Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Posibile întreruperi ale furnizării apei potabile în mai multe localități din Alba, în 29 iulie

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Posibile întreruperi ale furnizării apei potabile în 29 iulie, în mai multe comune și sate din Alba printre care și orașele Ocna Mureș și Blaj, au anunțat reprezentanții APA CTTA Alba.

Apa CTTA Alba02SC APA CTTA SA Alba a anunțat posibile întreruperi ale furnizării apei potabile în data de 29 iulie, de la ora 1.00, din aducțiunea generală Dn 1200 mm, în vederea executării lucrărilor de realocare a unui tronson din această aducțiune, care subtraversează Autostrada Sibiu-Deva în zona municipiului Sebeș. Durata de întrerupere a furnizării apei se estimează la 24 de ore.

Din cauza acestei întreruperi furnizarea apei pentru consumatorii existenți din zona municipiului Sebeș, Alba Iulia și până în orașul Teuș se va face din aducțiunea Dn 1000 mm (Fir 1), iar pentru cei din orașele Aiud, Ocna Mureș și Blaj și localitățile rurale de pe traseu, din rezervoarele de acumulare care dispun de capacitatea de înmagazinare de aproximativ 18-20 ore. Localitățile și consumatorii care nu dispun de rezervoare de acumulare vor fi afectați pe toată perioada de întrerupere pentru realizarea lucrărilor de realocare.

La punerea în funcțiune a conductei Dn 1200 mm și reluarea furnizării apei pot apărea depășiri are parametrilor de turbiditate și fier, situație în care se va proceda la spălarea conductelor până la încadrarea în parametrii de potabilitate, au anunțat reprezentanții APA CTTA Alba.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul general al Societăţii Comerciale “APA CTTA” SA Alba a explicat cazurile în care unele comune și sate, precum și orașele Blaj și Ocna Mureș vor putea fi afectate de posibilele întreruperi ale furnizării apei potabile.

”Să nu oprim lucrările la autostradă noi am acceptat ca aceste conducte să fie mutate de pe amplasamentul lor într-un tunel, după ce s-a dat drumul la autostradă. Nu ne-am opus, din contră am venit în întâmpinarea lor. Am făcut greșeala și nu am anunțat la prima relocare deoarece am fost foarte siguri pe noi că nu se întâmplă nimic. Mutând toți consumatorii de pe Firul 1 pe Firul 2. Am avut niște greșeli, nu am anunțat și acela a fost motivul pentru care am acceptat ca societatea să fie sancționată. Ei acum, la autostradă, urmează să fie relocată conducta care alimentează tot județul Alba până la Ocna și până la Cetatea de Baltă, lucrare care va începe în data de 29 la ora 1.00 noaptea. Asta înseamnă că pe această magistrală trebuie să întrerupem total alimentarea cu apă. Sunt conducte mari și noi pregătim cât se poate de bine această lucrare, dar niciodată în aceste conducte care au vechime de 30 de ani, nu poți știi ce poate să apară (…). Alba Iulia zicem nu va fi afectată de loc, fiindcă o putem alimenta și orașul de jos și orașul de sus, print-un sistem de pompare. Aiudul nu va fi afectat că are sursa proprie. Orașele de la stația din Galda au rezervoare, însă acele rezervoare nu știm dacă ajung 24 de ore cât estimăm că ține această lucrare. Noi sperăm că nu vom afecta pe nimeni. Însă dacă Doamne ferește, poate să apară turbidități mai mari, noi nu vom mai livra apă cu turbiditate peste 4. Când vine apă cu turbiditate mai mare de patru o dăm la canal. Doar în cazul acesta, dacă nu facem față unii consumatori pot rămâne fără apă, și vorbesc de la Galda încolo. Cu această lucrare, terminăm partea de autostradă referitoare la Alba Iulia”, a spus Viorel Lazăr.

Acesta a mai explicat că lucrările  trebuie făcute mai devreme sau mai târziu, scuzându-se pe această cale pentru apa maronie care a curs la robinetele locuitorilor din Alba Iulia în zilele trecute. ”Noi sperăm să nu simtă populația, dar dacă parametrul de turbiditate nu este în limita sub 5, nu acumulăm și nu dăm la populație, în 29 iulie. Preferăm să nu dăm, decât să fie discuțiile care au fost”, a mai spus Lazăr.

”Populația trebuie să înțeleagă că acest lucru se întâmplă în beneficiul lor, este un lucru bun, un lucru pe termen lung. Ar trebui să ne bucurăm că există astfel de lucrări pe raza județului Alba care, în consecință, vor duce la îmbunătățirea calității apei pe termen lung. Din punct de vedere al sănătății chiar dacă au fost și săptămânile trecute acele creșteri de turbiditate, nu produc modificări din punct de vedere al sănătății (…) Vom monitoriza împreună cu Apa CTTA Alba, apa din județul nostru”, a spus directorul DSP Alba Horea Timiș.

Ileana Văcaru, medic al DSP Alba a explicat că apa din zilele trecute conținea fier într-o formă anorganică, care nu este periculos, iar APA CTTA Alba a ales răul cel mai mic, furnizarea ei în această formă decât stoparea acesteia în perioada determinată.

”Modificările de culoare din zilele trecute au fost date de prezența fierului în apă, în cantități mai mari, însă fierul s-a prezentat într-o formă anorganică și asta din punct de vedere al sănătății este nul. Fierul în forma anorganică nu este considerată o substanță toxică, astfel încât singurul efect ar fi putut fi culoarea neplăcută a hainelor, dacă cineva a luat decizia să spele hainele în acest interval de timp, sau probleme de inacceptabilitate pentru că suntem obișnuiți să consumăm o apă incoloră. Și așa se și spune, că apa trebuie să fie incoloră, inodoră, insipidă. Există situații în care trebuie ales între două rele. Fie întreruperea furnizării apei, fie furnizarea ei în condițiile în care aceasta va traversa niște conducte cu o serie întreagă de depuneri, care vor veni cu o culoare neplăcută”, a spus medicul Ileana Văcaru.

SC APA CTTA ALBA: Lista localităților cu posibile întreruperi de furnizare a apei potabile în 29 iulie:

– MIHALȚ, COȘLARIU, CRĂCIUNEL, BUCERDEA, OBREJA, CISTEI, GLOGOVEȚ, VALEA LUNGĂ, LODROMAN, LUNCA

-SÎNCEL, ICLOD, LUNCA TÂRNAVEI, SONA, CĂPÎLNA DE JOS

-BELDIU, MESENTEA, GALDA DE JOS

-BAGAU, LOPADEA NOUA, DECEA, INOC, MIRĂSLAU, UNIREA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea