Rămâi conectat

Actualitate

PFA-urile (Persoanele fizice autorizate) vor putea fi transformate în SRL-uri. Proiect în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

PFA-urile (Persoanele fizice autorizate) vor putea fi transformate în SRL-uri. Proiect în Parlament

Prin această propunere legislativă de transformare a PFA-urilor în SRL-uri se creează cadrul pentru ca Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) şi întreprinderile familiale (IF) care s-au dezvoltat până la un anumit nivel să poată fi transformate, uşor, în SRL-uri.

„În conformitate cu legislaţia actuală, OUG nr. 44/2008 care reglementează desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) 3 şi întreprinderile familiale (IF), nu există prevederi care să permită transformarea acestor persoane fizice înregistrate fiscal în persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entităţi functionează pe baza unor reguli fiscale similare, fiind înregistrate la Registrul Comerţului, avand cod unic de înregistrare şi, în unele cazuri, fiind înregistrate în scopuri de TVA.

Multe PFA-uri, IJ-uri si IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă şi diversificarea codurilor CAEN.

Întrucat legislaţia actuală impune restricţii asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, singura soluţie rămasă este desfiinţarea acestora. Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar şi a relaţiilor comerciale construite de-a lungul timpului.

Citește și: Cum accesãm fonduri europene ca Persoanã Fizicã Autorizatã (PFA)

O soluţie legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entităţi în persoane juridice, precum societăţile cu raspundere limitată (SRL), ar reduce sarcina administrativa a statului si ar facilita accesul la procedurile prevazute de legislatie pentru persoanele fizice si juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare si simplificare a proceselor administrative.

Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor şi aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalităţile aferente, în cazul în care alegeau să desfiinţeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului.

Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menţine viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finanţate sunt îndeplinite în mod eficient”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea