Rămâi conectat

Curier Județean

Plan de adaptare la schimbările climatice în Alba lulia: Primăria achiziționează servicii de elaborare a unui studiu privind zonele vulnerabile la debite ridicate de ape pluviale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Plan de adaptare la schimbările climatice în Alba lulia: Primăria achiziționează servicii de elaborare a unui studiu privind zonele vulnerabile la debite ridicate de ape pluviale

Primăria municipiului Alba Iulia achiziționează servicii de elaborare „Studiu privind identificarea zonelor vulnerabile la debite ridicate de ape pluviale de la nivelul municipiului Alba lulia și propunerea unui set de soluții pentru gestionarea eficientă și durabilă a colectării apelor pluviale din aceste zone”, aferentă proiectului: „Creșterea capacității de atenuare și adaptare la schimbările climatice a municipiului Alba lulia”-acronim CRESC Alba lulia.

Valoarea estimată a achiziției este 127.605,04 lei fără TVA.

Municipiul Alba lulia este Promotor de proiect în cadrul proiectului „Creșterea capacității de atenuare și adaptare la schimbările climatice a municipiului Alba lulia” – acronim CRESC Alba lulia, cod R/8793, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, în cadrul Programului „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme” (RO-Mediu), domeniul „Implementarea planurilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice, în municipalități”.

Ca urmare a schimbărilor climatice globale, experimentăm ploi cu intensități mari, inundații, dar și perioade lungi de secetă. Tabloul descris se verifică și în Alba lulia, în ultimii ani. Un exemplu concret de situație este cea în care sistemul de canalizare nu face față cantităților excesive de apă meteorică, mai ales în zonele joase ale municipiului.
Necesitatea studiului de față are la bază tocmai efectele negative ale ploilor cu intensități mari, înregistrare în ultimii ani în Alba lulia: inundarea străzilor, curților subsolurilor, demisolurilor etc. În același timp, studiul reprezintă și prima acțiune concretă derulată de Primăria Alba lulia pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice pe care le resimțim tot mai frecvent și cu intensitate tot mai mare.

Față de anii ’70 limita intravilanului s-a mărit considerabil, în prezent municipiul Alba lulia cuprinzând localitățile Micești, Pâclișa, Partoș și Oarda ce au devenit cartiere și cartiere de locuințe noi precum Recea, Șeigău, VII și Orizont.
Preluarea și canalizarea apelor pluviale din municipiul Alba lulia este din ce în ce mai problematică, datorită creșterii suprafețelor construite, suprafețelor de drum și asuprafețelor finisate tip curți, alei, trotuare, parcări, care măresc considerabil debitul de apă pluvială colectată.

Efectul extinderii intravilanului din punct de vedere al preluării apelor pluviale se observă prin inundații repetate. Acestea creează disconfort în rândul cetățenilor și generează mari pagube materiale locuințelor și gospodăriilor situate în zonele unde rețelele de canalizare nu mai fac față.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea