Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pojarul se răspândeşte şi în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dr. Horia Timiş, directorul Driecţiei de Sănătate Publică Alba, a declarat ieri, 23 iunie, în şedinţa Colegiului Prefectural, că judeţul Alba se confruntă cu focare de rujeolă, în contextul evoluţiei bolii la nivelul naţional. Rujeola sau pojarul este o boală  contagioasă, care se transmite pe calea aerului, fiind caracterizată printr-o erupţie specifică, tuse, febră mare, secreţii oculare şi nazale. Principalele semne şi simptome clinice ale pojarului sunt: temperatură între 38-39 grade Celsius, ochi roşii şi lăcrimoşi,  secreţie nazală, tuse, strănut, răguşeală, dureri de gât. Perioada de incubaţie  este de 10-12 zile, răstimp în care boala este transmisibilă. Erupţia se  manifestă după 3-4 zile de la apariţia bolii, întâi pe faţă şi gât, iar apoi pe întreg corpul, iar după alte câteva zile erupţia va începe să dispară. Perioada de convalescenţă se instalează la 8 zile de la începerea bolii. În locul erupţiei vor rămâne nişte pete cafenii care se vor descuama. Netratată la timp, rujeola poate produce complicaţii, pneumonia fiind cea mai frecventă, dar alte complicaţii mai puţin frecvente sunt stomatitele, otitele, pneumoniile interstiţiale,  vărsăturile, diareea şi, foarte rar, encefalita.
În judeţul Alba, a arătat dr. Horia Timiş, primul caz de îmbolnăvire a fost depistat luna trecută, diagnosticul fiind confirmat în urma analizelor de laborator. De atunci, cazurile de pojar s-au înmulţit, ajungând în prezent la 28 de bolnavi. Epidemiologii au confirmat deja diagnosticul de rujeolă pentru 10 dintre pacienţi, 3 cazuri au fost confirmate prin legătură epidemiologică, iar 15 persoane sunt doar suspecte, diagnosticul fiind în curs de confirmare. Pe zone de spital, cele mai multe cazuri de pojar sunt la Blaj – 13, urmat de Alba Iulia – 11 cazuri şi Sebeş – 4, în mediul rural. Dr. Timiş a spus că unii dintre pacienţi au refuzat internarea şi recoltarea probelor pentru efectuarea analizelor medicale de laborator, iar alţii au fugit din spital în timp ce boala mai era contagioasă.
DSP Alba a dispus izolarea persoanelor suspecte de rujeolă în secţiile de boli contagioase, iar persoanele care au venit în contact cu suspecţii sunt supravegheate prin medicii de familie şi medicii şcolari. Totodată, medicii insistă pentru vaccinarea copiilor rămaşi nevaccinaţi cu prima doză de vaccin ROR şi finalizarea campaniei de vacccinare a copiilor de clasa I, DSP Alba având pe stoc 2.559 de doze de vaccin ROR, primit din 14 iunie.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea