Piaţa Cetate din Alba Iulia – deşi reprezintă un adevărat pericol public, toată lumea se face că plouă.

Paul Voicu - Primar 2020

Consiliul Local Alba Iulia a luat în discuţie starea Pieţei Cetate, unde acoperişul stă să cadă în orice moment peste comercianţi şi cumpărători, fiind un adevărat pericol public pe fondul şubrezirii în urma căderilor de zăpadă din ultima perioadă. Discuţiile au pornit de la solicitarea lui Petru Romulus Costea, care a deschis procedura prealabilă, cerând aleşilor locali să revoce parţial HCL nr. 11/24.01. 2012 privind construirea de către SC Occident 2000 a unor spaţii comerciale.
Viceprimarul Voicu Paul susţine că în piaţă este o stare de „insalubritate totală”, o „cocleală”, iar nimeni nu face nimic concret pentru amenajarea acesteia. Mai mult, comercianţii refuză să se mute în hala acoperită, unde există toate condiţiile pentru desfăşurarea unui comerţ civilizat, el precizând că hala este dotată cu încălzire, aer condiţionat, apă caldă etc. Un control efectuat zilele trecute de Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Alba Iulia, Instituţia Prefectului şi alte instituţii abilitate a evidenţiat faptul că structura de rezistenţă a celor 34 de stâlpi de susţinere ai acoperişului este afectată, iar în locul închiderii pieţei, administratorii privaţi ai acesteia au preferat să facă improvizaţii, montând „popi” metalici cu câte un „cuiuţ”. În plus, acoperişul este confecţionat din plăci de azbociment, material care ar fi trebuit înlocuit cu tablă, utilizarea acestuia fiind interzisă prin lege de câţiva ani, deoarece este cancerigen.
Primăria Alba Iulia a cerut realizarea unei expertize tehnice şi a dispus închiderea pieţei, dar numai într-o zonă accesul este acum interzis.
Culmea este că Piaţa Cetate a primit anul trecut avizul sanitar de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Alba, deşi, susţine viceprimarul Voicu Paul, o perioadă din anul trecut nu a existat nici măcar apă la cişmea. Această afirmaţie l-a făcut pe consilierul Horia Bărdaş să ceară demiterea celui de la Sanepid sau DSP care a acordat avizul. Liberalul Gabriel Pleşa a întrebat retoric cine este vinovat pentru că în Cetate nu există o piaţă civilizată. Din dezbateri, care la un moment dat au avut accente tensionate, a rezultat că terenul respectiv fusese câştigat în instanţă de actualii proprietari.
Aşadar, toată lumea se face că plouă, comercianţii nu realizează pericolul căruia i se expun, iar ca dovadă chiar ieri se aflau câţiva cu marfă de vânzare pe tarabe şi, din păcate, albaiulienii continuă să-şi facă tot de aici cumpărăturile. Oare chiar nu se găseşte nicio soluţie legală sau se aşteaptă mai întâi producerea unei tragedii? (R.G.)

ELIT

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Circotasul 1 martie 2012 at 23:02

LEGE Nr. 10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea în construcţii
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 12 din 24 ianuarie 1995
ART. 5 Pentru obţinerea unor construcţii de calitate corespunzătoare sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe:
a) rezistenţă şi stabilitate;
b) siguranţă în exploatare;
ART. 29 Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării, precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării ei.
ART. 30 Inspecţia de stat în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi inspecţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajarea teritoriului subordonate acesteia, precum şi celelalte organisme similare cu atribuţii stabilite prin dispoziţii legale răspund de exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor, în toate etapele şi componentele sistemului calităţii în construcţii, precum şi de constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege şi, după caz, de oprirea lucrărilor realizate necorespunzător.

Circotasul 1 martie 2012 at 23:03

Inspectia in constructii (aia decimata, a ramas un compartiment in judet) trebuie si e obligata sa ia masuri.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...