Rămâi conectat

Actualitate

Plângere penală împotriva inspectorului şcolar general al IŞJ Alba Cornel Sandu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sindicatul Învăţământ, zona Aiud a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud o plângere penală prealabilă împotriva inspectorului şcolar general al IŞJ Alba, prof. Cornel Sandu, acuzându-l de abuz în serviciu, fals intelectual şi neglijenţă în serviciu.
Preşedintele SIZ Aiud, prof. Petru Damo, vicepreşedinte al Sindicatului Învăţământ Alba, ne-a declarat că plângerea penală se referă la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de judeţ, înregistat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba în data de 21 mai 2007 şi la actul adiţional la CCM, care prevedea acordarea unor sporuri în special penru personalul didactic auxiliar şi nedidactic, cum ar fi un procent de 10 la sută suplimentar la salariu pentru condiţii speciale de muncă în cazul bibliotecarilor şi laboranţilor sau 10 zile în plus la concediul de odihnă.
Într-o adresă din 20 mai 2010 a IŞJ Alba semnată de prof. Cornel Sandu şi transmisă conducerilor unităţilor de învăţământ din judeţ, spune prof. Petru Damo, directorii au fost înştiinţaţi că prevederile Contractului Colectiv de Muncă judeţean expiră din 21 mai 2010, dată de la care nu se mai aplică prevederile CCM care sunt cuprinse în legi, hotărâri de guvern, etc. „Potrivit art. 9, alin. 2 din CCM, dacă contractul nu este denunţat de nici una dintre părţi cu minimum 60 de zile înainte de data expirării sau dacă nici una dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui anterior expirării, contractul se prelungeşte automat pe o perioadă de un an”, susţine liderul sindical.

El menţionează că deţine un act emis de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale şi o notă internă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba care precizează că nu există documente din care să rezulte că părţile semnatare ar fi denunţat CCM. Din acest motiv, prof. Petru Damo consideră că CCM este încă în vigoare dar, din cauza notei transmise de IŞJ Alba, angajaţii şcolilor din zona Aiud nu mai beneficiază de prevederile CCM şi ale actului adiţional.
Chiar dacă nu a fost direct afectat, liderul sindical a spus că, la solicitarea membrilor de sindicat, a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud o plângere penală prealabilă împotriva inspectorului şcolar general, cerând deschiderea unei anchete privind posibilitatea săvârşirii de către acesta a celor 3 infracţiuni. Acuzaţia de abuz în serviciu se referă, în opinia SIZ Aiud, la emiterea circularei care conţine elemente false/neadevărate care a produs efectate grave în ceea ce priveşte diminuarea drepturilor angajaţilor, membri şi nemembri de sindicat. Falsul intelectual se referă la „atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului şi prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări”. De asemenea, şeful IŞJ Alba este acuzat că ar fi dat dovadă de neglijenţă în serviciu, întrucât nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu şi ar fi „cauzat o tulburare însemnată bunului mers” al învăţământului.
Pe de altă parte, SIZ Aiud a deschis şi un proces civil, chemând în judecată IŞJ Alba şi pe prof. Cornel Sandu. Sindicaliştii solicită instanţei desfiinţarea adresei din 20 mai 2010, ca fiind „abuzivă, unilaterală, nelegală şi neconstituţională” şi cer intrarea în legalitate, prin emiterea de către IŞJ Alba a unui act reparatoriu. Totodată, SIZ Aiud pretinde daune morale de 50.000 de lei pentru cei aproximativ 500 de membri şi sancţionarea cu amendă contravenţională a şefului IŞJ Alba, invocând că acesta nu ar fi răspuns în termenul legal solicitării sindicatului legate de valabilitatea CCM. În replică, prof. Cornel Sandu a respins acuzaţiile care i se aduc, afirmând că, potrivit art. 12 al CCM, la împlinirea termenului, trebuia ca sindicatul să solicite prelungirea aplicării prevederilor acestuia, dar sindicatul nu a cerut acest lucru. „Contractul a fost încheiat în 18 mai 2008 şi, pentru că nu a fost denunţat de nici una dintre părţi, a fost prelungit cu un an. Dacă sindicatele ne-ar fi cerut în termen prelungirea valabilităţii contractului, discutam, dar aşa contractul este expirat de drept”, a declarat şeful IŞJ Alba.

Robert GHERGU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

„CAMPIONI” la inflație: România, printre ţările cu cea mai mare inflaţie din UE, în februarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

„CAMPIONI” la inflație: România, printre ţările cu cea mai mare inflaţie din UE, în februarie 2023

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în februarie până la 9,9%, de la 10% luna precedentă, dar Ungaria, Letonia, Cehia, Estonia, Polonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În februarie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (25,8%), Letonia (20,1%), Cehia (18,4%), Estonia (17,8%), Polonia şi Lituania (ambele cu 17,2%), Slovacia (15,4%), Bulgaria (13,7%) şi România (13,4%, similar cu nivelul din ianuarie). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (4,8%), Belgia (5,4%) şi Spania (6%).

Elit - Gustul Desăvârșit

Comparativ cu ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în două, şi a crescut în zece ţări.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,6% în ianuarie la 8,5% în februarie. Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 3,10 puncte procentuale, urmate de preţurile la servicii, care au înregistrat un avans de 2,02 puncte procentuale şi preţurile la energie, care au crescut cu 1,64 puncte procentuale.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,3% în 2023, faţă de un avans de 6,3% prognozat în decembrie, pentru ca ulterior să se reducă la 2,9% în 2024 şi la 2,1% în 2025.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Câți bugetari erau în România în luna februarie 2023? În ce domenii sunt cel mai mare număr de posturi?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți bugetari erau în România în luna februarie 2023? În ce domenii sunt cel mai mare număr de posturi?

În luna februarie a anului 2023, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a fost de 1.276.584, cu 2.411 mai puține în comparație cu luna precedentă. Un procent de 63,8% din posturi sunt în administrația publică centrală, arată Agerpres.

Din totalul celor 815.586 de angajaţi din administraţia publică centrală, 600.729 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (minus 1.679 angajaţi comparativ cu ianuarie 2023).

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 295.222 (294.930 în ianuarie 2023), Ministerul Afacerilor Interne – 125.206 (125.548 în luna precedentă), Ministerul Apărării Naţionale – 71.902 (73.387 în ianuarie 2023), Ministerul Finanţelor – 24.709 (24.779 în ianuarie) şi Ministerul Sănătăţii -18.195 (18.236 în luna anterioară).

Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.214 posturi (minus 11 faţă de luna anterioară), în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.484 (minus 147), în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 163.159 de posturi ocupate (minus 303).

Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în februarie, 460.998 de persoane (minus 272), dintre care 281.048 în instituţii finanţate integral din bugetele locale (minus 7) şi 179.950 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii (minus 265).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vaccinurile pe care trebuie să le facă femeile însărcinate pentru a-și proteja copilul în primele luni de viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vaccinurile pe care trebuie să le facă femeile însărcinate pentru a-și proteja copilul în primele luni de viață

Până la vârsta de două luni, când va face primele vaccinuri, bebelușul va fi protejat datorită vaccinurilor făcute de mamă.

”Există o categorie importantă, este vorba despre vaccinarea gravidelor, unde, la fiecare sarcină, le consiliez în ceea ce privește vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, precum și vaccinarea anti-gripală, plus vaccinarea COVID, în ultima perioadă. Este foarte important pentru că trebuie asigurată o protecție pentru copii, în primele luni de viață, când nu pot beneficia de programul național de vaccinare. Tusea convulsivă este una dintre afecțiunile care încă mai apar la sugari, poate determina apariția unei boli care poate să ducă chiar la deces. O gravidă imunizată transferă transplacentar anticorpii pentru bebeluș, iar, din momentul în care se vor naște, bebelușii vor avea protecție până în momentul în care administrăm schema de vaccinare de la vârsta de două luni” a spus dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității”, organizată de DCMedia Group.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuarea discuției, prof. univ. dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie, a precizat: ”Este foarte important să transmitem un mesaj către viitoarele mămici, acela că, la acest moment, în lume, sunt vaccinate împotriva gripei și a tusei convulsive gravidele. Așteptăm cu viu interes ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat să se poată vaccina această categorie de vârstă și de stare biologică și împotriva virusului sinciţial respirator. Scopul nostru este să limităm la maximum infecțiile în primele luni de viață ale copilului”. Medicul pediatru a continuat prin a preciza că ”virusul sinciţial respirator este principalul virus responsabil de îmbolnăviri, de bronșolite și pneumonii în primele luni de viață ale copilului, fiind responsabil de marea majoritate a deceselor la vârste mici. Interesul nostru este să realizăm o trecere pasivă a anticorpilor materno-fetali, deci de la mamă la făt și să-i asigurăm noului născut o protecție pentru lunile în care se poate dezvolta imunologic”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare