Rămâi conectat

Societate

Poarta de Sud a Castrului Roman

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unul dintre cele mai atractive monumente pe care le găsim la Traseul celor Trei Fortificaţii este fără îndoială Poarta de Sud a Castrului Roman. Mărturie veche de peste două mii de ani a civilizaţiei romane pe aceste meleaguri, Poarta Principalis Dextra, cum era numită, ne vorbeşte de vremuri demult apuse şi despre o perioadă înfloritoare a vechiului Apulum.
Castrul de la Alba Iulia a fost ridicat în anul 106, pe cea de-a treia terasă a Mureşului, pentru cantonarea, în această importantă zonă, a Legiunii XIII Gemina, dislocată tocmai din Vindobona (actualul oraş Viena) şi care avea aici rolul de a păzi ţinutul aurifer şi drumul de transport al aurului către Roma. Fortificaţia a fost amplasată în mijlocul sistemului defensiv al Daciei şi la intersecţia principalelor căi de comunicaţie ce asigurau legătura cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi cu oraşele importante ale provinciei. De asemenea, castrul a fost ridicat în relativa apropiere a districtului aurifer al Munţilor Apuseni. Fortificaţia avea o formă patrulateră, cu laturile aproximativ egale, delimitând o suprafaţă interioară de 19 hectare. Accesul în incinta castrului se realiza prin intermediul a patru porţi dispuse câte una pe fiecare latură. Poarta de Sud este singura care se mai poate vedea în prezent. Ea face parte din categoria porţilor duble şi era încadrată de două turnuri.
Cea mai vizibilă mărturie a civilizaţiei romane la Alba Iulia este această Poartă, pe care astăzi o putem admira datorită eforturilor care au fost depuse pentru restaurarea şi punerea ei în valoare. Acest monument a fost restaurat în perioada 2009-2010, iar fondurile pentru lucrări au provenit din trei surse: Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, nu în ultimul rând, S.C. Grup Corint S.A., firma care a executat lucrările de reconstituire şi restaurare. În viitorul apropiat se doreşte realizarea unui traseu turistic care să pună în valoare vestigiile romane amplasate pe latura de sud în cadrul sistemului militar defensiv al Cetăţii Bastionare care va fi integrat în Traseul celor Trei Fortificaţii. Alături de Poarta Principalis Dextra vor constitui puncte de atracţie şi locuinţa romană de pe ravelinul Sfântul Francisc de Paola dar şi zona unde se găseşte fragmentul din drumul principal al castrului, Via Principalis. Într-un proiect de hotărâre aprobat anul trecut de Consiliul Local Alba Iulia se prevede amenajarea, în cadrul acestui nou traseu turistic a două spaţii de expoziţie cu obiecte sub protecţie, a unui lapidariu şi a unei pasarele pietonale peste situl istoric.
Astăzi, Poarta de Sud a castrului roman din oraşul nostru poate fi vizitată de către toţi cei care vin la Traseul celor Trei Fortificaţii. Deopotrivă, turişti români şi străini vin şi admiră frumuseţea acestei porţi de fortificaţie romană, unde elemente de piatră nouă cu altele vechi de două mii de ani, recompun cu o deosebită eleganţă o mărturie palpabilă a şederii aici a vestitei Legiuni a XIII-a Gemina.
Emanuel DRĂGUŞIN
Biroul de presă al SC Grup Corint SA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Monden-Clubbing

19 – 25 mai 2024 – Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia. PROGRAMUL ediției a XVII-a: Spectacole de teatru, musical-uri, lansări de carte, expoziții și ateliere de creație

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 – 25 mai 2024 – Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia. PROGRAMUL ediției a XVII-a: Spectacole de teatru, musical-uri, lansări de carte, expoziții și ateliere de creație Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 19 – 25 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, care ajunge anul acesta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea