Rămâi conectat

Actualitate

Plângere penală împotriva inspectorului şcolar general al IŞJ Alba Cornel Sandu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sindicatul Învăţământ, zona Aiud a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud o plângere penală prealabilă împotriva inspectorului şcolar general al IŞJ Alba, prof. Cornel Sandu, acuzându-l de abuz în serviciu, fals intelectual şi neglijenţă în serviciu.
Preşedintele SIZ Aiud, prof. Petru Damo, vicepreşedinte al Sindicatului Învăţământ Alba, ne-a declarat că plângerea penală se referă la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de judeţ, înregistat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba în data de 21 mai 2007 şi la actul adiţional la CCM, care prevedea acordarea unor sporuri în special penru personalul didactic auxiliar şi nedidactic, cum ar fi un procent de 10 la sută suplimentar la salariu pentru condiţii speciale de muncă în cazul bibliotecarilor şi laboranţilor sau 10 zile în plus la concediul de odihnă.
Într-o adresă din 20 mai 2010 a IŞJ Alba semnată de prof. Cornel Sandu şi transmisă conducerilor unităţilor de învăţământ din judeţ, spune prof. Petru Damo, directorii au fost înştiinţaţi că prevederile Contractului Colectiv de Muncă judeţean expiră din 21 mai 2010, dată de la care nu se mai aplică prevederile CCM care sunt cuprinse în legi, hotărâri de guvern, etc. „Potrivit art. 9, alin. 2 din CCM, dacă contractul nu este denunţat de nici una dintre părţi cu minimum 60 de zile înainte de data expirării sau dacă nici una dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui anterior expirării, contractul se prelungeşte automat pe o perioadă de un an”, susţine liderul sindical.

El menţionează că deţine un act emis de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale şi o notă internă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba care precizează că nu există documente din care să rezulte că părţile semnatare ar fi denunţat CCM. Din acest motiv, prof. Petru Damo consideră că CCM este încă în vigoare dar, din cauza notei transmise de IŞJ Alba, angajaţii şcolilor din zona Aiud nu mai beneficiază de prevederile CCM şi ale actului adiţional.
Chiar dacă nu a fost direct afectat, liderul sindical a spus că, la solicitarea membrilor de sindicat, a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud o plângere penală prealabilă împotriva inspectorului şcolar general, cerând deschiderea unei anchete privind posibilitatea săvârşirii de către acesta a celor 3 infracţiuni. Acuzaţia de abuz în serviciu se referă, în opinia SIZ Aiud, la emiterea circularei care conţine elemente false/neadevărate care a produs efectate grave în ceea ce priveşte diminuarea drepturilor angajaţilor, membri şi nemembri de sindicat. Falsul intelectual se referă la „atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului şi prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări”. De asemenea, şeful IŞJ Alba este acuzat că ar fi dat dovadă de neglijenţă în serviciu, întrucât nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu şi ar fi „cauzat o tulburare însemnată bunului mers” al învăţământului.
Pe de altă parte, SIZ Aiud a deschis şi un proces civil, chemând în judecată IŞJ Alba şi pe prof. Cornel Sandu. Sindicaliştii solicită instanţei desfiinţarea adresei din 20 mai 2010, ca fiind „abuzivă, unilaterală, nelegală şi neconstituţională” şi cer intrarea în legalitate, prin emiterea de către IŞJ Alba a unui act reparatoriu. Totodată, SIZ Aiud pretinde daune morale de 50.000 de lei pentru cei aproximativ 500 de membri şi sancţionarea cu amendă contravenţională a şefului IŞJ Alba, invocând că acesta nu ar fi răspuns în termenul legal solicitării sindicatului legate de valabilitatea CCM. În replică, prof. Cornel Sandu a respins acuzaţiile care i se aduc, afirmând că, potrivit art. 12 al CCM, la împlinirea termenului, trebuia ca sindicatul să solicite prelungirea aplicării prevederilor acestuia, dar sindicatul nu a cerut acest lucru. „Contractul a fost încheiat în 18 mai 2008 şi, pentru că nu a fost denunţat de nici una dintre părţi, a fost prelungit cu un an. Dacă sindicatele ne-ar fi cerut în termen prelungirea valabilităţii contractului, discutam, dar aşa contractul este expirat de drept”, a declarat şeful IŞJ Alba.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea