Rămâi conectat

Curier Județean

Planul de redresare economică a României după criza Covid-19, prezentat de premierul Ludovic Orban

Publicat

în

De peste o jumătate de an, Partidul Național Liberal guvernează România, iar cetățenii au avut posibilitatea să se convingă de justețea măsurilor din Programul prin care PNL conduce destinele acestei țări.

Noi, liberalii, am pornit, în noiembrie 2019, de la ideea reconstruirii încrederii tuturor oamenilor în instituțiile publice. Nu am pus doar problema corectării legilor din domeniul Justiției sau întărirea statului de drept și a democrației, ci ne-am preocupat, în egală măsură, și combaterea corupției, ca și dezvoltarea economică pe baze sănătoase. PNL urmărește atât creșterea calității educației, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, dar și creșterea ratei de absorbție a fondurilor UE. Din păcate, în primele luni ale acestui an, criza Covid-19 ne-a lovit din plin, nu numai pe noi, românii, ci și pe toți oamenii de pe Pământ.

Lucrul pe care l-am făcut cel mai repede, pentru că ne-a oferit resurse financiare importante, iar în cursul anului trecut a fost mult prea politizat, a fost să accelerăm absorbția fondurilor europene, prin urgentarea procedurilor pentru realizarea proiectelor majore de investiții în infrastructură, sănătate și educație, aducând banii direct în investiții și dezvoltare.

Electrica Furnizare Discount

În ultima perioadă, Guvernul liberal condus de Premierul Orban a lucrat la Planul Național de Investiții și Relansare Economică, o strategie ce a fost prezentată oficial de Cabinet, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, miercuri la ora 18, la Clubul Diplomatic București. În esență, acest Plan conține programe pentru stimularea investiţiilor, subvenţionarea unei părţi din salariul angajaţilor care revin la muncă și înfiinţarea unui fond de investiţii naţional. Guvernul liberal va investi în proiecte publice circa 6% din PIB în următorii doi ani, iar fondul de investiţii nou creat va fi, iniţial, capitalizat din fonduri publice şi apoi va fi listat la bursă.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică cuprinde trei mari componente: o prezentare a evoluțiilor macroeconomice și a politicilor adoptate în contextul Covid-19, descrierea granturilor, a schemelor de garanții și a programelor de sprijin pentru IMM, precum și detalii privind înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și despre înființarea Fondului Român de Dezvoltare.

Prioritatea pe termen scurt a Guvernului rămâne asigurarea capitalului de lucru necesar pentru întreprinderile afectate de Covid-19, ca urmare a închiderii temporare a activităților, reducerii cererii de consum și întreruperilor din lanțul de aprovizionare, prin programe de acces la finanțare pentru capital de lucru și investiții cu garanții de stat, granturi și scheme de ajutor de stat pentru investiții noi și pentru reluarea sau reconversia activităților economice.

De asemenea, în domeniul muncii și protecției sociale vor continua măsurile luate pentru protejarea locurilor de muncă prin plata în continuare a șomajului tehnic pentru personalul din domeniile cu activitatea întreruptă temporar, susținerea angajărilor prin măsuri active de sprijin pentru companii și salariați, stimularea angajărilor din rândul tinerilor și a persoanelor vulnerabile precum și a românilor care au revenit din străinătate, sprijinirea activităților de muncă sezonieră și zilieri în domenii specifice și introducerea programului flexibil de muncă.

În domeniul investițiilor publice în infrastructura fizică a României, prioritatea pe termen scurt este creșterea ritmului de finalizare a lucrărilor aflate în execuție și pregătirea proiectelor majore de infrastructură pe termen mediu și lung din domeniile transporturilor, energiei, comunicațiilor, agriculturii, sănătății, sportului și educației. De altfel, la proxima rectificare bugetară, toate investițiile preconizate vor beneficia de resurse suplimentare. Noi considerăm că acesta este singurul mod în care putem să avem o economie care să se dezvolte și în viitor, pentru a putea să plătim cheltuielile pe care le avem și astăzi.

Obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii 5 ani. Pe termen mediu și lung, obiectivul Guvernului este demararea și realizarea unui program amplu de investiții publice cu o alocare bugetară din fonduri europene și naționale, rambursabile și nerambursabile, de aproximativ 100 de miliarde euro până în 2030.

În domeniul infrastructurii de transport, una dintre prioritățile Guvernului o reprezintă finalizarea lucrărilor de infrastructură care înregistrează mari întârzieri, din cauza deficiențelor anterioare de pregătire a proiectelor. Acestea însumează 407,3 km de autostrăzi și drumuri expres, cu o finanțare necesară de 4,3 miliarde euro.
Planul propus de Guvernul Orban se constituie ca un adevărat Program de guvernare al Partidului Național Liberal adaptat provocărilor acestui an 2020 și avem ca obiectiv general modernizarea în spirit european a instituțiilor și serviciilor publice, reconstruirea încrederii cetățenilor în aceste instituții și relansarea economică.

Vedem chiar de la nivel local, fie că vorbim de comune sau orașe, de județe sau de zone mai întinse, că sunt necesare măsuri urgente pentru investiții. Pe de altă parte, o viață activă nu poate exista fără nevoia de siguranță și un climat sănătos, de aceea se vor atrage fonduri europene pentru construcția spitalelor regionale – la Cluj-Napoca, Craiova și Iași – pentru ca oamenii să aibă acces la servicii medicale de calitate.
Noi, în județul Alba, știm cât este de importantă infrastructura de transport. Avem acest potenţial imens pentru creștere și integrarea efectivă a țării în spațiul european de transport poate constitui coloana vertebrală a dezvoltării economice sustenabile. Este vital ca toţi cetăţenii să se poată deplasa liber și să poată munci oriunde în spaţiul comunitar.

Criza sanitară globală provocată de pandemia Covid-19 și efectele economice și sociale determinate de aceasta au arătat vulnerabilitățile României în fața unor șocuri externe, generate de modelul de administrație și dezvoltare economică și socială promovat de guvernările anterioare. Acum, PNL și Președintele Iohannis sunt deciși să continue intervențiile în sprijinul dezvoltării. În scurt timp vom prezenta noi detalii ale acestui plan de redresare, astfel încât toți cei care s-au sacrificat în ultimele luni să știe că liberalii adoptată cele mai sigure măsuri pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, pentru a salva viața și sănătatea unui număr cât mai mare de români, pentru ca oamenii să poată să-și recâștige resursele afectate în ultima perioadă de cea mai severă criză a ultimului secol.

Publicitate

Curier Județean

Avansări în grad la Jandarmeria Alba: 45 de jandarmi și-au câștigat o nouă tresă pe epoleții uniformei

Publicat

în

Avansări în grad la Jandarmeria Alba: 45 de jandarmi și-au câștigat o nouă tresă pe epoleții uniformei

Astăzi, 2 august, 45 de cadre militare, 4 ofițeri și 41 de subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, care au îndeplinit stagiul minim în grad și condițiile prevăzute de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificările și completările ulterioare, au fost avansate în gradul următor.

Activitatea s-a desfășurat începând cu ora 09.30, în prezența domnului Nicolae Albu, Prefect al județului Alba, domnului Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, domnului Pleșa Gabriel, Primar al municipiului Alba Iulia, domnului comisar șef de poliție Dogaru Florin, Inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba și a domnului maior Fogarași Tristan, Împuternicit Prim Adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Electrica Furnizare Discount

Cei avansați au fost felicitați de către conducerea unității și persoanele invitate, care le-au înmânat noile grade și le-au transmis tuturor cele mai frumoase gânduri și îndemnul de a sluji în continuare, cu devotament, patria.

Citește mai mult

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 2 – 6 august 2021

Publicat

în

Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 2 – 6 august 2021

Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Alba anunţă întreruperile programate pentru perioada 2.08.2021  – 6.08.2021. Motivul acestor întreruperi îl constituie lucrările de întreţinere, revizii, reparaţii efectuate în instalaţiile electrice din zonele respective.

Întreruperile programate sunt afişate şi pe site-ul  www.distributie-energie.ro; Call-Center: 0-800-500-929 (telverde), 0258-929 (taxabil)

 Luni, 02 August 2021

Electrica Furnizare Discount

 Marţi, 03 August 2021

 Miercuri, 04 August 2021

Localitatea: Gârboviţa, str. Principalǎ, între orele 8.00-15.00

Joi, 05 August 2021

Vineri, 06 August 2021

Localitatea: Cicǎu, str. Principalǎ, între orele 8.00-15.00

Vă mulţumim pentru înţelegere.

Citește mai mult

Curier Județean

Au intrat în vigoare noile condiții de călătorie în Germania. Cum se face accesul începând cu 1 august

Publicat

în

Au intrat în vigoare noile condiții de călătorie în Germania. Cum se face accesul începând cu 1 august

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că, începând de duminică, au fost modificate condiţiile de călătorie în Germania, astfel că toate persoanele cu vârsta peste 12 ani trebuie să prezinte la intrarea în ţară fie dovada vaccinării împotriva COVID-19, fie dovada trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test COVID-19.

MAE a transmis că, potrivit informaţiilor publicate de autorităţile germane, începând din 1 august, toate persoanele cu vârsta de cel puţin 12 ani trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul Republicii Federale Germania, fie dovada vaccinării împotriva COVID-19, fie dovada trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test COVID-19.

Documentele pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic şi trebuie redactate într-una dintre limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, dovada vaccinării este acceptată numai dacă schema de vaccinare cu un vaccin omologat la nivelul Uniunii Europene este completă şi au trecut cel puţin 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.

Dovada infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 şi, implicit, a vindecării se face în baza unui test de laborator făcut cu cel puţin 28 de zile, dar nu cu mai mult de 6 luni înainte de intrarea pe teritoriul german.

Dovada testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se face prin prezentarea rezultatului negativ al unui test tip PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul german sau al unui test antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Regulile se aplică indiferent de modalitatea de acces pe teritoriul german (aeriană, terestră, navală).

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: +49 30 21239555, +49 30 21239514 şi +49 30 21239516, Consulatului General al României la Bonn: +49 228 6838135; +49 2286838211; +49 228 6838244; +49 228 6838254, Consulatului General al României la München: +49 89 553307; +49 89 98106143, Consulatului General al României la Stuttgart +49 711 664 86 11, +49 711 664 86 12, +49 711 664 86 13, +49 711 664 86 14 şi +49 711 664 86 15, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Berlin +49 160 157 9938, oficiului consular al României la Bonn +49 173 5757 585, oficiului consular al României la München +49 160 208 7789 şi oficiului consular al României la Stuttgart +49 171 681 3450.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea