Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Poetul Ion Mărgineanu – Premiul Academiei Române

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un Premiu al Academiei Române nu este, nici măcar în aparenţă, o simplă ceremonie spirituală, ci felul de a privi într-o oglindă segmente din biografia unui om, a cărui viaţă, în cazul nostru, a domnului, a scriitorului Ion Mărgineanu, a însemnat şi înseamnă lungul drum al unei pasiuni pentru recuperarea valorilor de cultură şi civilizaţie, printre care şi opera lui Lucian Blaga, într-o perioadă tulbure, de negare a propriului climat spiritual, de marginalizare a intelectualităţii, scriitorilor, profesorilor.poetul Ion Margineanu

De la sosirea în Alba Iulia, în 1971, Ion Mărgineanu şi-a îndreptat atenţia în acest sector, pentru a lumina activitatea unui Om de excepţie, cum a fost fiul Albastrului Lancrăm. Concretizarea acestei dăruiri a rămas amprentă pilduitoare mereu. Ce a făcut scriitorul pentru recuperarea lui Lucian Blaga? Iată, în mare: fondarea Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”, în 1981, la Sebeş-Lancrăm, în contextul larg al „Comorilor Albei”; larea numelui poetului-filosof unor instituţii judeţene şi municipale, dintre care Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeş, Casa de Cultură „Lucian Blaga” Sebeş, devenită Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş; fondarea publicaţiilor „Caietele Blaga”, „Paşii Profetului”, „Sebeşul”; Librării „Lucian Blaga”; lstrada „Lucian Blaga”; lrecuperarea statuii lui Blaga dintr-o epopee a destrămării şi aducerea ei la Lancrăm; înmormântarea Corneliei Blaga în 1983; traduceri în franceză ale unor volume blagiene prin Fundaţia Româno-Franceză Paris – Sebeş – Alba Iulia „Fronde”, amplasarea – la centenar, a bustului „Lucian Blaga” la Alba Iulia, în parcul Oraşului de jos, ce-i poartă numele; linsistenţa în acordarea unui Premiu al Academiei în contextul festivalului, alăturându-se celorlalte premii ale unor reviste, cotidiene, societăţi culturale, ale Uniunii Scriitorilor, pentru traduceri etc. Acestor fapte concrete, existente în realitatea imediată li se adaugă cărţile proprii: „Lancrăm – un sat pentru eternitate”, „Lucian Blaga – amiaza flăcării”, „Lucian Blaga – ceasul care nu apune”, „Lucian Blaga – rezerva de oxigen a memoriei”, „Lucian Blaga – ceremonia paginii”, zeci de articole, eseuri, prezentări de apariţii editoriale sub zodia mărturisirii Blaga; Fântâna Blaga etc.

Toate acestea au fost readuse în lumină de către Academia Română într-un premiu: Premiul special „Lucian Blaga” pentru filosofie, pentru fondarea Festivalului „Lucian Blaga” şi pentru contribuţiile sale la cunoaşterea operei filozofice a lui Blaga. Semnează preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad.

Referatul asupra biografiei scriitorului Ion Mărgineanu a fost prezentat de prof. dr. Eugeniu Nistor, filosoful-poet din Târgu Mureş. Iată felul de a lumina o recuperare atât de necesară ce poartă semnătura unui autor ce-a mai scris aproape 200 de cărţi, în varii genuri literare, colaborator constant al cotidianului nostru. Să ne bucurăm cu sinceritate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea