Rămâi conectat

Cultură Educație

Plata retroactivă a vechimii pentru pensie până la 31 decembrie a.c.

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Potrivit OUG 94/2010 care reglementează unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, cei care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale în baza unui contract de asigurare. Aceste persoane vor putea achita contribuţiile de asigurări sociale doar pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, ne-a informat Nicolae Nartea, directorul Casei Judeţene de Pensii Alba. Perioada pentru care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale este cuprinsă între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date. De asemenea, perioadele pentru care se va efectua plata contribuţiei de asigurări sociale trebuie să fie anterioare datei la care beneficiarul a îndeplinit condiţiile privind vârsta standard de pensionare. Până la data de 31 decembrie 2010, persoanele interesate trebuie să încheie un contract de asigurare socială şi să plătească contribuţiile aferente. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu a persoanei interesate sau, după caz, a mandatarului. Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, care are cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, a cotei contribuţiei de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, astfel: * pentru anul 2005 (octombrie – decembrie), se va datora o contribuţie de asigurări sociale de 31,5% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 310 lei; * pentru anul 2006, se datorează o contribuţie de asigurări sociale de 29,15% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 330 lei; * pentru anul 2007, se datorează o contribuţie de asigurări sociale de 29% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 390 lei; * pentru perioada ianuarie – septembrie 2008, inclusiv, se va datora o contribuţie de asigurări sociale de 29% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 500 lei; * pentru perioada octombrie – noiembrie 2008, inclusiv, se datorează o contribuţie de asigurări sociale de 29% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 540 lei; * pentru decembrie 2008, contribuţia de asigurări sociale este de 27,5% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 540 lei; * pentru ianuarie 2009, contribuţia de asigurări sociale este de 28% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 600 lei; * pentru perioada februarie – decembrie 2009, inclusiv, contribuţia de asigurări sociale este de 31,3% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 600 lei; * pentru anul 2010, contribuţia de asigurări sociale este de 31,3% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 600 lei.
Important! Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010. Perioadele pentru care se plăteşte contribuţia socială sunt considerate stagii de cotizare doar în sistemul public de pensii. Documentele cu care persoanele interesate trebuie să se prezinte la ghişeul CJP Alba pentru încheierea unui astfel de contract de asigurare sunt: copie a carnetului de muncă; actul de identitate. Pentru cei care încheie contracte prin mandatar sunt necesare: procura specială pentru încheiere de contract în baza OUG 94/2010; actul de identitate al mandatarului; copie după carnetul de muncă al beneficiarului contractului; copie după actul de identitate al beneficiarului. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare