Ştirea zilei
Ploile abundente din ultimele 24 de ore au dus la formarea unor torenţi pe versanţii comunei Bucerdea Grânoasă, care s-au revărsat însă în comuna învecinată Crăciunelu de Jos.
Viceprimarul comunei Crăciunelu de Jos, Gabriel Boldea, ne-a declarat că este pentru a şasea oară în ultimele 3 – 4 săptămâni când localitatea Crăciunelu de Jos este sub ape, din cauza scurgerilor de pe dealurile din comuna vecină. Din acest motiv, ieri, 30 iunie, s-a dus la Bucerdea Grânoasă, pentru a încerca să găseacă o soluţie împreună cu primarul Ioan Aldea, cum ar fi săparea unui şanţ de scurgere lateral, la faţa locului deplasându-se şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui. Potrivit explicaţiilor viceprimarului Gabriel Boldea, de-a lungul anilor câţiva torenţi din Bucerdea Grânoasă şi-au schimbat cursul şi nu se mai scurg în şanţurile de pe cele 5 străzi ca până acum, ci se revarsă direct spre Crăciunelu de Jos. Pentru că volumul de apă este foarte mare, şanţurile nu fac faţă şi inundă de fiecare dată drumul dintre cele două localităţi, care se acoperă şi cu aluviuni.
Viceprimarul a spus că, în urma ultimelor ploi, apa a pătruns în peste 30 de gospodării şi a inundat aproximativ 2 hectare de grădini, precum şi drumul dintre Bucerdea Grânoasă şi Crăciunelu de Jos, localnicii intervenind cu unelte şi un buldoexcavator, nefiind necesară deplasarea la faţa locului a echipajelor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba. Pagubele produse culturilor agricole nu au fost estimate încă de autorităţi. (R.G.)

Ştirea zilei
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
Un bărbat de 38 de ani din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe.
În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că, în cursul lunii martie 2019, persoana vătămată, în vârstă de 67 de ani, i-a vândut inculpatului, în vârstă de 38 de ani, un porc, cu suma de 1500 de lei, preţul urmând să fie plătit până la data de 15.07.2019.
După data menţionată, persoana vătămată i-a cerut inculpatului în mod repetat banii, dar acesta a refuzat să-i achite datoria.
La data de 21.08.2019, în jurul orelor 12,30, persoana vătămată s-a deplasat la locuinţa inculpatului, a intrat în curte pe poarta închisă, dar neasigurată, l-a strigat pe inculpat şi i-a cerut din nou banii datoraţi.
Auzind motivul pentru care a venit persoana vătămată, inculpatul s-a enervat şi i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu pumnii în zona feţei, după care, l-a prins cu mâinile şi l-a dat cu capul de unul dintre pereţii casei, de mai multe ori, până când victima şi-a pierdut cunoştinţa.
În continuare, inculpatul a scos-o pe persoana vătămată afară din curte şi l-a lăsat pe jos în faţa imobilului.
Fiul victimei, însoţit de concubina sa, s-au deplasat spre locuinţa inculpatului, iar în faţa imobilului, au văzut-o pe persoana vătămată, întinsă pe jos, în stare de inconştienţă, având urme de sânge în zona feţei şi a pieptului.
La momentul respectiv, în faţa casei inculpatului era staţionat un microbuz care urma să plece în Germania, transportând persoane care plecau să lucreze în ţara menţionată. Printre aceste persoane se afla şi inculpatul, care, la scurt timp după comiterea faptei, s-a urcat în autovehicul şi a plecat.
Persoana vătămată a fost transportat la spital, unde, a rămas internat la secţia neurologie, în perioada 21.08.2019-28.08.2019.
Din certificatul medico-legal a reieşit că, în urma agresiunilor exercitate asupra sa, persoana vătămată a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de îngrijiri medicale.
Pe lângă condamnare, agresorul trebuie să-i plătească victimei și suma de 2.500 lei, cu titlu de daune materiale şi 30.000 lei, daune morale.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Ştirea zilei
Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor
Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor
Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.
”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.
Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.
”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.
Sursa: bugetul.ro
Ştirea zilei
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.
Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.
Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.
„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.
Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare
Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.
Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.
Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Sănătatea și naturăacum 10 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 5 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Sportacum 23 de ore
Record la AJF Alba, doar 18 minute a durat AGO! Discurs radical al antrenorului Alin Hancăș la nivel juvenil
-
Ştirea zileiacum 7 ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul