Rămâi conectat

Ştirea zilei

Potrivit Curţii Constituţionale, Guvernul Ponta a cerut ilegal banii înapoi de la primării

Bogdan Presecan

Publicat

în

Ordonanţa privind returnarea banilor de către primării este neconstituţională. Asta a decis ieri Curtea Constituţională a României în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, când, în prima şedinţă a Executivului condus de Victor Ponta s-a decis ca primarii să returneze Guvernului, cel târziu până la sfârşitul acestei săptămâni, fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente si cofinanţarea unor proiecte europene.

După ce Curtea Constituţională (CC) a admis sesizarea Avocatului poporului referitoare la neconstituţionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice, tot aceasta a decis că emitentul actului administrativ nu îşi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (circa 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai multi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit Mediafax, în cadrul dezbaterilor s-a susţinut că textul încalcă articolul 120 din Constituţiei, care stipulează că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.

„Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotãrârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetarã la dispozia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanþarea unor proiecte cu finanţare externã nerambursabilă, neutilizate pânã la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate”  este textul declarat neconstituţional de către CC.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Crima care a ÎNGROZIT Irlanda, ar fi fost comisă de un tânăr originar din Alba. O tânără de doar 30 de ani, găsită fără suflare în pat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crima care a ÎNGROZIT Irlanda, ar fi fost comisă de un tânăr originar din Alba. O tânără de doar 30 de ani, găsită fără suflare în pat

O crimă infiorătoare a șocat Irlanda în cursul acestei săptămâni. O tânără de doar 30 de ani a fost găsită moartă în pat sâmbătă seara, în urma unui apel la numărul de urgențe, scrie The Irish Mirror.

Femeia ucisă se numește Ioana Mihaela și este din Oradea, iar în urmă cu trei ani, s-a stabilit împreună cu Andrei Dobra, în vârstă de 33 de ani, în Irlanda. Poliția irlandeză a fost cea care i-a descoperit trupul neînsuflețit al femeii, în urma unui apel primit pe numărul de urgenţe, transmite The Irish Mirror.

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, bărbatul este originar dintr-o localitate din Apuseni, județul Alba și s-a mutat la Oradea pentru a urma cursurile unei facultăți. Potrivit oamenilor din zonă care îl cunosc acesta era un tânăr liniștit și cumsecade și se declară șocați de ce au aflat la știri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sugrumată în somn

„Poliția investighează moartea unei femei de 30 de ani, Ioana Mihaela Pacala, într-un apartament din Ratoath, Co. Meath, sâmbătă, 12 noiembrie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Prietena victimei, Roxana, este cea care a alertat autoritățile, după ce familia Ioanei a contactat-o pentru că nu reușea să ia legătura cu ea. Acestea erau extrem de îngrijorate pentru că logodnicul Ioanei le-ar fi spus că este inconștientă.

Femeia nu a stat pe gânduri și imediat a alertat autoritățile după care l-a sunat pe logodnicul Ioanei care i-ar fi spus „cred că am omorât-o”.

Șocant este faptul că bărbatul susține că a crezut că este un vis și, când s-a trezit, și-a văzut iubita moartă.

Roxana este și ea din Oradea și cu o seară înainte de cumplitul incident a fost în vizită la cei doi. Ea le-a mărturisit autorităților că în timpul vizitei sale a sesizat un comportament neobișnuit din partea bărbatului, spunând că era extrem de distras.

Familia Ioanei este în stare de șoc și nu își explică cum de s-a ajuns în această situație pentru că cei doi păreau extrem de fericiți și făceau pregătiri pentru nunta care urma să aibă loc anul viitor.

„Este foarte greu pentru noi acum. Tot nu știm exact ce s-a întâmplat”, a spus Estera Tocoian, potrivit irishmirror.ie.

Oamenii legii l-au reținut pe călăul Ioanei și urmează ca în cursul zilei de marți, să îl ducă în fața unui judecător.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Spații noi de deținere la Penitenciarul Aiud: Licitația de peste 7 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Spații noi de deținere la Penitenciarul Aiud: Licitația de peste 7 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Penitenciarul Aiud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de lucrări de construcție și demolare, în cadrul proiectului „Transformare spații producție în spații deținere”. Valoarea totală a proiectului, fără TVA este de 7.601.243,42 de lei.

Clădirea o să fie alipită de clădirea cunoscuta sub denumirea „Zarca”, intrarea asigurându-se prin holul Secţiilor VII-VIII. Terenul este situat in intravilanul municipiului Aiud, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Terenul are, conform Extrasului de carte funciară, suprafaţa de 8454 mp, iar suprafaţa construită la sol a corpului de clădire C9 existent, propus spre desfiinţare este de 535 mp. Corpul de clădire nou se va construi în locui celui existent.

Clădirea este de tip bară şi va avea un hol de circulaţie dezvoltat în lungul clădirii „Secţiile VII-VIII” cu care se va cupla construcţia propusă pe fiecare nivel, regimul de înălţime P+1.

Pentru realizarea clădirii se propune demolarea imobilului existent.

Lucrările de dezafectare solicitate se vor face cu respectarea următoarelor condiţii tehnice care se impun pentru buna desfăşurare a lucrărilor si pentru protejarea construcţiilor si proprietăţilor vecine:

– Se vor monta panouri de semnalizare langa şantier.

– Se debranseaza construcţiile de la reţelele de utilitati. Se interzice utilizarea reţelei electrice a clădirile care se demolează. Pentru iluminarea locului de lucru se va amenaja o reţea electrica separata, care nu va avea legătură cu corpul ce se va demola.

– Se vor lua toate masurile pentru a preîntâmpina prăbuşirea diferitelor partî ale construcţiilor pe proprietăţile vecine. Demolarea propriu zisa se va face element cu element, de sus in jos manual sau mecanizat cu unelte care nu produc vibraţii in structura .

– Părţile de construcţie care se demolează vor fi stropite cu apa pentru a se evita imprastierea prafului.

– Se recomanda ca materialele si elementele rezultate sa fie evacuate în mod regulat, pe toata durata lucrărilor.

– Se desface tamplaria de la usi si ferestre.

– Se dezafectează invelitoarea si acoperişul,

În urma intervenţiei se doreşte obţinerea următorilor parametri specifici:

– 101 locuri de detenţie pentru „regim închis” (din care un loc pentru persoana cu handicap locomotor) – toate locurile corespunzătoare cerinţelor in vigoare la aceasta data, cu o suprafaţa de peste 4 mp aferenta fiecărei p.p.l.

– Camerele de deţinere au fost dezvoltate în lungul clădirii, proiectate în module de câte două camere în oglindă, cu grupurile sanitare alăturate, cu un spaţiu tehnic ce le deserveşte. În acestea deţinuţii au în medie o arie utilă de 8.43 mp pentru camerele unde sunt cazate câte 2 persoane, aceştia beneficiază individual de minimul de 4 mp, în conformitate cu reglementările specifice.

Modulele de deţinere conformate cu camera unde sunt cazaţi câte 3 detinuti/cameră au în medie o arie utilă de 14,14 mp.

Camerele sunt dotate cu: registrul de căldură, sistem de climatizare cu capacitate de încălzire şi răcire, masă, scaune, paturi, nisă de depozitare 40×50 cm, cuier, suport TV, priză alimentare electrică, priză TV, interfon, terminal sistem radiodificare, chiuvetă şi vas WC monobloc antivandalism, poliţă pentru chiuvetă, oglindă, duş, uşă metalică cu grilaj.

Spaţii conexe ce servesc bunei funcţionări a penitenciarului sunt: camera TEG, centrală termică, camera ECS, spălătorie dotată cu 5 maşini de spălat automate (industriale, nu casnice) şi 5 uscătoare de rufe (industriale, nu casnice), magazine cazarmament/efecte.

Scenariul de securitate la incendiu a fost realizat luând în calcul evacuarea deţinuţilor prin cele 3 case de scări ale Secţiei VII-VIII, precum şi suplimentarea pe o scară exterioară a construcţiei propuse.

Spaţiile vitrate ale holului Secţiei VII VIII sunt propuse spre astupare, iar pentru conformarea exigenţelor în caz de incendiu se propun holuri de desfumare cu acces limitat pentru deţinuţi,securizate cu gratii şi prevăzute cu ferestre cu ochiuri mobile cu deschidere atât manual cât şi cu echipate cu sistem de deschidere automată în caz de incendiu.

Pe amplasament se găsesc următoarele utilităţi:

– reţea de apă potabilă
– reţea de canalizare
– reţea energie electrică
– reţea gaze naturale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Grădiniță nouă la Alba Iulia, pentru 160 de preșcolari, în locul unei foste cantine: Licitația în valoare de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Alba Iulia, pentru 160 de preșcolari, în locul unei foste cantine: Licitația în valoare de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de demolare și execuție pentru obiectivul de investiții „Construire grădiniță cu program prelungit nr.16 prin schimbarea destinației clădire cantină din incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa, municipiul Alba Iulia”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 17.000.068,76 lei, fără TVA.

Se propune schimbarea destinaţiei fostei cantine a Colegiului Tehnic Alexandru Domsa din municipiul Alba lulia si extinderea acesteia pe orizontala si verticala, astfel incat spatiile obţinute sa deservească in cele mai bune condiţii funcţiunea principala de grădiniţă cu program prelungit, realizarea instalaţiei interioare de încălzire: la parter, încălzire cu corpuri statice din otel de tip panou radiant, la etaj se va realiza o încălzire in pardoseala in sălile de grupa, iar pentru restul încăperilor se prevede de asemenea o inclazire realizata prin intermediul radiatoarelor de tip panou, racirea spatiilor se va realiza prin intermediul aparatelor de tip multisplit.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea se prevede obţinerea energiei electrice din surse regenerabile: respectiv un sistem de 40 panouri fotovoltaice pe învelitoare pentru asigurarea împotriva incendiilor, o instalaţie de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu si realizarea instalaţiei de hidranti.

Pentru asigurarea împotriva efracţiei s-a prevăzut un sistem de securitate compus din: subsistem de alarmare împotriva efracţiei si subsistem de televiziune in circuit inchis alimentarea si bransarea/racordarea la utilităţile necesare pentru buna funcţionare a clădirii, demolarea clădirilor dezafectate din curte si realizarea de alei, parcari si zone verzi.

Accesul în noua incintă creată pentru grădiniță se poate face atât din exterior (prin 2 accese), cât și din interiorul incintei Colegiului Tehnic Alexandru Domșa (printr-un singur acces).

Amenajarea exterioară urmărește necesitățile funcțiunii principale și îmbunătățirea calității mediului, existând următoarele zone distincte: zona curții alocată recreației, jocului, echipată cu dotări specifice vârstei utilizatorilor (leagane, togogane, balansoare, gropi de nisip etc.), zona terenurilor alocate circulațiilor și acceselor cu alei pietonale și carosabile, respectiv zona verde plantată de-a lungul împrejmuirilor.

Clădirea va fi branșată/racordată la rețelele urbane din zonă – gaze naturale, energie electrică, apă-canalizare, iar pentru eliberarea amplasamentului s-a prevăzut desființarea construcțiilor anexă aflate într-o stare avansată de degradare și neutilizate de mult timp, respectiv două magazii și o spălătorie.

Grădinița nr.16 va avea o capacitate de 160 copii preșcolari (8 grupe), cu suprafața construită desfășurată de Scd =2263,3 mp și cu nr. niveluri=Sp+P+E.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea