Rămâi conectat

Cultură Educație

Plata retroactivă a vechimii pentru pensie până la 31 decembrie a.c.

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Potrivit OUG 94/2010 care reglementează unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, cei care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale în baza unui contract de asigurare. Aceste persoane vor putea achita contribuţiile de asigurări sociale doar pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, ne-a informat Nicolae Nartea, directorul Casei Judeţene de Pensii Alba. Perioada pentru care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale este cuprinsă între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date. De asemenea, perioadele pentru care se va efectua plata contribuţiei de asigurări sociale trebuie să fie anterioare datei la care beneficiarul a îndeplinit condiţiile privind vârsta standard de pensionare. Până la data de 31 decembrie 2010, persoanele interesate trebuie să încheie un contract de asigurare socială şi să plătească contribuţiile aferente. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu a persoanei interesate sau, după caz, a mandatarului. Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, care are cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, a cotei contribuţiei de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, astfel: * pentru anul 2005 (octombrie – decembrie), se va datora o contribuţie de asigurări sociale de 31,5% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 310 lei; * pentru anul 2006, se datorează o contribuţie de asigurări sociale de 29,15% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 330 lei; * pentru anul 2007, se datorează o contribuţie de asigurări sociale de 29% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 390 lei; * pentru perioada ianuarie – septembrie 2008, inclusiv, se va datora o contribuţie de asigurări sociale de 29% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 500 lei; * pentru perioada octombrie – noiembrie 2008, inclusiv, se datorează o contribuţie de asigurări sociale de 29% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 540 lei; * pentru decembrie 2008, contribuţia de asigurări sociale este de 27,5% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 540 lei; * pentru ianuarie 2009, contribuţia de asigurări sociale este de 28% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 600 lei; * pentru perioada februarie – decembrie 2009, inclusiv, contribuţia de asigurări sociale este de 31,3% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 600 lei; * pentru anul 2010, contribuţia de asigurări sociale este de 31,3% aplicată bazei lunare de calcul de cel puţin 600 lei.
Important! Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010. Perioadele pentru care se plăteşte contribuţia socială sunt considerate stagii de cotizare doar în sistemul public de pensii. Documentele cu care persoanele interesate trebuie să se prezinte la ghişeul CJP Alba pentru încheierea unui astfel de contract de asigurare sunt: copie a carnetului de muncă; actul de identitate. Pentru cei care încheie contracte prin mandatar sunt necesare: procura specială pentru încheiere de contract în baza OUG 94/2010; actul de identitate al mandatarului; copie după carnetul de muncă al beneficiarului contractului; copie după actul de identitate al beneficiarului. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea