Rămâi conectat

Actualitate

Postul Crăciunului 2022: Care sunt zilele cu dezlegare la pește și vin

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Postul Crăciunului 2022: Care sunt zilele cu dezlegare la pește și vin

Postul Nașterii Domnului a început pentru credincioșii din România, o perioadă de post „presărată” cu multe zile de dezlegare la pește, ulei și vin.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși în Postul Crăciunului 2022 sunt în număr destul de mare, făcând din această perioadă una deloc grea pentru cei care țin post. Numărul de zile cu dezlegare pentru enoriași în Postul Crăciunului sunt 14.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește.

Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi

În situația în care sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn şi vin. Mai mult, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Zilele din calendarul ortodox cu dezlegare în Postul Crăciunului:

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie

26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)

27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)

4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)

5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)

13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)

18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

Ce alimente poți consuma în post

În Postul Crăciunului, care mai este numit şi Postul Nașterii Domnului, se pot consuma fructe şi legume de sezon, din care puteți prepara mâncăruri delicioase de post. Totodată, în Postul Crăciunului puteți pregăti preparate din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci și soia.

Puteți avea şi gustări pe bază de fructe: mere, caise, prune, dovleac, struguri, nectarine, banane, citrice, piersici sau pepene, smochine, curmale și alte fructe confiate. Postul Crăciunului este un post care se ține ușor, dat fiind că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește, așa că puteți prepara bucate consistente pe bază de peste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ALOCAȚIILE pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2023: Vor primi, lunar, echivalentul a aproximativ 6 covrigi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației de la 1 ianuarie 2023, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, co-președinte al coaliției de guvernare, după ședința conducerii acesteia. În același timp liderii coaliției au anunțat că pensiile vor crește cu 12,5%, la care se adaugă ajutoare pentru cei cu pensii de până la 3.000 de lei.

Creșterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.

Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună, echivalentul a 8 covrigi de 1,5 lei bucata.

Alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.

Prevederea legală în vigoare: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit Ministerului Muncii, în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane.

Sursa: edupedu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CCJ ALBA și-a ales componența noului Consiliu Director: Decan, Livius Vilian Laslau

Ziarul Unirea

Publicat

în

CCJ ALBA și-a ales componența noului Consiliu Director: Decan, Livius Vilian Laslau

Colegiul Consilierilor Juridici Alba , a votat noua componență a Consiliului Director Adunarea Generala a Colegiului Consilierilor Juridici Alba ( CCJ ALBA ) reunită in ședință, ieri 21.11.2022 in sala de conferință Hotel Transilvania Alba Iulia , a votat noua componență a Consiliului Director, ca urmare a expirării mandatului membrilor Consiliului Director anterior .

Membrii aleși ai noului Consiliu Director CCJ Alba sunt :
– Decan dl. Cons. Juridic Livius Vilian Laslau
– Prodecan dl. Cons. Juridic Daniel Vasile
– Secretar General d-na Cons. Juridic Monica Buse
– Membru dl. Cons. Juridic Andrei Hentea
– Trezorier dl. Virgil Bolea

Elit - Gustul Desăvârșit

Scopul noului Consiliu Director constă in menținerea și perfecționarea unui corp profesional competent , specializat si eficient în cadrul Ordinul Consilierilor Juridici din România ( OCJR ) , prin adoptarea si implementarea unor măsuri de eficientizare a activității Colegiului Consilierilor Juridici Alba .

Împreună cu noua echipă și în numele colegilor din cadrul CCJ Alba , mulțumim membrilor Consiliului Director anterior pentru eforturile depuse și rezultatele obținute până în prezent !


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi

Guvernul pune la dispoziția fermierilor din zona montană 92 milioane de euro pentru ca laptele colectat să fie procesat în mici ateliere sau manufacturi.

Cu ajutor de la stat untul ar putea fi lozul câștigător pentru că a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi, spun specialiștii. Față de acum 20 de ani românii mănâncă de patru ori mai mult unt și cu o producție autohtonă în scădere anul trecut am importat de 70 de milioane de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ultimii ani, untul clasic făcut în mici ateliere a căpătat arome și texturi diverse pentru un plus de gust.

Cu sare, cu aromă de fum, cu leurdă, verdețuri sau chiar înnobilat cu trufe, untul artizanal a urcat în preferințele românilor. Și prețurile sunt sus. Un borcan de 150 de grame poate să coste 22 de lei sau chiar mai mult dacă vorbim de cel cu trufe.

Vasilena Oltean, Administrator Băcănie: „Este varianta simplă, varianta cu legume uscate și varianta cu sare. Niciuna nu are apă adăugată. Sunt unturi curate. Sunt spectaculoase toate”.

Și acest producător din Sălaj a început să facă unt în urmă cu doi ani și – spune el – a fost un pariu câştigător.

Dacian Badea, Producător de unt: „Avem creșteri de la lună la lună, dacă vorbim de unt. Prețul este undeva de la 80 la 90 de lei pe kg”.

La poalele Munților Trăscău, în Alba, untul se face după rețeta tradițională, din smântână proaspătă cu 55% grăsime – textură cremoasă, cu o culoare aurie și gust dulceag. Într-un malaxor se separă zerul, apoi untul este trecut prin apă rece.

Marius Chiorean, Manager Vânzări: ”Untul produs de noi este făcut după o metodă tradițională. Noi îl facem din smântână dulce undeva la 10 kg de produs rezultă 6 kg de unt”.

Recent, ministrul Agriculturii a anunțat că fermierii din zona montană pot depune proiecte pentru a primi bani să înființeze puncte de colectare a laptelui și mici fabrici de unt. Procesatorii recunosc că punctele de colectare îi ajuta pentru a obține mai rapid materie primă.

Marius Chiorean, Manager Vânzări: „Laptele este colectat pentru realizarea produsului este lapte din zona. Colectăm de la 16 fermieri, procesăm zilnic”.

Dintre produsele lactate, în România, untul este produsul care a înregistrat în ultima perioadă cea mai mare scădere în producție.

Dacă anul trecut, am fabricat aproape o mie de tone – acum cantitatea s-a înjumătățit. În schimb, au crescut importurile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea