sacrificiu pentru că postul acesta este ceea ce își dorește.

educatoare02Înainte de a profesa ca educatoare în satul Purcăreți, comuna Pianu de Jos, a lucrat într-o benzinărie și a vândut înghețată. Și-a dat seama că locul ei este în învățământ și spune că ”postul acesta înseamnă ceea ce îmi doresc, ceea ce vreau și ceea ce mi se potrivește cel mai bine. Nu mă văd făcând altceva”.

A absolvit Liceul Pedagogic din Blaj, iar din 1 septembrie 2009 este educatoare la grădinița din Purcăreți unde locuiește într-o cameră dotată cu o sobă, un fotoliu-pat, un birou și o măsuță.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ea și-a ales postul și spune că nu are intenția, deocamdată, să plece pentru că s-a atașat de copii, părinți și simte că acolo îi este locul.

”În viitor, îmi doresc să lucrez tot în învățământ și voi sta la Purcăreți până când voi simți că acolo este locul meu. Când voi simți că e timpul să fac altceva, sau în alta parte, o voi face cu speranța că în locul meu va veni cineva care să-și dorească să fie acolo și tot ce va face va fi pentru copii, și nu neapărat pentru dosarul personal sau CV”, a spus Ioana Koncz.

Întrebată care este cea mai frumoasă amintire munca ei de educatoare, ea a spus ”Fiecare zi alături de acei copii e o amintire plăcută și indiferent de ce va fi în viitor această perioada va fi o amintire plăcuta întotdeauna. Îmi voi aminti de fiecare copil și îmi doresc, dacă se poate, să mai aflu câte ceva după ce vor mai creste și vor avea familii, copii…”.

Cum arată o zi obișnuită: ”Mă trezesc, pregătesc sala pentru venirea copiilor, facem activitățile împreună. După plecarea copiilor, mă pregătesc pentru activitățile din următoarea zi, mă uit la un film, citesc o carte, ascult muzică și mai merg pe la vecini, în vizita”.

Ioana Alina Koncz a crescut într-o comună de lângă Blaj.

Primarul comunei Pianu de Jos, Marin Ioan Petruse, a avut cuvinte de laudă la adresa educatoarei și se aștepta ca după primul an să-și caute un post în mediul urban, unde sunt mai multe posibilități.

”O cunosc de peste cinci ani, de când a câștigat concursul pe post și și-a manifestat dorința de a veni la Pianu. Apreciez faptul că a avut perseverență. Mă așteptam ca după primul an să plece, ținând cont de vârsta ei. Credeam că va prefera mediul urban. În al doilea an m-a încurajat și am amenajat câte ceva în locuința ei. I-am asigurat lemnele pentru încălzire și am încercat să-i consolidăm relația cu cetățenii. Oamenii apreciază activitatea ei”, a spus Marin Petruse.

Pentru a profesa în Purcăreți este obligatoriu să locuiești, în timpul săptămânii, acolo, deoarece nu există mijloace de transport.

Înaintea Ioanei la grădinița cu pricina a profesat, timp de 3 ani, o educatoare cu referințe la fel de bune, iar după ce s-a măritat, a ales o școală primară din Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți începând din luna ianuarie a acestui an, conform anunțului făcut astăzi de către reprezentanții Baroului Alba.

Această situație, împreună cu alte nemulțumiri acumulate de-a lungul timpului, a determinat Baroul Alba să îndemne avocații din județ să se alăture mișcării numite „Ziua Fără Avocați,” un protest pașnic menit să atragă atenția asupra problemelor din sistemul judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Decizia de a marca ziua de 4 octombrie 2023 ca „Ziua Fără Avocați” vine în urma unor hotărâri importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în luna septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI: PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

În cadrul protestului de astăzi, Baroul Alba a luat măsuri radicale, refuzând să acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și pentru asistența juridică sau extrajudiciară gratuită în cazurile non-penale. De asemenea, nu au fost numiți avocați pentru servicii de curatorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Baroul Alba îndeamnă avocații din județ să se oprească din activitatea lor astăzi, 4 octombrie pentru a se alătura mișcării denumite „Ziua Fără Avocați! O zi în care justiția se retrage în umbră.”

Această inițiativă vine în urma unor decizii importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în septembrie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform acestor hotărâri, data de 4 octombrie 2023 a fost desemnată ca ziua în care avocații să își concentreze eforturile pe comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia lor. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile locale afirmă că aceste probleme din sistemul judiciar sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri în stat și partenerii cheie ai justiției.

În cadrul acestei zile de protest pașnic, Baroul Alba a decis să nu acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și să nu numească avocați pentru aceste cauze. De asemenea, nu vor fi emise împuterniciri avocațiale și nu se vor numi avocați pentru a presta asistență juridică sau extrajudiciară gratuită și pentru servicii de curatorie în cazurile non-penale.

Cauzele care vor constitui excepții de la cele de mai sus sunt următoarele:

1. Procesul penal

1.1.Infracțiunile contra vieții: art. 188 – art. 192 Cod Penal;
1.2.Infracțiunile care au drept urmare moartea victimei;
1.3.Infracțiunile prevăzute la art. 213 – art. 217 Cod Penal;
1.4.Infracțiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale: art. 218 – art. 223 Cod Penal;
1.5.Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată, prevăzute de art. 233 și de art. 234 Cod Penal;
1.6.Infracțiunea prevăzută de art. 342 Cod Penal: Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor;
1.7.Infracțiunea prevăzută de art. 343 Cod Penal: Uzul de armă fără drept;
1.8.Infracțiunile contra familiei: art. 376 – art. 380 Cod Penal;
1.9.Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii: art. 438 – art. 439 Cod Penal;
1.10.Infracțiuni de război: art. 440 – art. 445 Cod Penal;
1.11.Infracțiunile prevăzute de art. 2 – art. 3 din Legea nr. 143/2000 (traficul de droguri, național/internațional).

2. Procesul non-penal

2.1.Procedura ordonanţei preşedinţiale;
2.2.Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor;
2.3.Măsuri asigurătorii şi provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4.Ordinele de protecție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de marți, 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș.

La data de 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, un bărbat de 29 de ani, din comuna Poiana Vadului, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș, a surprins și accidentat un bărbat de 61 de ani, din comuna Roșia Montană, care circula pe o bicicletă, în aceeași direcție de mers.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atât conducătorul auto cât și biciclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele cazuri.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare