Rămâi conectat

Ştirea zilei

Plini de râie şi păduchi, patru copii albaiulieni au fost daţi în plasament prin ordonanţă preşedinţială

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Plini de râie şi păduchi, patru copii albaiulieni au fost daţi în plasament prin ordonanţă preşedinţială

După mai multe luni de demersuri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC) a reușit abia după obținerea unei ordonanțe președințiale să preia din familia naturală 4 copii, toți minori și diagnosticați cu retard mintal, și să-i dea în plasament. Este vorba despre un sugar (I.D.), un școlar (I.N.), un preșcolar (I.R.) și o adolescentă de 14 – 15 ani (I.M.), care nu mai frecventa însă școala. Potrivit directorului general adjunct al DGASPC Alba, Valentin Frăcea, cei 4 copii locuiau împreună cu tatăl lor și concubina acestuia într-o locuință modulară compusă copii-cu-raiedintr-o cameră şi baie de 2 mp, transformată în debara, sumar utilate și neîngrijite. Modulul a fost nou și l-au primit în anul 2011 într-o stare foarte bună, fiind atunci dotat cu convector electric, plită electrică, cabină de duş şi mobilier electric pentru a avea apă caldă, erau racordaţi la reţelele de apă curentă şi electricitate, dar  în numai 5 ani toate acestea au fost distruse în urma consumului de alcool, a certurilor şi a actelor de violenţă dintre cei doi părinţi. În prezent, locuința este încălzită cu o sobă improvizată, folosind pe post de combustibil, pe lângă resturi de lemne, haine murdare şi încălţăminte, care nu doar că nu asigură o temperatură adecvată, ci prin ardere emană și un miros greoi.

Practic, locuința era un adevărat focar de infecție. Tatăl copiilor este un bețiv notoriu, iar din cauza climatului familial, stării precare de sănătate și bolilor transmisibile ale părinților, specialiştii Direcției de Asistență Socială a Primăriei Alba Iulia (DAS) au propus instituirea măsurii de protecţie specială plasament în regim de urgenţă pentru cei 4 copii. Împreună cu Poliția Locală Alba Iulia, asistenții sociali ai celor două instituții s-au deplasat de mai multe ori la locuința familiei amintite și, cu una, două excepții, au găsit o mizerie de nedescris, cu mâncare râncedă lăsată în mijlocul camerei, miros înțepător de haine murdare, lucruri aruncate haotic în debaraua improvizată.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plus, în plin sezon rece, geamurile erau crăpate, iar ușa era „izolată” cu haine, pentru că altfel nu se închidea corespunzător, în condițiile în care aveau de crescut o fetiță, născută de numai două săptămâni. Familia își asigură alimentele de la cantina socială, bebelușul era alăptat de femeie, iar părinții susțineau că au scutece impermeabile pentru el. Ei au fost atenționați să-și igienizeze locuința și să-și procure lemne pentru încălzirea corespunzătoare, pentru a asigura condițiile minime necesare creșterii și educării celor 4 copii, fiind avertizați că, în caz contrar, li se vor lua copiii. Specialiștii DGASPC Alba au inspectat de mai multe ori locuința, dar o singură dată se poate spune că a fost, cu adevărat, curat. De asemenea, părinților li s-a adus la adus la cunoştinţă faptul că trebuie să se adreseze Serviciului de Evaluare Complexă Copii din cadrul DGASPC Alba, în vederea întocmirii actelor necesare pentru încadrarea în grad de handicap a copiilor, dacă se constată că acest lucru se impune.

La scurt timp după una dintre vizitele următoare, DGASPC Alba a fost anunțată de instituția omoloagă din Mureș că adolescenta fugise de acasă la o mătușă de-a ei, deoarece, băut fiind, tatăl său o agresa fizic şi o trimitea la cerșit. La cererea bunicii materne, prin dispoziție a directorului general al DGASPC Alba, fata a fost dată în plasament la aceasta, iar de atunci a renunțat să mai frecventeze cursurile școlare. Uneori, tânăra mai mergea și la concubinul ei din județul Mureș, relație agreată de părinții acesteia, care susțin că „acolo există toate condiţiile pentru un trai decent”. Elevul N.I., copil cu cerințe educative speciale cauzate de mediul familial în care crește, caracterizat de stări conflictuale, certuri, injurii, beții, este trimis la şcoală în condiţii de igienă precară, plin de păduchi, cu râie în antecedente și paraziți intestinali, boli confirmate de medicul școlar.

Deși au încercat să mai repare una, alta și să facă din când în când curățenie și au susținut cu vehemență că-și vor asuma rolul de părinți și nu vor să-și dea copiii în plasament, iar tatăl chiar a amenințat că se va sinucide dacă i se va întâmpla așa ceva, cei doi părinți nu și-au schimbat comportamentul în ceea ce privește creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.

În aceste condiții, 3 dintre copii au fost preluați din familia iresponsabilă, cu ajutorul unui executor judecătoresc, în baza unei sentințe civile a Tribunalului Alba și predați DGASPC Alba, care a dispus măsura plasamentului în regim de urgență. Astfel, elevul și preșcolarul au fost instituționalizați la o casă de tip familial, bebelușul a fost dat în plasament la un asistent maternal profesionist, iar adolescenta a rămas la bunica ei, unde au parte de un mediu propice din punct de vedere al dezvoltării bio-psiho-socio-culturale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Noi spații de agrement în Municipiul Alba Iulia: Au început lucrările pentru amenajarea zonei laturii de nord a Cetății Alba Carolina

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Noi spații de agrement în Municipiul Alba Iulia: Au început lucrările pentru amenajarea zonei laturii de nord a Cetății Alba Carolina

Municipiul Alba Iulia va avea un nou spațiu de agrement, pe latura de nord a Cetății Alba Carolina, care va aduce momente de relaxare în natură, atât locuitorilor, cât și turiștilor aflați în oraș.

„Noi spatii de agrement pentru albaiulieni și turiștii care ne vizitează orașul!

Elit - Gustul Desăvârșit

Lucrările în zona Laturii de Nord a Cetății sunt în plină desfășurare și sper ca, la final, zona să fie, în sensul bun al cuvântului, de nerecunoscut.

Cetățenii vor putea beneficia de o zonă de agrement care, sunt sigur, va bucura pe oricine își dorește, cel puțin, un moment de relaxare.

Din punctul meu de vedere, orice amenajare urbanistică de acest fel este un punct în plus pentru Alba Iulia, locuitorii ei și turiștii români și străini care ne vizitează orașul!”, a transmis viceprimarul Municipiului Alba Iulia, Emil Popescu, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Claudiu Popa, militarul din Alba Iulia decedat în Afganistan, comemorat de Ziua Veteranilor din teatrele de operații: Povestea eroului pe care orașul nu l-a uitat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa este înmormântat în Cimitirul Veteranilor de Război din Alba Iulia, iar în fiecare an, la 11 noiembrie, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război din teatrele de operații, este comemorat în cadrul unei ceremonii militare la care participă familia eroului, cadre militare, elevi militari.

Sublocotentul (pm) Vasile Claudiu Popa a absolvit Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în anul 2004, iar în 2006, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ,,Amiral Ion Murgescu”, obținând, atunci, gradul de maistru militar clasa a V-a, în arma artilerie antiaeriană şi navală.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trei ani mai târziu, în 2009, și-a urmat visul, devenind scafandru militar. Foștii colegi spun despre el că a fost un adevărat camarad, cu excelente calități fizice, psihice și morale, foarte bun profesionist, cu o fire dârză și luptătoare, toate acestea contribuind la selecția acestuia ca scafandru de luptă de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale.

În vara anului 2011, a participat pentru prima dată la misiune, în teatrul de operații Afganistan.

Profesionalismul, în special, dar și dorința de a-și consolida cariera militară, l-au îndemnat să aleagă a doua misiune, tot în Afganistan, unde a îndeplinit atribuţii de instructor militar pentru grupul format din români, americani și afgani. Din păcate, această misiune, a fost ultima.

La data de 22 septembrie 2013, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, şi-a pierdut viaţa alături de alţi colegi români şi americani.

Tânărul militar a fost ucis de o bombă, detonată de rebelii afgani.

Pe parcursul carierei sale militare, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO non-article five şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale, iar pentru faptele lui de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Patinoarul din Alba Iulia își va deschide porțile pentru copii și adulți, în decembrie. Când va fi inaugurat Târgul de Crăciun 2022

BONTEA Alexandru

Publicat

în

VIDEO| Patinoarul din Alba Iulia își va deschide porțile pentru copii și adulți, în decembrie. Când va fi inaugurat Târgul de Crăciun 2022

Sărbătorile de iarnă vin și în acest an cu patinoarul mult așteptat de către micii albaiulieni, de care se vor putea bucura de la începutul lunii decembrie.

„Mă bucur să spun copiilor și adulților, care practică sporturi de iarnă și mai ales patinajul, că vom avea patinoar și în acest an, la Târgul Sărbătorilor de Iarnă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă nu va încurca la evenimentele care se desfășoară în zona istorică în data de 30 noiembrie – 1 decembrie, va fi funcțional începând chiar cu data de 1 decembrie.

Dacă nu, în prima duminică după 1 decembrie, 4 decembrie, când ne dorim să inaugurăm Târgul Sărbătorilor de Iarnă va fi deschis patinoarul.

Din nou, va fi două ore fără plată, o oră pentru persoanele cu dizabilități și apoi cu plată pentru adulți, în orele serii”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea