Rămâi conectat

Curier Județean

Pleșa laudă realizările tandemului Hava-Moldovan: „Peste 75 de milioane de euro atrase în exercițiul financiar 2014-2020”

Publicat

în

Primăria Alba Iulia laudă realizările tandemului Mircea Hava – Nicolaie Moldovan, când, în ultimul exercițiu financiar 2014-2020, primăria municipiului Alba Iulia a reușit să atragă fonduri de peste 75 de milioane de euro

„Peste 370 de milioane de lei, fonduri europene nerambursabile atrase de primărie, definesc parcursul de succes al orașului Alba Iulia în perioada de finanțare 2014-2020.

Atragerea de fonduri nerambursabile a fost unul dintre marile avantaje ale primăriei municipiului Alba Iulia în ceea ce privește dezvoltarea pe termen scurt, mediu și lung. În ultimul exercițiu financiar 2014-2020, primăria municipiului Alba Iulia a reușit să atragă fonduri de peste 75 de milioane de euro, în cadrul proiectelor cu finanțare nerambursabilă. 70% din totalul bugetului de dezvoltare al orașului reprezintă fonduri europene, bani cu care orașul crește și joacă în liga profesionistă a municipiilor mari din România.

Electrica Furnizare Discount

Lucrurile bune care se întâmplă la noi au atras atenția multor autorități publice din România, în ultimii 10 ani. Modelul de succes al lucrului cu proiecte și bani europeni inspiră zi de zi alte orașe din țară, care își doresc un parcurs de dezvoltare cel puțin la fel ca al Albei Iulia. În spatele acestor realități, stă o echipă de oameni care zi de zi doar asta fac în primărie: scriu proiecte europene și aduc bani pentru oraș. Valoarea muncii lor se vede în evoluția Albei Iulia ca oraș. Cele 75 de milioane de euro atrase în 7 ani, respectiv perioada de finanțare 2014-2020, pot acoperi salariile echipelor de proiecte pe 75 de ani. Un calcul simplu relevă faptul că un angajat al primăriei pe proiecte și-a asigurat practic salariul, într-o singură perioadă de finanțare, pentru 75 de ani, cât o viață profesională activă.

„E, până la un punct, ca-n sport: dificil să ajungi în top și să rămâi acolo. Dacă în sport există și performanțe individuale notabile, aici, în scrierea de proiecte și atragerea de fonduri, e o muncă exclusiv de echipă, una titanică. Am scris, am atras bani europeni, am fost chiar campioni la asta și i-am transformat în plusuri pentru oraș. Acum, însă, bătălia pentru banii UE e mult mai dură, concurența mult mai mare și, cu toate astea, Alba Iulia a rămas sus, în top, continuă să aplice rețeta și să facă performanță. Proiectele cu fonduri europene aflate în implementare acum, în și pentru oraș, nu sunt doar cifre, ci indicatori concreți de performanță administrativă. Cea mai mare greșeală ar fi să ne declarăm mulțumiți, de aceea privesc cu optimism perioada de finanțare următoare” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Accesul la fondurile nerambursabile au adus colaborări active cu instituții și orașe europene, din care echipa orașului a învățat enorm de multe lucruri. Participarea permanentă în proiecte coordonate direct de către Comisia Europeană, aplicarea la programe de finanțare cu impact puternic în promovarea dezvoltării sustenabile, deschiderea spre smart city, dezvoltare și turism inteligent, cooperarea cu Banca Mondială, agenții de rating, ambasade, universități de prestigiu și administrații ale unor orașe europene importante – toate au pus Alba Iulia pe harta vizibilității europene și au format o echipă de oameni a căror valoare se vede în tot ceea fac pentru oraș. Mai mult decât atât, administrații din România și din Europa deschid lunar comunicări și cooperări cu echipa Alba Iuliei, de la proiecte de branding de oraș la proiecte smart city, infrastructură durabilă și orașe sustenabile. Totul pentru ca și alte comunități să se poată dezvolta după modelul Alba Iulia. 

Indiferent că vorbim de Programul Operațional Regional sau Programul Operațional Capacitate Administrativă, de Horizon 2020 sau Programul Operațional Capital Uman, CERV, AFCN, AFM, Interreg, URBACT, fonduri norvegiene sau fonduri SEE (finanțate de țările donatoare  Lichtenstein, Islanda și Norvegia), echipa de proiecte a Primăriei Alba Iulia nu lasă neexplorată și nevalorificată nicio posibilă sursă de finanțare cu fonduri nerambursabile. Iar asta se traduce în proiecte noi dedicate dezvoltării orașului din două direcții și cu dublu suport: bani locali și bani europeni. Rata de succes și finanțare a proiectelor scrise și depuse este una foarte mare, însă există, în continuare, proiecte la care se muncește enorm, se scrie săptămâni la rând și care, din diverse motive, nu primesc finanțare „la prima strigare”. Aceste lucruri contribuie însă masiv la experiența echipei și, de cele mai multe ori, sunt actualizate, depuse din nou și finanțate ulterior.

Din toamna anului trecut până în prezent au fost depuse spre finanțare proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro de către Municipiul Alba Iulia, informații detaliate legat de aceste proiecte, dar și despre proiectele aflate în pregătire, se regăsesc în tabelul care poate fi consultat aici: https://b.link/proiecte-alba-iulia

Alba Iulia conduce în topul orașelor din România care beneficiază de fonduri europene gestionate direct de Comisia Europeană: 21 de proiecte în cadrul cărora a deținut sau deține rolul de partener sau lider de parteneriat sunt listate de către Ministerul Fondurilor Europene la secțiunea exemple de bune practici: https://mfe.gov.ro/programe/programe-gestionate-direct-de-uniunea-europeana/”, se arată în comunicatul primăriei Alba Iulia.

Publicitate

Curier Județean

Vigilența polițiștilor din Sebeș a învins „talentul și antrenamentul” unei femei specializată în furt. Mesaj de mulțumire din partea păgubitei

Publicat

în

Vigilența polițiștilor din Sebeș a învins „talentul și antrenamentul” unei femei specializată în furt. Mesaj de mulțumire din partea păgubitei

O persoană din Sebeș dorește să adreseze mulțumiri polițiștilor din Sebeș ce au dat dovadă de vigilență și profesionalism cu privire la cazul în care aceasta a fost implicată în calitate de victimă a unui furt calificat.

În luna iulie a anului trecut păgubita se afla în Piața din Sebeș, în momentul când aceasta s-a oprit să cumpere roșii de la un comerciant, a fost deposedată de suma de 2000 de euro ce se regăseau într-un plic aflat în geanta sa, într-o fracțiune de secundă.

În urma acestui eveniment nefast păgubita a fost transportată la spitalul din Târgu Mureș cu elicopterul Smurd cu diagnosticul de infarct miocardic, ca urmare a trăirilor produse de pierderea financiară suferită.

Electrica Furnizare Discount

Ulterior, din ancheta polițiștilor a reieșit că făptașa nu era la prima abatere, săvărșind acțiuni penale similare și în alte orașe, unde ori nu a fost identificată, ori persoanele păgubite și-au retras plângerea depusă pe numele ei.

Păgubita dorește să le mulțumească polițiștilor de la Inspectoratul Sebeș pentru profesionalismul de care au dat dovadă, reușind să dea de urma făptașei, ceea ce a condus și la recuperare sumei de bani de care victima a fost deposedată.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Furia vântului a răvășit o terasă de pe Bulevardul Transilvaniei. Alba Iulia sub asediul naturii

Publicat

în

FOTO| Furia vântului a răvășit o terasă de pe Bulevardul Transilvaniei. Alba Iulia sub asediul naturii

Natura se dezlănțuie în Alba Iulia. După ce o bucată de acoperiș a „aterizat” pe trotuar în zona Flanco de pe Bulevardul Revoluției și un copac s-a prăvălit peste o mașină parcată în Zona Arnsberg, o terasă de pe Bulevardul Transilvaniei a fost răvășită de puterea vântului.

Citește și : UPDATE FOTO| Un copac s-a prăvălit peste un autoturism, în zona Arnsberg din Alba Iulia. Pompierii intervin la fața locului

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru joi, 5 august, COD PORTOCALIU de furtuni, vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină, în județul Alba și mare parte a țării.

Electrica Furnizare Discount

sursa foto Facebook: A.A. Micu

Citește mai mult

Curier Județean

UPDATE FOTO| Un copac s-a prăvălit peste un autoturism, în zona Arnsberg din Alba Iulia. Pompierii intervin la fața locului

Publicat

în

UPDATE FOTO| Un copac s-a prăvălit peste un autoturism, în zona Arnsberg din Alba Iulia. Pompierii intervin la fața locului

Joi, în jurul orei 17:20,  un copac a căzut peste un automobil ce era parcat în zona Arnsberg din municipiul Alba Iulia. Este de menționat faptul că proprietarul autoturismului poate să fie despăgubit de către administrația locală dacă acest copac se află, ori se afla pe un domeniu aflat în administrarea publică.

Citește și: FOTO| O bucată din acoperișul unui bloc din zona Flanco, Alba Iulia, a „aterizat” pe trotuar

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru joi, 5 august, COD PORTOCALIU de furtuni, vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină, în județul Alba și mare parte a țării.

Electrica Furnizare Discount

UPDATE : Pompierii din Alba Iulia s-au deplasat la locul incidentului cu un maxim de promptitudine. Aceștia intervin la fața locului pentru înlăturarea copacului căzut peste autoturismul parcat în zona Arnsberg și a pericolului reprezentat de acesta.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare