Rămâi conectat

Ştirea zilei

Plini de râie şi păduchi, patru copii albaiulieni au fost daţi în plasament prin ordonanţă preşedinţială

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Plini de râie şi păduchi, patru copii albaiulieni au fost daţi în plasament prin ordonanţă preşedinţială

După mai multe luni de demersuri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC) a reușit abia după obținerea unei ordonanțe președințiale să preia din familia naturală 4 copii, toți minori și diagnosticați cu retard mintal, și să-i dea în plasament. Este vorba despre un sugar (I.D.), un școlar (I.N.), un preșcolar (I.R.) și o adolescentă de 14 – 15 ani (I.M.), care nu mai frecventa însă școala. Potrivit directorului general adjunct al DGASPC Alba, Valentin Frăcea, cei 4 copii locuiau împreună cu tatăl lor și concubina acestuia într-o locuință modulară compusă copii-cu-raiedintr-o cameră şi baie de 2 mp, transformată în debara, sumar utilate și neîngrijite. Modulul a fost nou și l-au primit în anul 2011 într-o stare foarte bună, fiind atunci dotat cu convector electric, plită electrică, cabină de duş şi mobilier electric pentru a avea apă caldă, erau racordaţi la reţelele de apă curentă şi electricitate, dar  în numai 5 ani toate acestea au fost distruse în urma consumului de alcool, a certurilor şi a actelor de violenţă dintre cei doi părinţi. În prezent, locuința este încălzită cu o sobă improvizată, folosind pe post de combustibil, pe lângă resturi de lemne, haine murdare şi încălţăminte, care nu doar că nu asigură o temperatură adecvată, ci prin ardere emană și un miros greoi.

Practic, locuința era un adevărat focar de infecție. Tatăl copiilor este un bețiv notoriu, iar din cauza climatului familial, stării precare de sănătate și bolilor transmisibile ale părinților, specialiştii Direcției de Asistență Socială a Primăriei Alba Iulia (DAS) au propus instituirea măsurii de protecţie specială plasament în regim de urgenţă pentru cei 4 copii. Împreună cu Poliția Locală Alba Iulia, asistenții sociali ai celor două instituții s-au deplasat de mai multe ori la locuința familiei amintite și, cu una, două excepții, au găsit o mizerie de nedescris, cu mâncare râncedă lăsată în mijlocul camerei, miros înțepător de haine murdare, lucruri aruncate haotic în debaraua improvizată.

În plus, în plin sezon rece, geamurile erau crăpate, iar ușa era „izolată” cu haine, pentru că altfel nu se închidea corespunzător, în condițiile în care aveau de crescut o fetiță, născută de numai două săptămâni. Familia își asigură alimentele de la cantina socială, bebelușul era alăptat de femeie, iar părinții susțineau că au scutece impermeabile pentru el. Ei au fost atenționați să-și igienizeze locuința și să-și procure lemne pentru încălzirea corespunzătoare, pentru a asigura condițiile minime necesare creșterii și educării celor 4 copii, fiind avertizați că, în caz contrar, li se vor lua copiii. Specialiștii DGASPC Alba au inspectat de mai multe ori locuința, dar o singură dată se poate spune că a fost, cu adevărat, curat. De asemenea, părinților li s-a adus la adus la cunoştinţă faptul că trebuie să se adreseze Serviciului de Evaluare Complexă Copii din cadrul DGASPC Alba, în vederea întocmirii actelor necesare pentru încadrarea în grad de handicap a copiilor, dacă se constată că acest lucru se impune.

La scurt timp după una dintre vizitele următoare, DGASPC Alba a fost anunțată de instituția omoloagă din Mureș că adolescenta fugise de acasă la o mătușă de-a ei, deoarece, băut fiind, tatăl său o agresa fizic şi o trimitea la cerșit. La cererea bunicii materne, prin dispoziție a directorului general al DGASPC Alba, fata a fost dată în plasament la aceasta, iar de atunci a renunțat să mai frecventeze cursurile școlare. Uneori, tânăra mai mergea și la concubinul ei din județul Mureș, relație agreată de părinții acesteia, care susțin că „acolo există toate condiţiile pentru un trai decent”. Elevul N.I., copil cu cerințe educative speciale cauzate de mediul familial în care crește, caracterizat de stări conflictuale, certuri, injurii, beții, este trimis la şcoală în condiţii de igienă precară, plin de păduchi, cu râie în antecedente și paraziți intestinali, boli confirmate de medicul școlar.

Deși au încercat să mai repare una, alta și să facă din când în când curățenie și au susținut cu vehemență că-și vor asuma rolul de părinți și nu vor să-și dea copiii în plasament, iar tatăl chiar a amenințat că se va sinucide dacă i se va întâmpla așa ceva, cei doi părinți nu și-au schimbat comportamentul în ceea ce privește creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.

În aceste condiții, 3 dintre copii au fost preluați din familia iresponsabilă, cu ajutorul unui executor judecătoresc, în baza unei sentințe civile a Tribunalului Alba și predați DGASPC Alba, care a dispus măsura plasamentului în regim de urgență. Astfel, elevul și preșcolarul au fost instituționalizați la o casă de tip familial, bebelușul a fost dat în plasament la un asistent maternal profesionist, iar adolescenta a rămas la bunica ei, unde au parte de un mediu propice din punct de vedere al dezvoltării bio-psiho-socio-culturale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea